Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rumuni nerozumejú, ako to tu funguje

.časopis .týždeň doma

Rozhovor s redaktorkou zahraničného vysielania Slovenského rozhlasu Ancou Dragu o lákavých sľuboch pri nábore a realite Rumunov pracujúcich na Slovensku.

.ako ste sa dostali na Slovensko?
Academia Istropolitana v Svätom Jure v roku 2000 organizovala špeciálny kurz pre novinárov z východnej Európy, na ktorý som prišla. Predtým som v Rumunsku ako študentka externe písala pre ekonomické noviny. Absolvovala som aj štúdium v Spojených štátoch.

.mali ste problémy pri vybavovaní formalít na Slovensku?
Predtým, kým Rumunsko vstúpilo do EÚ, to tu bol horor. Bývali sme v Modre. V Pezinku sme na konci sveta, kdesi v poliach, chodili na cudzineckú políciu. Hodiny som čakala, medzitým prišli Číňania s nejakým advokátom, vošli dnu, pustili nahlas rádio a boli vybavení. Mám aj iné vtipné príhody. Musela som robiť napríklad test na tropické choroby. Snažila som sa vysvetliť, že v Rumunsku tropické choroby nie sú. Potom som bola na očnom vyšetrení. Videla som dobre, len som to nevedela prečítať. Po slovensky som ešte vtedy nevedela a lekárka nevedela po anglicky. Vravela mi: nevidíš, moja, nič.

.dnes už máte slovenské občianstvo?
Nie, no ponúkali mi ho. Hovorím, že nepoznám slovenskú hymnu. Ani ja, odvetil mi policajt. V Petržalke už sme s mladými policajtmi kamaráti, prekladám pre nich a podľa jazyka zisťujem, či občania Rumunska nie sú v skutočnosti Moldavčania, ktorí sa nejakým spôsobom dostali k rumunskému občianstvu.

.je za tým v Rumunsku veľký biznis?
Pred Moldavčanov je 400 eur, ktoré tu dostanú, vysoký  zárobok. Keď som išla teraz v januári na cudzineckú políciu, stretla som tam skupinu rumunských občanov. A jeden mi vraví: davajte po rusky. Moldavčania získavajú rumunské občianstvo vďaka úplatkom. Hocijaký policajt vám povie, že rumunský občiansky preukaz sa najľahšie falšuje.

.pre občanov Rumunska 400 eur nie je vysoký zárobok?
Ani nie. Tam je minimálna mzda 160 eur, priemerná okolo 480 eur. Tri štvrtiny populácie oficiálne zarábajú menej ako je priemerná mzda. Na Slovensko prichádzajú najčastejšie robotníci a menej kvalifikovaní ľudia, ktorí robia pre nadnárodné koncerny. Neprepočítajú si, koľko tu minú na život a koľko pošlú domov. Prídu na pol roka a myslia si, že zarobia bohviečo.

.poznáte také príbehy?
Na našej internetovej stránke, ktorú vytvorili Rumuni na Slovensku, som našla jedného, čo pracuje v Košiciach. Cez firmu Workexperience šijú poťahy a sedadlá pre autá. Píše, že sú všetci sklamaní. Sľúbili im ubytovanie v penzióne zadarmo, dopravu z ubytovne do závodu, denne jeden obed za 2,80 eur – mali na to dostať gastro lístky alebo peniaze. Plat mal začínať na 400 eurách, potom mal rásť podľa toho, ako im to pôjde.  

.aká je skutočnosť?
Menej skúsení to nezvládajú, mašiny idú rýchlo a nepodarky im zrážajú z výplaty. Najväčší problém je ubytovanie. Namiesto penziónu bývajú v bývalej študentskej ubytovni. Mzda  nie je vyššia ako 400 eur. Sú takí, čo ani po dvoch mesiacoch nedostali vyšší plat – ako im sľúbili, keď ich lákali na túto prácu v Rumunsku.

.nezistia si vopred podmienky, za akých sem prídu pracovať?
Nerozumejú, ako tu fungujú dane či poistenie. Nikto im nevysvetlí, že predtým, ako sa prihlásia do zdravotnej poisťovne na Slovensku, sa musia odhlásiť v Rumunsku. Stáva sa, že si platia poistné aj tam, aj tu, lebo poisťovne medzi sebou nekomunikujú. Európska legislatíva pritom zamedzuje dvojité hradenie poistného. Podľa zákona, ak tu pracujú viac ako 180 dní, musia sa prihlásiť na cudzineckú políciu. Poznám Rumunov, ktorí tu pracujú tri roky a viac a ešte sa neprihlásili. Firmy nad tým iba kývnu rukou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite