Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Kočner lustroval
Podnikateľ Marián Kočner, ktorého meno sa nachádza aj v takzvaných mafiánskych zoznamoch, mal minulý týždeň takmer dvojhodinovú tlačovku, na ktorej hovoril hlavne o svojich pocitoch zo slovenských politikov. Vystúpenie, počas ktorého útočil Kočner – väčšinou bez dôkazov – hlavne na SaS a SDKÚ, vysielala v priamom prenose televízia TA3. O Smere, kde má viacero známych, Kočner taktne pomlčal. Asi najzávažnejšou je informácia, že Kočner pred voľbami 2010 – na Sulíkovu žiadosť – preveroval poslancov SaS. „Vážení poslanci SaS, asi by ste sa čudovali, čo všetko o vás viem,“ vyhlásil Kočner. Jedným z nich bol predseda Poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár. Toho Sulíkov prístup sklamal. „Nečakal som, že to Richard urobí,“ povedal Kollár denníku SME. SaS napriek tomu podržala Sulíka v pozícii volebného lídra strany.
Kočner tiež tvrdil, že stranu financuje podnikateľ Ján Sabol, ktorý to poprel. Podľa Kočnera s ním letel Sulík v čase, keď bol šéfom parlamentu, na večeru do Salzburgu. Sulík sa k tomu nechcel vyjadrovať. „Aj druhý najvyšší ústavný činiteľ má právo na trošku súkromia.“ Kočner tiež obvinil SaS, že nepriznala dar vo výške päť miliónov korún od bývalého spoločníka Penty Jozefa Špirka. Ten to označil za výmysly.  Kočner zároveň vyhlásil, že on Sulíka vo svojom dome nenahrával. Videoploštica vraj mohla byť namontovaná v termostate kúrenia. Pred schôdzkou so Sulíkom, ktorej záznam niekto zavesil na internet, totiž prešiel Kočnerov dom rozsiahlou rekonštrukciou. Odborníci však jeho verzii veľmi neveria. „Technik by po otvorení termostatu okamžite vedel, že tam niečo nepatrí,“ povedal Thomas Havelka z firmy odpočúvanie.sk.
Kočner priznal, že v jeho dome bol viackrát aj Trnka. „Na rozdiel od Sulíka, on ma nevymazal zo svojho telefónu.“ SaS podala na Kočnera trestné oznámenie. „Pán Kočner takmer dve hodiny bez jediného dôkazu vylieval ‚kýble’ špiny na SaS a jej predstaviteľov,” reagoval Sulík. Líder SaS už bol vypovedať aj na Úrade boja proti korupcii, kde odovzdal mailovú komunikáciu s Kočnerom. Podľa Sulíka totiž dokazuje, že tento podnikateľ disponoval informáciami, ktorí koaliční poslanci pri voľbe generálneho prokurátora zradili a volili Trnku. „Téma je týmto pre mňa uzavretá. Slovensko čelí iným problémom, ako je termostat pána Kočnera.“
.vag Falošné podpisy
Polícia minulý týždeň oznámila, že pri kontrole registračných hárkov strany 99 percent objavila stovky sfalšovaných podpisov. „Nesedeli údaje osôb s číslom občianskeho preukazu, niektoré boli už niekoľko rokov pochované,“ povedal prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak. Líder strany Ivan Weiss vidí za  policajnou akciou komplot a políciu obviňuje z politizácie.
.jm Otvorené lesy
Parlament na svojej poslednej schôdzi prelomil prezidentovo veto a rozhodol, že vojenské lesy budú od júla otvorené verejnosti bezplatne a bez povolenia na vstup. Prezident Gašparovič namietal, že vo vojenských lesoch nebola doteraz vykonaná pyrotechnická sanácia, a nie je tak zabezpečená dôsledná ochrana života a zdravia vrejnosti.
.jm Babišov dar
Strana Smer najskôr tvrdila, že nemá so sponzorským darom od podnikateľa Andreja Babiša nič spoločné. Po tom, ako .týždeň zverejnil zvukový záznam rozhovoru s poslancom Ivanom Vargom, napokon priznala, že pred voľbami 2006 v strane hovorili aj o Babišových peniazoch. Podľa predsedu Smeru Roberta Fica však išlo len o klebetu, Babiš vraj stranu nikdy nefinancoval.
.vag Akcie z kupónky 
Faktúry za vedenie účtov z kupónovej privatizácie vydesili nejedného Slováka. Dôvodom bola medzera v legislatíve. Parlament teraz schválil zákon, ktorým predĺžil bezplatnú možnosť prevodu cenných papierov s nulovou hodnotou na Fond národného majetku do 31. decembra 2013. Ďalšie zmeny sa týkajú dedičov cenných papierov, ktorí už nebudú musieť otvárať dedičské konanie.
.lk Prvé výsledky
Na Slovensku vzrástol počet ľudí bez vyznania, viac ako polovica ľudí vie pracovať s počítačom, poklesol počet ľudí hlásiacich sa k maďarskej národnosti a vzrástol podiel rozvedených a slobodných obyvateľov. Také sú prvé výsledky sčítania obyvateľov, domov a bytov z mája 2011. Sčítanie zistilo prírastok 0,33 percenta počtu obyvateľov od roku 2011, čo je najnižší prírastok v histórii sčítania na Slovensku. V čase sčítania malo Slovensko 5 397 036 obyvateľov.
.eč, SITA
Tom Nicholson/
Momentálne novinár na voľnej nohe, potrebuje finančnú podporu, oznámila Aliancia Fair-play. Preto organizuje zbierku pre novinára, ktorý odhalil kauzu Gorila. Peniaze pôjdu priamo na jeho účet novinára a transparentnosť použitia peňazí zo zbierky bude strážiť Aliancia. Ján Slota/
Šéf SNS opäť nezvládol televíznu diskusiu v priamom prenose. Stalo sa to v relácii verejnoprávnej televízie. Moderátorka ho musela viackrát upozorniť, aby sa správal slušne, pretože  Igora Matoviča označoval slovom zasran, idiot, blázon. Napokon Slota odišiel v priamom prenose. Pavel Vrba/
Český tréner prijal ponuku Slovenského futbalového zväzu na miesto trénera slovenskej reprezentácie.  Vrba sa ešte bude musieť dohodnúť s klubom Viktória Plzeň, kde má stále platnú zmluvu. Slováci aj bez hlavného trénera porazili minulý týždeň Turecko 2:1.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite