Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo keby som bola sama sebou?

.časopis .hudba

Túto otázku má Sinéad O'Connor dávno zodpovedanú, no predsa si ju svojím najnovším albumom How About I Be Me (And You Be You) znovu kladie.

Album prichádza päť rokov po podarenom rasta-kresťanskom dvojalbume Theology. Sinéad sa v tom čase starala o svoje štyri deti, nahrala duet s Mary J. Blige pre nadáciu podporujúcu vzdelanie znevýhodnených dievčat a koncertovala. Ak ste ju videli v roku 2007 na Szigete alebo v roku 2010 na Devíne, bolo vám jasné, aké veľká to je speváčka. Aj jej fanúšikov to pritom tak trochu prekvapilo. Z novinových článkov človek ľahko nadobudol pocit, že Sinéad O'Connor je nevyrovnaný človek, ktorý sa potáca od jedného škandálu k druhému. Keď ste ju však videli na pódiu, bola celkom „normálna" a bezprostredná – aj napriek priznanému, make-upom nepotláčanému veku mala stále veľký šarm. A keď začala spievať, bolo jasné, že počúvate jednu z najlepších speváčok, aké dnes chodia po svete. Práve z tohto obdobia pochádzajú piesne, ktoré Sinéad minulý rok nahrala a teraz vychádzajú na albume How About I Be Me (And You Be You).
Album otvára ľahučká pesnička 4th and Vine so skiflovým rytmom o neveste, ktorá sa hrozne teší na svoj svadobný deň, keď sa vydá za najkrajšieho muža na svete a bude s ním žiť až do smrti. Keď som album počul prvýkrát, chvíľu mi trvalo, kým som sa dostal ďalej – otváraciu pieseň som si púšťal znovu a znovu: Sinéad totiž dávno neznela tak romanticky a príjemne. Ďalšie skladby už také veselé nie sú. Reason With Me je o feťákovi, s ktorým nemá kto cítiť a nikomu nestojí ani za to, aby sa s ním pohádal. Old Lady je o rozchode s partnerom (je ním otec najmladšieho Sinéadinho dieťaťa Frank Bonadio – jemu a speváčkinmu bratovi Josephovi je album venovaný). Take Off Your Shoes je obvinenie cirkvi z toho, že nie je verná Ježišovmu odkazu. Ten sa – podobne ako v Dostojevského Veľkom inkvizítorovi – vracia na zem a tí, ktorí hlasno vyznávajú jeho meno, ho nespoznávajú. „Vyzujte svoju obuv! Zem, na, ktorej stojíte, je svätá!" spieva Sinéad. Už to nie je bojovná trhačka obrázkov, v jej hneve je oveľa viac smútku a možno aj nádeje. Piesne The Wolf Is Getting Married a I Had a Baby sú typicky o'connorovskými odhaleniami vlastného vnútra a jeho komplikovaností, pričom (a to je pre Sinéad tiež typické) sa to deje v silných chórusoch, vypínajúcich sa nad nákazlivými, zvodne sa vlniacimi hookmi a riffmi bravúrne hrajúcej kapely (kapelníkom, bubeníkom a producentom je John Reynolds, Sinéadin dlhoročný spolupracovník a otec jej najstaršieho dieťaťa, na gitare hrá člen bývalých Adam and The Ants Marco Pirroni, s ktorým tiež v minulosti často spolupracovala). Silná je cover verzia piesne Johna Granta Queen of Denmark, no nesporným vrcholom platne je záverečná kázeň v piesňovej forme s názvom V.I.P.: "Kto je skutočný V.I.P.? Kto má gule, aby išiel na tú párty a nezostal trčať v márnosti?" Len minimalsticky znejúcimi sláčikmi sprevádzaná Sinéad spieva o umelcoch, ktorí sa radi fotografujú, o „dôležitých ľuďoch", ktorých mená sú na guest listoch a na párty prichádzajú s „módnym oneskorením", o tých krásnych a úspešných. Len málo ľudí (okrem Sinéad možno ešte Dylan, Lanegan či Josh T. Pearson) si môže dovoliť bez toho, aby to znelo trápne, skonštatovať: „The One who always was and always is will show you what a real V.I.P. is." Asi len Sinéad môže ukončiť album rozsiahlym šepkaným citátom z Biblie a krátkou modlitbou.
Aktuálny album ukazuje Sinéad O'Connor v plnej sile, kombinovanej s nadhľadom skúseného, no stále dostatočne bláznivého človeka. Je ako vždy autentická a pravdivá. Nová je ľahkosť, ktorú počuť v jej speve. Posledné slová na albume – hneď po modlitbe – sú „Oh yeah!" Po nich už len radostný smiech. Sinéad je sama sebou.

Sinéad O'Connor: How About I Be Me (And You Be You), One Little Indian, 2012.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite