Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico vs. NBS

.časopis .týždeň v ekonomike

Kognitívna porucha – tak psychológovia a psychiatri zvyčajne vysvetľujú neschopnosť porozumieť kontextu povedaného. Bolo by chybou nechať sa zdržiavať analyzovaním toho, či ide v prípade Roberta Fica o diagnózu, alebo o marketingovú stratégiu.

Kognitívna porucha – tak psychológovia a psychiatri zvyčajne vysvetľujú neschopnosť porozumieť kontextu povedaného. Bolo by chybou nechať sa zdržiavať analyzovaním toho, či ide v prípade Roberta Fica o diagnózu, alebo o marketingovú stratégiu.

.podplatený guvernér?
O akom kontexte je reč? Predseda vlády Robert Fico vypustil v debate Slovenského rozhlasu niekoľko pozoruhodných viet. Najprv povedal, že (1.) „...guvernér Národnej banky pri, samozrejme, všetkej úcte k tejto funkcii, zodpovedal za rozdeľovanie licencií. Je celkom prirodzené, že má dnes pozitívnejší vzťah k dôchodkovým správcovským spoločnostiam, ako má vláda, ktorej som predseda“. O malinkú chvíľu dodal, že (2.) „tie licencie sa rozdávali napríklad zadarmo. Kladiem si otázku, prečo sa napríklad tieto licencie nepustili do nejakej súťaže atakďalej, atakďalej“. A tak o ďalšiu malú chvíľku dodal: (3.) „Slobodný človek som v tom, že ja nie som podplatený ani zdravotnými poisťovňami, ani DSS-kami, ja som nezobral žiadny úplatok ani pri prideľovaní licencií, ani pri ničom inom.“
Denník SME v nasledujúcom vydaní publikoval na titulnej strane (čím úplne vystihol dôležitosť povedaného) článok Fico napadol guvernéra NBS, v ktorom redaktor denníka Ľuboš Jančík napísal, že „premiér Robert Fico nepriamo obvinil guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka, že je podplatený dôchodkovými správcovskými spoločnosťami“ (čím presne vystihol obsah toho, čo premiérovi vykĺzlo z úst).

.hlúpy premiér?
Guvernéra NBS premiérove slová očividne zaujali, pretože keď sa o nich dozvedel, telefonoval mu, aby zistil, o čo vlastne ide. Čo zistil?
„Pán premiér v telefonickom rozhovore ubezpečil pána guvernéra, že v uvedenej relácii nemal v úmysle spochybniť guvernéra alebo Národnú banku Slovenska,“ povedala .týždňu hovorkyňa NBS Jana Kováčová. A hoci je podľa informácií .týždňa centrálna banka vo vládnych kruhoch vnímaná občas až ako opozičná sila, jej správanie tomuto obrazu vôbec nezodpovedá – Ficovo uistenie guvernérovi stačilo. Napokon, snaha neeskalovať napätie sa od guvernéra do istej miery dá očakávať – s vládou musí úzko spolupracovať a iná voľba by ničomu nepomohla.
Okrem zjavného kontextu premiérových výrokov z rozhlasu je tu ešte čosi, čo dotvára obraz, ktorý Fico maľoval. V rozpore s jeho tvrdeniami totiž (1.) súčasný guvernér Ivan Šramko nebol guvernérom v čase, keď DSS získavali povolenia na vykonávanie svojej činnosti, a v neposlednom rade (2.) tieto povolenia neudeľovala NBS, ale vtedy ešte úplne nezávislý Úrad pre finančný trh. Nesedí ano Ficova téza o podozrivom „rozdávaní licencií zadarmo“. Ako totiž vysvetľuje hovorkyňa NBS, „pri udeľovaní povolení na činnosť DSS nešlo o prideľovanie vopred známeho počtu licencií, kde by dopyt mohol prevyšovať ponuku. Povolenie môže aj dnes získať každý žiadateľ, ktorý splní zákonom stanovené podmienky“. Z toho teda logicky vyplýva, že „akékoľvek ovplyvňovanie povoľovacej autority prostredníctvom úplatkov by nemalo žiadne opodstatnenie“.

.zapredaný novinár?
Ospravedlnil sa Fico za nemiestny kontext svojich slov a za vecné chyby, ktorých sa dopustil? Ani náhodou. Podľa Ficových tlačových úradníkov „tvrdenia denníka SME sú iba vymyslenou konštrukciou, pretože predseda vlády SR v žiadnom svojom vyjadrení, či už v relácii Slovenského rozhlasu, alebo pri akejkoľvek inej príležitosti nikoho konkrétneho – a už vôbec nie guvernéra NBS I. Šramka – neobviňuje zo súvislostí, o ktorých informuje denník SME. Tvrdenie denníka v titulku a príslušnom článku je teda čistým výmyslom a konštrukciou redaktora“.
Sám Fico v otvorenom liste označil článok v SME ako príklad „fabulovania príbehov, ktoré sa nikdy nestali“, a jeho šéfredaktorovi Matúšovi Kostolnému adresoval aj súvetie: „Vážený pán šéfredaktor, plne rešpektujem, že charakter denníka SME určujú jeho vlastnícke štruktúry. Pochopiteľné je aj to, že obrovské peniaze z reklamnej kampane súkromných spoločností z oblasti zdravotníctva a dôchodkového systému ovplyvňujú Vaše správanie vo vzťahu k vláde Slovenskej republiky. Som pripravený tolerovať aj zvláštny úkaz, že preberáte úlohu politickej opozície, čo nemá v Európe obdobu.“
Trpí predseda vlády nejakou poruchou vnímania kontextu, alebo sa snaží touto poruchou nakaziť všetkých ostatných? Zdržiavať sa touto otázkou má asi rovnaký zmysel ako analyzovať, či sú jeho činy a najmä výroky motivované hlbokou nevedomosťou, alebo zlým úmyslom. Isté je, že ak si niekto dovolí kritizovať ho, dočká sa špinenia svojej povesti. Keďže premiér nemá dosť odvahy čeliť prípadným dôsledkom v prípade, že by obvinenia priamo vyslovil, zahmlieva ich a balí do kontextu, ktorý potom zatĺka ako nedospelý chlapec.
Kto s ním nesúhlasí, je v jeho očiach a rečiach kúpený „obrovskými peniazmi súkromných spoločností“, a to je už tá menej zábavná časť života s Ficom.

.robert Žitňanský
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite