Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Päť hviezdičiek Marcela Duchoňa

.časopis .hudba

Dead Kennedys: In God We Trust, Inc. (Alternative Tentacles, 1981)

LP In God We Trust, Inc. som prvýkrát videl  u kamaráta, takisto punkera ako ja, a predtým počul z kazety ešte v 9. triede ZDŠ. A bol som šokovaný, pretože niečo také rýchle a tvrdé som dovtedy ešte nepočul.  Obal platne bol a stále je taký kritický a provokatívny, že sme ani poriadne nechápali, o čom to je. A samozrejme, texty, ktoré sme sa snažili foneticky napodobňovať.
Dead Kennedys vznikli v roku 1978 v Kalifornii.  Skupinu založil spevák  Jello Biafra  gitarista  East Bay Ray a basák Klaus Flouride ako  vlastnú odpoveď na britskú punkovú scénu. Kapela začala koncertovať a počas  troch rokov vydala štyri single: California Über Alles, Holiday in Cambodia, Kill the Poor, Too Drunk To Fuck a prvú LP Fresh Fruit for Rotting Vegetables.  Po tomto albume odchádza v roku 1981 bubeník Ted, nahrádza ho veľmi dynamický a rýchly D. H. Pelligro a skupina si zakladá svoju vlastnú značku Alternative Tentacles Records. V tom období sú Dead Kennedys, najmä vďaka politickým a sociálnym textom a verejným vystupovaním Jella Biafru, súčasťou politického hnutia a odporu proti politike americkej vlády.
Album nahrávali v malom  „podzemnom štúdiu” v San Franciscu. Zároveň nakrútili aj videozáznam, ktorý sa po dvadsiatich rokoch podarilo zverejniť. Hudba aj texty sú tvrdé a velmi kritické. Hneď v prvej skladbe Moral Majority sa spieva: „Hovoríte, boh ťa miluje, poď a kúp si Dobré zvesti, potom si kúpite prezidenta…boh musí byť mŕtvy, keď vy ste nažive”. Nasledujú skladby Religious Vomit, Hyperactive Child, Kepone Factory, Dog Bite, Nazi Punks Fuck Off!, We've Got a Bigger Problem Now a Rawhide. Osobitnou kapitolou je kritika Reaganovej vlády. Album je „našliapaný“ od začiatku do konca, a hoci má len 8 skladieb, určite patrí medzi najlepšie albumy, aké undergroundova subkultura vyprodukovala.V roku 1986 sa skupina Dead Kennedys rozpadla.

Marcel Duchoň je gitarista a skladateľ punkovej skupiny Davová psychóza.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite