Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Scéna_FM

.časopis .hudba

V nedeľu 4. marca bola v bratislavskom klube MMC rozdaná štvrtá skupina Rádiových hláv, teda cien Radio_Head Awards. Bola to slávnosť Rádia_FM a hudobnej scény, ktorú reprezentuje.

Nápad oceniť hudobníkov zo zaujímavejších oblastí slovenskej pop music vznikol pred štyrmi rokmi a pre Rádio_FM je v istom zmysle typický. Toto rádio je oficiálne jednou z „programových služieb" Slovenského rozhlasu, ktorý je súčasťou verejnoprávnej korporácie RTVS. V tejto veľkej organizácii sa však „Efemko" správa ako sympatická chyba v systéme: zatiaľ, čo ostatné zložky RTVS sa viac či menej úspešne snažia naplniť svoju programovú štruktúru (a nič viac), ľudia z Rádia_FM ustavične niečo vymýšľajú. Aktívne sa zúčastňujú na hudobných festivaloch (na Pohode, Žákovici či na festivale Grape majú svoj stejdž, prinášajú exkluzívne rozhovory či živé prenosy z koncertov), organizujú koncerty, udeľujú ceny. Preto je Rádio_FM pre scénu nemainstreamovej slovenskej popmusic kľúčovou inštitúciou a Radio_Head Awards sú toho najviditeľnejším prejavom.
Hneď po príchode do klubu MMC v nedeľu večer si človek uvedomil jednu z noviniek tohtoročných Radio_Head Awards: videli ste tu módne vyobliekaných mladých hipsterov, nedbalo elegantných rockerov aj dlhovlasých metalistov, ba dokonca aj zopár hiphoperských šiltoviek sa našlo. To preto, že tento rok sa  prvýkrát udeľovali „žánrové ceny" v kategóriách hard & heavy, elektronika, world music & folk a hiphop. Práve vystúpenie súvisiace so žánrovými cenami zabezpečilo bezkonkurenčný vrchol a pre mnohých aj objav večera: členitý elektronický kúsok Pjóniho a Ink Midgeta, v ktorom sa hlukové plôšky prepadávali do ťažkých bítov a dvíhali sa k Pjóniho falzetovému spevu, sa prirodzene preklopil do piesne Sklenená veža metalového tria ČAD. Obrovská energia, drvivý zvuk, svojský pôvab všetkých piatich účinkujúcich.
Aj druhá tohtoročná novinka – Cena za prínos slovenskej hudbe – priniesla prekvapivé vystúpenia. Cenu, ktorú udeľoval .týždeň a denník SME, dostali tri nezávislé hudobné vydavateľstvá, ktoré minulý rok oslávili desiate narodeniny: Hevhetia, Deadred Records a Slnko Records. Skupina Tu v dome, obohatená o členov skupín Noisecut, Diego plus rapperi Bene a Lyrik z Modrých hôr zahrali pieseň Príšerie, v ktorej sa spája mestské country s krčmovým punkom a kaviarenským hiphopom.
Aktuálny ročník Radio_Head Awards ukázal minimálne tri zaujímavé veci. Tou prvou je dôležitosť Rádia_FM pre nemainstreamovú popovú scénu. S výnimkou Pohody na Slovensku neexistuje priestor, kde by sa mohli stretnúť tvrdí rockeri zo zaujímavo bublajúcej metalovej scény, s elektronickými producentmi, folkloristami, hiphopermi a indie pesničkármi. Títo ľudia sa často pohybujú v rôznych zvukových vesmíroch, no pritom majú mnoho spoločného. Vďaka Rádiu_FM (a Pohode) vzniká spolupracujúca a vzájomne sa rešpektujúca scéna.
Druhou zaujímavosťou sú dve kapely z Dunajskej Stredy, Moustache a Gwerkova, ktoré boli nominované v kategóriách Album roka, Nováčik roka a Cena kritikov. Hoci nakoniec len Gwerkova dostala Cenu kritikov, je zjavné, že v miestnom klube NFG a v jeho okolí vzniká veľa zaujímavej hudby.
No a treťou  „zaujímavosťou" aktuálnych Radio_Head Awards bolo nezvládnutie priameho prenosu v STV. Je nepochopiteľné, že televízni dramaturgovia nedokázali z takého hudobne aj obrazovo vďačného podujatia dostať viac. Namiesto toho, aby ukázali jedno svojské rádio, okolo ktorého sa pohybuje veľa zaujímavých, fotogenických ľudí, oni len lowcostovým systémom nasnímali to, čo im televízne neskúsení ľudia z Efemka s vypätím všetkých síl pripravili. Príležitosť ukázať širšiemu publiku, že pop music zďaleka nie je len Slávik, Hlas, Talent či Superstar, tak zostala nevyužitá.
To však nemení nič na tom, že okolo Rádia_FM žije a do krásy rastie pestrofarebná a zaujímavá hudobná scéna. Scéna_FM.
Na záver len telegraficky: Albumom roka sa podľa poslucháčov Efemka stal Háj & Lov od Noisecutu, Singlom roka je Astoria od Pudingu pani Elvisovej, Nováčikom roka je Dynamo Team, koncertnou kapelou roka je Puding pani Elvisovej a Cenu kritikov získal album Nada od kapely Gwerkova. Cenu za prínos do slovenskej hudby dostali vydavateľstvá Hevhetia, Deardred Records a Slnko Records.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite