Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Paroplyn
Minister vnútra a podpredseda KDH Daniel Lipšic podal minulý týždeň podnet na Generálnu prokuratúru, v ktorom navrhuje zrušenie privatizácie Paroplynového cyklu (PPC). Túto spoločnosť  v roku 2004, teda v období druhej vlády Mikuláša Dzurindu, získala od štátu za dve miliardy korún finančná skupina Penta. Lipšic tvrdí, že privatizácia bola pre štát nevýhodná. „Vyšetrovanie potvrdzuje, že k privatizácii paroplynového cyklu došlo nezákonným spôsobom a výrazne pod cenu," argumentoval minister na tlačovej konferencii. Slovensku tak podľa neho vznikla škoda 500 miliónov eur. Lipšic vidí problém v tom, že spoločnosť mala v tom čase podpísanú exkluzívnu zmluvu so štátom vlastnenými Slovenskými elektrárňami, ktorá jej zaručovala niekoľkonásobne vyšší zisk. „ Zmluva je predražená približne o 50 percent. Aj preto je elektrina taká drahá," tvrdí Lipšic. Podľa neho je je PPC to pravé zlaté teľa Penty. Minister sa odvoláva aj na analýzu ministerstva hospodárstva, ktoré v tom čase viedol Pavol Rusko a ktorá konštatuje ekonomickú neefektivitu takejto privatizácie. Analýzu v tom čase vláda neprerokovala, pretože ju Rusko stiahol z rokovania. Lipšic tvrdí, že napriek tomu, že analýza bola publikovaná na internetovej stránke Úradu vlády, narazili na ňu až teraz, pri vyšetrovaní Gorily.
Penta označila Lipšicove obvinenia za zmes demagógie, základnej neznalosti a ignorancie faktov. „Ak pán Lipšic hovorí o trhovej hodnote päť a viac miliárd  korún za PPC, otázkou je, ako je možné, že nikto z uchádzačov tendra neponúkol viac? Chce tvrdiť, že išlo o kartelové dohody medzi siedmimi účastníkmi tendra vrátane vzájomne si konkurujúcich skupín a zahraničných subjektov," reagoval hovorca Penty Martin Danko.
Na Lipšicovu iniciatívu reagovali kriticky aj niektorí jeho koaliční partneri. Predseda Mostu Béla Bugár mu vytkol, že kauzu otvoril krátko pred voľbami a prostredníctvom nej vytĺka vlastný politický kapitál. Minister financií Ivan Mikloš označil Lipšicove vyjadrenia krátko pred voľbami za účelové a neúprimné a adresoval mu otázku, čo robili príslušné inštitúcie vrátane polície doteraz.
Predseda Smeru Robert Fico na margo Lipšicových vyjadrení povedal, že minister vlastne potvrdil, že pravicová vláda, ktorej bol súčasťou pri privatizácií PPC, okradla štát o 15 miliárd korún.
.jm, .sita

Výbuch v Novákoch

Po piatich rokoch došlo vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch, kde vtedy zahynulo osem ľudí, k ďalšej tragédii. Tentoraz zabil granát, ktorý vybuchol v muničnom sklade, 42-ročného zamestnanca firmy. Zranili sa aj ďalší traja ľudia, prípadom sa už zaoberá polícia. Na miesto nehody prišla aj premiérka Iveta Radičová, ktorá vyjadrila sústrasť rodinám.
.vag

Prezidentove rošády

Prezident Ivan Gašparovič uvažuje o výmene ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ). Dôvodom je podľa Markízy kolaps finančnej správy. O zámere stiahnuť Mikloša informoval v súkromnom rozhovore aj premiérku Ivetu Radičovú. „Prezident intenzívne uvažuje nad tým, že by mu zrušil poverenie," potvrdil jeho hovorca Marek Trubač. Náhradu za Mikloša zatiaľ nenašiel.
.vag

Lekári vs. sestry

Lekári sú proti vyšším platom pre sestry. Slovenská lekárska komora žiada generálneho prokurátora, aby spustil konanie na Ústavnom súde SR, ktorý môže pozastaviť účinnost zákona zvyšujúceho platy sestrám. Lekári tvrdia, že zákon je nesystémový, je bez finančného krytia a môže spôsobiť kolaps ambulantnej aj nemocničnej sféry. K dobrej atmosfére v ambulanciách či v nemocniciach tento spor určite neprospeje.
.eč, SITA

Lepšie miesto

Slovenská technická univerzita v Bratislave sa v celosvetovom rebríčku Webometrics Ranking of World Universities posunula z 830. miesta na 468. priečku. Univerzita Komenského je na 490. mieste. V tomto rebríčku si výborne vedie Masarykova univerzita v Brne, ktorá je na 97. mieste. Pražská Karlova univerzita je na 127. mieste. Z regiónu strednej a východnej Európy vedie univerzita v Ľubľane, za ňou je brnianska univerzita.
.eč

Plynovod

Robert Fico minulý týždeň obvinil ministerstvo hospodárstva, že krátko pred voľbami chce previesť tranzitnú plynovodnú rúru SPP na dcérsku spoločnosť Eustream. Juraj Miškov sa bránil, že nič také nehrozilo, keďže valné zhromaždenie vzhľadom na neúčasť zástupcov štátu nebolo uznášaniaschopné. To sa napokon aj potvrdilo a minister vyzval Fica, aby sa mu ospravedlnil. Predseda Smeru, naopak, vyhlásil, že jeho zásah plynovod pre Slovensko zachránil.     
.lk


Pavel Vrba/

Český tréner sa nakoniec nestane trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie.  Napriek tomu, že ponuku od Slovenského futbalového zväzu prijal, vedenie klubu Viktória Plzeň ho do tejto funkcie odmietlo uvoľniť.  V Plzni má Vrba platnú zmluvu do roku 2013.

Miloslava Zemková/
Šéfka RTVS žaluje aktivistu z protigorilovského protestu, ktorý na verejnom zhromaždení vyhlásil, že je nemanželskou dcérou bývalého komunistického pohlavára Gejzu Šlapku. Protesty proti Gorile sú čoraz agresívnejšie a nedôveryhodnejšie.

Ján Mikolaj/
Nekandidoval za SNS v parlamentných voľbách. Dva dni pred voľbami ho napokon strana stiahla z kandidátky, pretože ľudia, ktorí pracovali v školstve, sa vraj na predvolebných mítingoch sťažovali na Mikolajovo pôsobenie v rezorte a jeho reformy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite