Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Koniec sýrskej Diany?
Rada pre zahraničné záležitosti Európskej únie prijala sankcie, ktoré majú dôraznejšie upozorniť sýrskeho prezidenta Bašára Asada, že EÚ odsudzuje jeho politiku krutosti voči politickým oponentom. Zoznam nežiaducich osôb, ktorým budú v krajinách Únie zmrazené účty a ktorí nebudú môcť v EÚ cestovať, sa rozšíril. Pôvodne na ňom bolo vyše sto jednotlivcov a 39 firiem, teraz pribudli ešte siedmi ministri sýrskej vlády a niekoľko podnikateľov, ktorí s vládou spolupracujú. Nový zoznam zahŕňa aj manželku, matku, sestru a švagrinú prezidenta. Hoci sa to nezdá, je to významný krok, vzhľadom na to, čo prezidentova manželka Asmá Asadová stelesňuje.
Táto elegantná a vzdelaná tridsiatnička sa narodila vo Veľkej Británii v rodine kardiológa. Dostala dobré vzdelanie, zastávala, aspoň na blízkovýchodné pomery, progresívne názory na postavenie žien a donedávna bola stelesnením nielen krajšej, ale najmä civilizovanejšej tváre Asadovho režimu. Čakalo sa od nej, že manžela nasmeruje na zmiernenie politiky. Ešte v roku 2010 ju – samozrejme, aj jej manžela – s pompou privítal francúzsky prezidentský pár Nicolas Sarkozy a Carla Bruniová, hoci vláda v Sýrii nebola vtedy o nič demokratickejšia. Aj sám Asad manželku dlho prezentoval ako dôkaz, že nemôže byť až taký neprijateľný, keď si vzal ženu so západným vzdelaním a spôsobmi.
Asmá Asadová však rozhodne nie je „sýrska lady Diana“, ako sa ju pokúšali zobrazovať niektoré médiá. Iste, má zmysel pre módne trendy, ale manželka prezidenta, ktorý deň čo deň potvrdzuje svoju povesť krutovládcu, nemôže byť naďalej akceptovaná v civilizovaných kruhoch.
Asmá Asadová sa v politike príliš neangažovala, okrem toho, že robila manželovi príjemné politické „krovie“. Začiatkom tohto roka však jasne prejavila svoje názory, keď napísala list, určený britským Times a v ňom zdôvodnila, prečo je podľa nej jej manžel stále tým pravým človekom na čele Sýrie. Asmá Asadová sa ani po začiatku krvavých nepokojov vo svojej krajine nevzdala luxusu, naďalej vo veľkom nakupuje a zrejme k jej svedomiu nedolieha plač detí z  miest, ostreľovaných armádou, ako je Homs, kde denne hynú civilisti.
Keď sa teraz Európska únia konečne rozhýbala a sankcie rozšírila aj na túto kontroverznú ženu, je to signál, že posledné nádeje vkladané do „sýrskej lady Diany“ sú preč.
.mg

Rusi neveria

Spory o protiraketovom štíte sa nekončia a ruský prezident Dmitrij Medvedev si čoraz častejšie osvojuje bojovný slovník. Na euroatlantickom bezpečnostnom fóre minulý týždeň dôrazne vyhlásil: „Prečo máme veriť, že nová európska protiraketová obrana nie je zameraná proti nám?“ A dodal, že na potenciálne ohrozenie by Rusko muselo reagovať.
.mg

Pápež na Kube

Benedikt XVI. pricestoval na Kubu. Dlhoočakávaná šesťdňová cesta bude zaujímavou konfrontáciou troch starých pánov, bratov Castrovcov a Ratzingera. Kubánsky režim zatkol 70 žien, ktoré reprezentujú hnutie Ženy v bielom, solidárne spoločenstvo žien a matiek zatknutých politických väzňov. Návšteva bude tiež testom domácej hierarchie a záujmu spoločnosti o vieru.
.jd

15 + 2

Dvaja muži, ktorí boli v Bielorusku štátnymi orgánmi obvinení a následne súdom odsúdení za teroristický útok v metre v Minsku, ktorý sa odohral v apríli 2011 a počas ktorého zahynulo 15 ľudí, boli popravení. Západné štáty vyjadrili svoje znepokojenie nad procesom aj trestom. Sestra jedného z popravených na sociálnej sieti popravu komentovala 15 + 2 = 17 obetí.
.jd

Koniec krízy?
Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi povedal, že najhoršia časť dlhovej krízy sa v Európe skončila. Vracia sa dôvera investorov a ECB už niekoľko týždňov nemusela nakupovať vládne dlhopisy. Draghi upozornil, že banka sleduje infláciu, ktorá minulý mesiac v eurozóne dosiahla 2,7 percenta. Novovytvorené peniaze z operácií ECB sa podľa neho do systému nedostávajú.
.lk, .stia

Tusk a cirkvi
Poľský premiér rieši vládnu krízu, keď jeho koaličný partner PSL odmieta podporiť postupné zvýšenie veku odchodu do dôchodku na 67 rokov. Nepopulárnu tému sa snaží prekryť reformou financovania cirkví, ktorá má znamenať, že štát nebude cirkev už vôbec financovať. V Poľsku pritom štát zo špeciálneho fondu platí iba misionárov, rehoľníkov a opravu pamiatok, na platy sa skladajú veriaci. Preferencie Tuskovej strany klesajú.
.jd


Joachim Gauck/
Nemecko dostalo prezidenta, akého mu môžu mnohé krajiny závidieť. Muž s morálnym kreditom disidenta a obhajcu ľudských práv je stále odporcom každej totality. Očakáva sa od neho, že vráti lesk prezidentskému postu, ktorý jeho predchodca Wulff pošramotil.

George Clooney/
Americký herec bol zatknutý, keď protestoval pri sudánskej ambasáde v USA. Cieľom bolo upozorniť na politiku Sudánu, ktorý pripravil 500- až 700-tisíc kresťanov o občianstvo a núti ich opustiť krajinu. Táto čistka sa odohráva necelý rok po vzniku Južného Sudánu.

Šenuda III/
Pápež koptskej pravoslávnej cirkvi zomrel vo veku 88 rokov. Šenuda III, ktorý sa vrátil do Egypta až po dohode s autoritárskym vládcom Husní Mubarakom, bol rešpektovanou osobnosťou, jeho odchod prichádza v zlých časoch prenasledovania egyptských kresťanov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite