Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hviezda z chatrče

.časopis .profil

Detské hviezdy šoubiznisu sú neraz skôr poľutovaniahodné. Príbeh tejto filmovej hviezdy sa však môže zmeniť na rozprávku. Trinásťročná Indka Rubina Ali Qureshi, ktorá sa narodila a vyrástla v ťažko predstaviteľnej biede, možno vystúpi k najvyšším métam.

Pred dvoma rokmi sa Rubina stala filmovou senzáciou, keď účinkovala v kriticky oceňovanom aj divácky úspešnom filme Slumdog Millionaire. Minulý týždeň prišla správa, že dievčatko získalo rolu vo filme Lord Owen’s Lady,  ktorého hlavným protagonistom bude slávny Anthony Hopkins.

.zásah šťasteny
Rubina sa narodila v roku 1999 v slumoch indickej metropoly Mumbai (predtým známej ako Bombaj). Jej život vo štvrti Garib Nagar sa odohrával v znamení nedostatku, špiny a zápachu, aké sú pre tieto oblasti typické. Bývala v chatrči s otcom, bratom a sestrou a s nevlastnou matkou, ktorá mala z predchádzajúceho manželstva ešte štyri vlastné deti. Nič nenaznačovalo, že by dievčatko čakal lepší osud ako jej rovesníčky – od malička práca pre rodinu, slabé vzdelanie, skorý vydaj. A, samozrejme, boj o prežitie.
Zmena však prišla, keď do Indie prišiel britský režisér Danny Boyle, aby nakrútil film podľa románu Vikasa Swarupa, ktorý vyšiel aj na Slovensku pod názvom Miliardár.
Swarupova kniha (aj Boylov film) opisujú zdanlivo nemožnú situáciu: chudobný chlapec bez vzdelania a bez rodičov sa dostáva do záverečnej časti vedomostnej súťaže, v ktorej môže vyhrať miliardu rupií. Je to, samozrejme, obdoba aj u nás známych vedomostných súťaží, tu však očividne čosi nesedí. Chlapec nemá odkiaľ poznať odpovede – a predsa všetky otázky správne zodpovie! Aby sme sa presvedčili, že súťažiaci nepodvádza, autor nám predloží jeho životný príbeh. Bizarné zvraty tohto príbehu nás zoznamujú s najkrajšími i najotrasnejšími stránkami života v Indii. Zároveň z nich postupne zisťujeme, prečo chlapec ovláda odpovede, ktoré mu prinesú víťazstvo a obrovský majetok.
Danny Boyle dlho váhal, či má do svojho filmu obsadiť aj nehercov, konkrétne deti zo skutočných indických slumov. Obával sa, aby deťom, navyknutým na celkom iné prostredie, takýto zásah drasticky nenarušil život. Napokon sa rozhodol ísť proti predsudkom okolia aj tým vlastným. Do filmu našiel deti, ktoré majstrovsky stelesnili postavy, také blízke vlastnému osudu. Medzi ne patrila aj Rubina, vtedy len deväťročná. Zahrala „detskú verziu“ hlavnej ženskej postavy Latiky s takou odzbrojujúcou iskrou, že jej publikum doslova padlo k nohám. Za svoj výkon získala aj prestížnu cenu Screen Actors Guild Award.

.čo po filme?
V prípade detských hviezd je vždy dôležité, aký dopad má sláva na ich život. Ešte dôležitejšie to bolo u detí pochádzajúcich z prostredia, kde sú aj základné životné potreby luxusom. Najmä keď západné médiá sledovali ďalšie osudy Rubiny a ostatných detských predstaviteľov Boylovho filmu. Množili sa klebety, že deti dostali v porovnaní so západnými hercami nízke honoráre,  že ich Boyle len využil, že aj po hviezdnom úspechu a po stretnutí s leskom filmového sveta žijú ďalej v slumoch. Fotografie detí, ktoré prežili dotyk so západným svetom, a potom sa museli vrátiť medzi hory odpadkov a potkany, šokovali všetkých. Pravda však bola trochu komplikovanejšia.
Rubina Ali Qureshi skutočne zostala aj po filme Slumdog Millionaire dieťaťom svojej rodiny. Vrátila sa do slumu, ale nie preto, že by na ňu tvorcovia filmu nevďačne zabudli. Boyle totiž nechcel vytrhnúť deti z ich prostredia. „To prostredie je veľmi chudobné, ale aj veľmi odolné a tí ľudia sa dokážu navzájom podporovať tak, ako to my nedokážeme,“ odôvodňoval svoje rozhodnutie. Zároveň však Boyle v prospech detí založil zverenecké fondy, z ktorých majú po dosiahnutí dospelosti dostať vysoké sumy. S podmienkou, že do osemnástich rokov budú deti navštevovať školu. Odmieta zverejniť presnú výšku peňazí vo fondoch, ale iba preto, aby deti nevystavil nebezpečenstvu.

.nie je to len rozprávka
Ukázalo sa, že takýto prístup k odmeňovaniu je zrejme lepší ako zahrnúť dieťa obrovským honorárom, s ktorým zatiaľ aj tak môžu nakladať rodičia či nevlastní rodičia. Tým totiž občas chýba úsudok. Keď Rubina a jej rodina konečne získali od indických úradov slušné bývanie (s odôvodnením, že prispeli k propagácii svojej vlasti), odrazu sa k dcére prihlásila aj vlastná matka a chcela sa k nej nasťahovať. Polícia v Mumbaji dokonca preverovala informáciu, že Rubinin vlastný otec ju za finančnú odmenu ponúkol na adopciu dubajským manželom. Otec všetky obvinenia poprel. Sama Rubina sa po návrate do slumu dlhšie prispôsobovala – po tom, čo zažila iný štandard, začala jej prekážať špina a zápach.
Zatiaľ však jej príbeh nevyznieva nešťastne. Rubina dnes býva v normálnom byte a navštevuje školu. Má svojho manažéra a chystá sa na nakrúcanie s hollywoodskym veteránom Anthonym Hopkinsom. Jej život je možno v mnohých ohľadoch zložitejší než predtým, šanca, ktorú dostala, však našťastie nie je len rozprávkovo-filmová. Je skutočná. Treba držať palce jej i ďalším deťom, ktoré ju dostali. Ale najmä tomu nespočetnému množstvu ďalších detí zo slumov, ktorých osud zostáva nezmenený.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite