Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký bude cieľ našej politiky

.dušan Čaplovič .časopis .klub

Je po voľbách, ktorým predchádzala nebývalá brutálna kampaň s množstvom obvinení a vzájomných útokov.

Smer išiel do kampane s cieľom neurážať, neútočiť na toho druhého. Snažili sme sa o dialóg a našou agendou boli hodnoty solidarity, demokracie, slobody, program stability, istoty  pre ľudí, v záujme presadzovania úloh sociálneho štátu, európskej spolupráce. Som presvedčený, že práve neútočná predvolebná kampaň nám získala sympatie a podporu ľudí, aj tých, čo v minulosti našu stranu nevolili. Ponúkali sme pokoj, ktorý sa opieral o spomínané hodnoty, ktoré absentovali v politike predchádzajúcich mesiacov. Bolo to skutočne v zásadnom kontraste od poldruharočnej neistoty, nestability, hádok a sporov odchádzajúcej pravicovej koalície. Najmä existujúca hospodárska, sociálna a morálna kríza doslovne volala po stabilnej a sociálne silnej politike.
Zvíťazili sme s nebývalým počtom poslaneckých mandátov. Vládu čaká náročné obdobie, má však veľkú oporu v silnom poslaneckom klube, preto môže prijímať už od začiatku rozhodné opatrenia. Bude to ťažké vládnutie, bude to o zodpovednosti a bude to aj o odvahe a rozvahe. Samozrejme, v parlamente nás čaká zdecimovaná opozícia, ktorá však napriek tomu bude aktívna, a najmä útočná, tak ako pred voľbami.
Sme rozhodnutí rozvíjať komunikáciu so zástupcami zamestnávateľov, zamestnancov, samosprávy, odborných ustanovizní, obchodných komôr, živnostníkov, občianskych združení, zástupcov dôchodcov a mládeže, vysokých škôl, vedy, cirkví a náboženských spoločenstiev.  Práve toto partnerstvo nám umožní rozvíjať participatívnu demokraciu, otvoriť sa spoločnosti a viesť konštruktívny dialóg s konkrétnymi opatreniami v prospech ľudí v praxi.
Politika solidarity bude zameraná tak, aby štát v ťažkom období nerezignoval na pomoc tým, čo túto krízu nespôsobili, preto dôležitá bude medzigeneračná solidarita, solidarita bohatých s chudobnými a zdravých s chorými. Neoliberálny model zlyhal, veď vytláčanie základných funkcií štátu na okraj politických záujmov a nahradzovanie jeho funkcií mimovládnymi organizáciami je cestou do predpeklia, ak nie do pekla.
Verím, že neoliberalizmus a multikulturalizmus sú definitívne pochované ideológie, ako ďalšie v poradí z neúspešných experimentov. Štát nemôže slúžiť len na ochranu bohatých a ich majetku, tak ako uvažuje pravica, ale musí podať pomocnú ruku chudobným a podporiť aj strednú vrstvu. Veď úspech nemožno merať len množstvom majetku, často pochybne nadobudnutého, úspešnosť vytvára viera v rozum, invenciu, tvorivosť. Práve podpora takýchto ľudí bude aj našou prioritou. Bez empatie a porozumenia nie je možné formovať sociálny štát, ktorý chráni nielen chudobných, ale podporuje aj vzdelaných, ktorý nezabúda na dôchodcov, postavenie žien, mladých rodín a ľudí. To je v podstate cieľ našej politiky.  

Autor je podpredseda strany Smer.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite