Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Varšavy píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

Nemecko vďačí za svoje postavenie v Európe nielen silnej ekonomike, ale aj vysokým právnym a etickým štandardom verejného života. Dôkazom je aj nedávna demisia nemeckého prezidenta Christiana Wulffa, ktorý bol donútený odstúpiť zo svojej funkcie pre nejasné väzby na biznismenov z Dolného Saska.

S nemeckým príkladom ostro kontrastuje politická prax v iných krajinách Európy. Napríklad také Poľsko. Ukázalo sa, že minister Paweł Gras, tlačový hovorca vlády Donalda Tuska, žil niekoľko rokov v luxusnej vile, ktorá patrí nemeckému biznismenovi. Neplatil za to ani groš, ani o tom nepovažoval za potrebné informovať verejnosť. Gras sa len vyjadril, že strážil dom tohto Nemca. Médiá však informovali, že Tuskov hovorca porušil protikorupčný zákon. Podľa neho totiž nemôže niekto sedieť vo vláde a súčasne aj v orgánoch súkromenj firmy. Existujú pritom už tri dôkazy, že v rokoch 2008 až 2009 bol Paweł Gras členom predstavenstva firmy Agemark a súčasne pôsobil ako hovorca vlády. Prokuratúra začala konať, Gras však vyhlásil, že podpisy nie sú jeho. Vinu na seba zobrala jeho manželka, ktorá vyhlásila, že ich sfalšovala ona. Prizvaný grafológ však po preskúmaní písma tvrdí, že to nie je možné a podpísať sa musel sám Gras. Čím tvrdí, že minister nielenže porušil zákon, ale zároveň krivo svedčil vo vyšetrovaní.
Čo v tejto situácii urobil premiér Tusk? Zvolal tlačovku a vyhlásil, že podnikne právne kroky proti novinárom, ktorí budú písať o podozreniach proti jeho hovorcovi. Gras zase povedal, že konzekvencie sa budú týkať aj grafológa, ktorý podpis pripísal jemu. Prokuratúra sa rozhodla stíhanie ukončiť a premiér Tusk vyhlásil, že jeho hovorca naďalej požíva jeho dôveru.
Šéf Centra pre monitorovanie slobody tlače Wiktor Świetlik vyhlásil, že v Poľsku je dnes oveľa nebezpečnejšie o korupcii písať, ako prijímať úplatky. Šéfredaktor Super Expressu Sławomir Jarzębowski zase napísal list premiérovi Tuskovi: Mám na vás prosbu pán premiér, netrestajte prosím prokurátorov, oni iba robili svoju prácu. Je tiež veľmi šlachetné, že dôverujete pánu Grasovi, zdá sa, že ste jediný v Poľsku. Pretože vášmu hovorcovi, keby ste sa čo i na hlavu postavili, neuverí už v Poľsku nikto.
Problém je v tom, že takýmto spôsobom sa ničí dôvera obyvateľov voči vlastnému štátu. Nemci o tom vedia svoje, preto už Wulff nie je prezidentom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite