Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Postrehy z okrskov

.milan Velecký .časopis

Prežil som 22-hodinový maratón v jednej z okrskových volebných komisií. Po prvý raz – a bolo to sklamanie. Školenie o volebnom zákone, o priebehu volieb či o sčítavaní hlasov totiž absolvovali len jej predseda a podpredseda – teda len dvaja členovia z 13. Hlasy vo volebnú noc však spočítavali všetci. Ostal som v šoku, keď jedna z členiek komisie chcela za neplatné považovať aj tie hlasovacie lístky, na ktorých boli zakrúžkovaní viac ako štyria kandidáti.

Alebo keď tí členovia komisie, ktorí prišli do volebnej miestnosti ako prví, rýchlo poskladali a zavreli prenosnú volebnú schránku a tí, ktorí prišli neskôr, len hrkaním zisťovali, či je naozaj prázdna.
Nemyslím si ani, že pri voľbách treba tak veľa okrskov a volebných miestnosti. Tisíc voličov na jeden okrsok je pri menej ako 60-percentnej účasti príliš málo. Spočítať asi 600 obálok zo schránok trvalo len pár minút. Áno, pri menšom počte okrskov by sa dlhšie sčítavali hlasy pre strany a prednostné hlasy pre jednotlivých kandidátov, ale oveľa kratšie by sa so zápisnicami z okrskov čakalo na obvodnej volebnej komisii. Náš okrsok na obvode čakal neuveriteľné 3 hodiny, čo bolo viac, ako nám trvalo hlasy spočítať a vyplniť zápisnicu. Čím viac okrskov, tým dlhšie čakanie na obvode – v Bratislave to bolo až do nedele popoludnia.
Ďalšia výhoda menšieho počtu okrskov je, že obce ich ľahšie umiestnia do vyhovujúcich priestorov. Náš okrsok bol napríklad na prvom poschodí, takže sme neraz museli s prenosnou urnou zísť dolu k voličom, ktorí síce prišli, ale strmé schody ich odradili. Boli sme navyše v miestnosti, kde sme napchali sotva tri volebné plenty. To bolo málo – ak ľudia museli čakať, tak práve na uvoľnenie plenty.
Aj doterajší spôsob usporiadania priestoru, keď členov komisie od voličov (a urny!) oddelíme radom pospájaných stolov, si koleduje o problém, keď pár extrémistov ukradne urny alebo opečiatkované obálky. Už vidím dámy z okrskovej volebnej komisie, ako ladne preskakujú stoly a utekajú za zlodejom.
Mimochodom – čo bráni označovaniu členov volebných komisií? Každý, kto sedí za stolom, je člen komisie? Čie pokyny má volič počúvať?
Systém organizovania volieb by mal zareagovať na nové výzvy – nižšiu volebnú účasť, viac kandidujúcich subjektov, viac kandidátov, ktorí získavajú preferenčné hlasy a možosť individuálnej sabotáže.

Autor bol člen okrskovej komisie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite