Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vivat Viviane!

.martin Hanus .časopis

Čo má podľa vás v náplni práce európska komisárka pre spravodlivosť a ľudské práva? Určite o nej ani neviete. A teraz narýchlo predpokladáte, že len pasívne dohliada na to, aby členské štáty EÚ dodržiavali zmluvne zakotvené základné ľudské práva. Ale ak uvažujete len takto plocho, vôbec netušíte, akým vážnym výzvam čelí táto komisárka. Tak, prosím, čítajte.

Luxemburčanka Viviane Redingová, komisárska kolegyňa nášho Maroša Šefčoviča, sa už dlho, veľmi dlho trápi tým, že v predstavenstvách a dozorných radách európskych firiem nie je dostatočný počet osôb ženského pohlavia. Len si predstavte, je ich tam vraj iba 12 percent!
Komisárka nás Európanov už preto dávnejšie upozornila, že keby mala Európa  čakať, kým sa počet mužov a žien v top manažmentoch firiem celkom vyrovná, potrvá to ešte desaťročia. Áno, správne čítate, celé desaťročia!
Komisárka pre spravodlivosť a ľudské práva sa takémuto rodovému bezpráviu nemohla ďalej prizerať. Na jar 2010 preto vyzvala mizogýnne kapitalistické firmy, aby samy dobrovoľne zvýšili podiel žien na najvyšších poschodiach. Lenže stalo sa, čo sa dalo čakať. Kapitalisti sa na ľudské práva opäť vykašlali a komisárka Viviane s hrôzou zistila, že na jej výzvu zareagovalo iba 24 európskych firiem. Je pochopiteľné, že Viviane došla trpezlivosť. „Som veľmi sklamaná tým slimačím tempom, ktorým to celé napreduje,“ vyhlásila. Komisárka preto minulý týždeň oznámila Európanom – čo sme si však my Slováci, zahľadení do našich provinčných predvolebných záležitostí ani len nevšimli! – že sa ich do konca mája opýta, čo si o tom myslia. A v lete sa na základe týchto ohlasov rozhodne, či predloží európsky zákon, na základe ktorého budú musieť všetky firmy v EÚ, kótované na burzách, naplniť zákonné kvóty na ženy. Komisárka je ozaj srdcom oddaná pokroku – nechce žiadne polovičaté riešenia, podľa jej predstavy sa má v priebehu pár rokov do top manažmentov firiem dostať 30 až 40 percent žien. Samozrejme, až sa rodové pomery  vyrovnajú.
Mnohí Európania snahu Viviane ocenili. Ale našli sa aj takí, čo pokrok hatia. A dobrý je im akýkoľvek argument – vraj táto téma neprináleží úlohám Európskej únie! Vraj povinné kvóty nie sú vôbec nevyhnutné, lebo podiel žien stále stúpa! A vraj takéto kvóty nemajú zmysel v automobilovom, oceliarskom priemysle či v IT firmách, kde pracuje málo žien!
Viviane, nedajte sa odradiť, sú to reakcionári. Skutočné Európanky a Európania hľadia na váš statočný boj s úctou a obdivom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite