Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Dá Nicolas zbohom Angele?
Francúzsko sa pripravuje na prezidentské voľby. Ich prvé kolo prebehne 22. apríla, druhé, ak v prvom nikto nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, bude 6. mája. Odhadovať, kto sa stane víťazom, je zaujímavé. Ešte zaujímavejšie však môžu byť dopady francúzskej volebnej drámy na vzťahy v dnešnej Európe, ktorá sa už aj tak nevyznačuje veľkou svornosťou.
Ešte donedávna viedol v prieskumoch verejnej mienky kandidát francúzskych socialistov Francois Hollande. Jeho hlavným súperom je úradujúci prezident Nicolas Sarkozy, ktorý kandiduje na druhé päťročné volebné obdobie. Tomu sa minulý týždeň podarilo získať prevahu, najmä vďaka využitiu tradičných predvolebných tém, ako je imigrácia. Samozrejme, že Marine Le Penovej tvrdosťou rétoriky konkurovať nemôže, ale snažiť sa snaží. Sarkozy dokonca v rámci svojej kampane pohrozil aj vystúpením zo schengenského priestoru, ak sa v ňom nepritvrdí postup proti ilegálnemu prisťahovalectvu. Toto už jeho európski partneri nesú ťažko.
K tým, ktorí sú zo Sarkozyho kampaňovej radikalizácie sklamaní, patrí aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, donedávna neoddeliteľná súčasť dvojice Merkozy, dvojmotora, ktorý mal vyviezť Európsku úniu z krízy.
Nezhody medzi Angelou a Nicolasom sa dali čakať, francúzske prezidentské voľby však ich nástup urýchlili aj zvýraznili. Nicolas Sarkozy sa potrebuje profilovať ako samostatný politik, pretože francúzski voliči jeho idylku s Angelou nevidia radi. Majú dojem, že „Sarko“ je v tom páre len poskokom a jeho žoviálna prítomnosť slúži železnej kancelárke najmä na to, aby Európska únia nevyznievala navonok ako čisto nemecký projekt. A tak začal úradujúci a zároveň kandidujúci prezident strečkovať. Nepodporil napríklad Merkelovej návrh, aby sa šéfom euroskupiny stal nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Noviny Financial Times Deutschland napísali, že Sarkozy sa bojí ďalšieho posilnenia nemeckého vplyvu v Únii.
Roztržku vo dvojici Merkozy si všimol aj Euobserver, ktorý vo svojom článku upozornil, že Angela Merkelová už teraz strategicky plánuje nadviazanie kontaktov so Sarkozyho prezidentským protikandidátom Hollandom, hoci oficiálne Sarkozyho podporila. Preto údajne obmedzila aj verejné vystupovanie so Sarkozym a buduje si od neho aspoň oficiálny odstup.
.mg

Masaker

Americký minister obrany Leon Panetta navštívil Afganistan. Cesta bola reakciou na čin amerického vojaka, ktorý svojvoľne zastrelil 16 Afgancov vrátane 9 detí. Panetta sa tiež dozvedel, že USA nebudú môcť od júla 2014 používať pre vojnu v Afganistane kľúčovú vojenskú základňu pri Biškeku v Kirgizsku. Moskva ponúka Američanom náhradnú základňu na svojom území.
.jd

Žiadny progres

Tak znie hodnotenie špeciálneho vyslanca OSN pre Sýriu Kofi Annana. Kým západné štáty sú z konfliktu, trvajúceho už rok, nervózne, do Turecka prechádza týždenne asi tisícka utečencov, režim Bašara Assada získava väčšiu kontrolu nad vlastným územím. Minulý týždeň prišli rebeli aj omesto Idlib na severe krajiny. Odhad obetí podľa OSN dosiahol číslo 8-tisíc.
.jd

Poľská odluka

Poľská vláda pripravuje projekt zmeny financovania cirkví. V tejto tradične katolíckej krajine sa kabinet, vedený premiérom Tuskom, rozhodol zrušiť súčasný model, v ktorom cirkvi dostávajú peniaze prevažne zo štátneho rozpočtu. Veriaci by si po novom mali možnosť vybrať, či časť svojich daní pridelia štátu, alebo cirkvám, ktoré si sami vyberú.
.mg

Tragédia v tuneli

Tragická havária sa stala vo Švajčiarsku. Autobus, ktorý viezol belgických školákov z lyžiarskeho zájazdu, narazil do steny tunela Sierre. Dvadsaťdva detí pri čelnej zrážke zahynulo, zomreli aj obaja vodiči a štyria učitelia, ktorí školákov sprevádzali. Belgicko vzápätí vyhlásilo štátny smútok za obeťami zrážky. Začalo sa vyšetrovanie, ktoré by malo objasniť jej príčiny.
.mg

Schäuble?

Denník Financial Times Deutschland v piatok informoval, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble by mohol v lete vystriedať v pozícií šéfa euroskupiny luxemburského predsedu vlády Jean- Clauda Junckera. Praje si to údajne aj spolková kancelárka Angela Merkelová. Hoci sa vraj v kuloároch uvažuje aj o predĺžení mandátu pre Junckera, ten popiera, že by mal záujem na tejto pozícií ešte pokračovať.
.lk


Viktor Orbán/
Maďarsko sa nestane kolóniou, vyhlásil počas štátneho sviatku osláv revolúcie z roku 1848 premiér Orbán. Reagoval tak na ďalší krok Bruselu, ktorý chce pozastaviť vyplácanie eurofondov tejto krajine. Na podporu Budapešti sa ozvalo Poľsko, Česko a Litva.

Hillary Clintonová/
Americká ministerka zahraničia poprela, že by na jej žiadosť malo Rusko varovať Irán pred pokračovaním v jadrovom programe. Podľa ruského denníka Kommersant vraj Clintonová pri stretnutí so svojím ruským kolegom Lavrovom hovorila o poslednej príležitosti pre Irán.

Rowan Williams/
Arcibiskup z Canterbury oznámil, že v decembri sa vzdá funkcie. Od roku 2013 má byť dekanom Magdalene College v Cambridgei. Dôvody jeho abdikácie však nie sú jasné. Williams má 61 rokov a v anglikánskej cirkvi biskupi zvyčajne slúžia do sedemdesiatky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite