Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mobily útočia na notebooky

.ondrej Macko .jozef Orgonáš .časopis .lifestyle

Tradične na konci zimy sa koná v katalánskej metropole výstava MWC – Mobile World Congress, ktorá sa venuje predovšetkým novým mobilným telefónom, tabletom a službám. Šéfredaktor PC Revue a jeho zástupca referujú priamo z Barcelony o najhorúcejších mobilných trendoch.

Všetko sa začalo pri čiernom koňovi výstavy – gigantickej čínskej firme Huawei. O nej sa v Európe vedelo zatiaľ málo, ale operátori ju poznajú dobre. Huawei si uvedomila, že k popularite jej chýbajú koncové zariadenia a na MWC rozhodne vykročila smerom k spotrebiteľovi. Ako nám povedal na tlačovke jej prezident, do roku 2015 chce Huawei mimo čínskeho trhu predať neuveriteľných 60 miliónov smartfónov. Tohtoročným lákadlom je Ascend D quad, mobilný telefón s vlastným štvorjadrovým procesorom, mimoriadne jasným 4,5-palcovým displejom IPS s rozlíšením 1280×720 pixelov s hustotou pixelov 330 ppi.

.sony: watch, listen, share
Totálne nabitá sála, kde sa konala tlačová konferencia firmy Sony Mobile Communications, už svojou výzdobou naznačovala zameranie jej nových telefónov – komplexný zážitok zo zábavy. Sony má na to už dávno najväčšie predpoklady, pod jednou strechou združuje nielen mobily, tablety, notebooky, TV a audio, fotoaparáty a kamery, ale aj autorské práva na najžiadanejšie tituly. Až v posledných rokoch to všetko konečne prepojila. Mobily sú teraz vstupnou bránou k on-line zábave, ktorú ponúkne exkluzívne práve Sony. Žiaľ, niektoré z on-line služieb zatiaľ nefungujú na Slovensku.
Videli sme tak nový rad smartfónov Xperia NXT vrátane vlajkovej lode Xperia S a nových prírastkov Xperia P a Xperia U. Spájajú dizajn a zábavu s výkonom a zabezpečujú prístup do siete Sony Entertainment Network. Xperia P ponúkne jasný 4-palcový displej 960×540 bodov s technológiou WhiteMagic, ktorá má zlepšiť čitateľnosť na priamom slnečnom svetle. Nový dizajn jednoznačne identifikuje telefóny od konkurencie – v spodnej časti je transparentný prúžok, ktorý obkolesuje spodnú časť telefónu a integruje v sebe neviditeľné súčiastky antény. Tento prúžok sa rozsvieti pri prichádzajúcich hovoroch, textových správach a upozorneniach.

.nokia vstáva z popola
S fínskym výrobcom sa spájali veľké očakávania. Pred rokom totiž Nokia ohlásila strategickú spoluprácu s Microsoftom a za 12 mesiacov uviedla na trhu nanajvýš dva zaujímavé modely. Na MWC pridala nové lacné modely Asha (202, 203, 302) a štýlovú Lumiu 610. To najlepšie si nechala na koniec: Nokia 808 PureView má totiž fotoaparát s neuveriteľným rozlíšením 41 megapixelov. Takéto rozlíšenie sme zatiaľ nevideli v žiadnom fotoaparáte. Nokia dáva jasne najavo, že tým skutočným fotoaparátom je predsa mobil.

.samsung ide vo veľkom
Samsung predviedol veľkú novinku v podobe dvoch 10,1-palcových tabletov (25,7 cm v uhlopriečke). Najmä Samsung Galaxy Note 10.1 predstavuje kategóriu sám osebe. Rozdiel voči tabletu je jasný: používateľ má k dispozícii dotykové pero S-Pen a všetky funkcie, s ktorými disponuje aj 5,3-palcový Galaxy Note. Aj z 10.1 tabletu sa bude dať telefonovať. Je postavený na operačnom systéme Android Ice Cream Sandwich, váži 583 gramov. Displej je vyrobený technológiou PLS TFT a má rozlíšenie 1280×800 pixelov. Druhým zaujímavým produktom bol Samsung Galaxy Tab 2 (10.1). Je to druhá generácia verzie tabletu s 10,1-palcovým displejom, ktorá je vybavená systémom Android Ice Cream Sandwich. V rámci dizajnovových zmien pribudla čítačka pre microSD karty, reproduktory sa presunuli zo zadnej časti dopredu.
Zaujal nás aj mobil Galaxy Beam s integrovaným 15 lumenovým projektorom. Všetky videá a fotografie z telefónu môžete tak prezentovať na stene s uhlopriečkou až do 50 palcov.

.lG už so štvorjadrom
V LG už pár dní pred výstavou predstavili Optimus 4× HD so štvorjadrovým procesorom NVIDIA Tegra 3 s taktom každého jadra 1,5 GHz, vybavený s Android Ice Cream Sandwich. V stánku LG sme však objavili ešte zaujímavejší model: Optimus Vu vybavený veľkým až 5-palcovým displejom, ale s pomerom strán 4:3. Ide o model LTE, pričom displej na ňom pôsobí skôr tabletovým dojmom. Telefón má hrúbku iba 8,5 mm, ukrýva v sebe dvojjadrový procesor (1,5 GHz na jadro),  plus dotykové pero a špeciálnu aplikáciu na poznámky a skice.

.hTC v predpremiére
O telefóne HTC One X sa vedelo už pár dní pred otvorením brán výstavy. HTC predstavilo trojicu telefónov z línie One, ktorej vlajkovou loďou je edícia X. Ponúka štvorjadrový procesor, zlepšený fotoaparát a Beats Audio. Práve túto zvukovú technológiu má kompletná línia nových produktov One. Výrobcu chválime za polykarbonátové telo a ochranné sklo Gorilla Glass druhej generácie.

.aSUS z telefónu tablet aj notebook
Začalo sa to celkom nevinne. Prezident firmy ASUS Jonney Shih uviedol zmenu názvu tabletov na Transformer Pad, pokračovalo to predstavením noviniek Transformer Pad Infinity a Transformer Pad 300 a všetko vrcholilo uvedením ASUS PadFone. ASUS PadFone je inteligentný telefón so 4,3-palcovým Super AMOLED qHD displejom, s Android 4.0, fotoaparátom s rozlíšením 8 Mpix a obrazovým procesorom Fuji. Zatiaľ to nie je nič zvláštne, ale keď sa smartphone vloží do dokovacej stanice PadFone Station, je z toho zrazu 10,1-palcový tablet s päťnásobnou výdržou batérie, s miniUSB a miniHDMI portom. S voliteľnou dokovacou klávesnicou sa PadFone zase premení na notebook. Celok má potom až tri rôzne batérie! Aj je tu ešte niečo – ako voliteľné príslušenstvo existuje PadFone Stylus Headset, dotykové pero a  bezdrôtový headset na jednoduché telefonovanie v čase, keď je telefón PadFone uložený v PadFone Station. Pritom je prepojený bezdrôtovo pomocou Bluetooth a zároveň slúži ako dotykové pero na jednoduchšie ovládanie tabletu/notebooku.
Tento ročník MWC odštartoval éru štvorjadrových procesorov, Nokia vyhrala súťaž o najviac megapixelov a smartfóny presvedčili svet o tom, že sú najprirodzenejším komunikačným nástrojom pre biznis aj zábavu.

Autori sú šéfredaktor PC Revue a jeho zástupca. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite