Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA NOSIŤ: Kvetináč ako šperk
Na internetovej stránke Etsy.com, kde sa podobne ako na slovenskom Sashe.sk koncentrujú tvoriví a šikovní ľudia a predávajú tu svoje vtipné výrobky, sa pred dvoma rokmi objavila aj neposedná Američanka Colleen Jordanová, ktorá vymyslela naozaj originálny šperk – minikvetináč aj so živou rastlinkou, ktorý sa dá nosiť ako prívesok, brošňa či náušnica, prípadne sa ním dá vyzdobiť aj vlastný bicykel. Šperky sú vytvorené modelovacím softvérom v počítači a vytlačené na trojrozmernej tlačiarni z akrylového polyméru. Šperky nie sú drahé, stoja okolo 20 dolárov, ale doručenie mimo USA sa vám asi dosť predraží. Rastlinka nie je súčasťou šperku, tú si tam musí nositeľ(-ka) zastoknúť sám/sama. O vode či hline autorka nič nepíše, keď rastlinka zvädne, asi je po paráde.

TREBA SI POSTAVIŤ: Šošovkostroj z Merkúru
Presne pred 50 rokmi na Vianoce sa známy český vedec a vynálezca Otto Wichterle pohral doma s detskou stavebnicou Merkúr a vytvoril z nej s minimálnymi nákladmi úplne funkčné zariadenie na výrobu prvých kvalitných kontaktných šošoviek metódou monomérového odstredivého odlievania v rotujúcich formách. Okrem stavebnice potreboval už len dynamo z bicykla a motorček z gramofónu. Až po otestovaní týchto šošoviek mu konečne dovolili vyvíjať svoj vynález aj profesionálnejšie na pôde výskumného ústavu. Pri príležitosti výročia pripravilo České centrum v spolupráci so SNM v Bratislave vzdelávací projekt pre školy i ďalších záujemcov, ktorého stredobodom bude od 15. marca práve spomínaný šošovkostroj z detskej stavebnice. O sprievodných podujatiach a prednáškach budú informovať na stránkach  www.czc.sk a www.snm.sk.

TREBA SA ZORIENTOVAŤ: Nábytok, lode, ryby, bicykle aj motorky
Na výstavisku v Nitre sa už 22-krát koná najvýznamnejší nábytkársky veľtrh u nás. Súčasťou veľtrhu je i 15. ročník výstavy Fórum dizajnu, ktorej hlavnou témou je návrat k drevu a ktorá chce ukázať nové prístupy dizajnérov a študentov dizajnu k možnostiam využitia dreva v súvislosti s bývaním. V Nitre sa zorientujete v nábytkovom dizajne, v bratislavskej Inchebe zas v niekoľkých zaujímavých voľnočasových aktivitách. Koncom týždňa sa tu konajú hneď štyri výstavy naraz. Boat Show predstaví plachetnice, vybavenie pre jachtárov a jachting, motorové člny, lodné motory, výstava Rybárstvo a voľný čas ponúka kompletný sortiment na rybárčenie a milovníkov dvojstopých dopravných prostriedkov určite oslovia výstavy Motocykel a Cykloshow.

TREBA SA HRAŤ: Anime show & Game expo 2012
V bratislavskom Instropolise sa od piatka do nedele zídu zaujímavo vyobliekaní milovníci anime, comicsov, mangy, sci fi, fantasy aj hororu, aby počúvali prednášky, besedovali, súťažili v karaoke či cosplay. Spolu s nimi si prídu na svoje všetci milovníci hier, a to hier počítačových, stolových, kartových a L.A.R.P. To posledné je hranie, kde má každý hráč pridelenú postavu, ktorú stvárňuje, podobne ako herci v divadle, ibaže tu sa nehrá pre diváka ale pre seba samého a spoluhráčov. Aj ich čakajú prednášky, besedy, turnaje a hranie hier, a to konkrétne kartových hier MTG, World of Warcraft, Pokémon, Yu-gi-oh, stolových hier Vládcové podzemí, Smallworld, Dominion, Carcassone, Osadníci atď. a tiež casual hier ako Guitar Hero, DDR, SingStar, EyeToy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite