Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský krištáľ

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Bez nej sme stratení, pretože ju nevyhnutne potrebujeme pre život. Je súčasťou skoro väčšiny jedál, no málokedy ju považujeme za plnohodnotnú ingredienciu. Väčšinou ju dofarbujeme a dosládzame, akoby sme sa hanbili za jej čistú chuť. Voda.

Vždy, keď prídem na nové miesto, do nového mesta, otočím kohútik a napijem sa vody. Všade je iná. Tie chute sa nedajú celkom presne opísať, jedna sa zdá príjemne mľandravá, druhá je akoby ostrejšia. Každé mesto má tak pre mňa charakteristickú chuť – chuť vody. Samozrejme, tento test sa neodvažujem robiť všade. Nie každá krajina distribuuje do kohútikov pitnú vodu tak, ako to máme my u nás. Napriek tejto vymoženosti, za ktorú by vám v arabských a dokonca v niektorých európskych krajinách ruky, nohy bozkávali, my pitnú vodu z vodovodu berieme ako samozrejmosť. Dokonca to niekedy vyzerá tak, akoby nám naša pitná voda ani nestála za reč.
Najnovšie sa dokonca rozmohla nová móda filtrovacích kanvíc. Viac už našu pitnú vodu uraziť hádam ani nemôžeme. Filtrovaním pekne odstránime z vody všetky jej jemné charakteristiky a piť už budeme len mdlú a v podstate nezaujímavú a všade rovnakú vodu. Filtrovať sa naozaj odporúča voda do kávovarov a presso strojov, aby sa rýchlo nezanášali, pretože niektorí z nás majú v domácnosti naozaj tvrdú vodu s množstvom minerálnych látok. No to, čo je na škodu presso stroju, nemusí byť na škodu nám.
Na vodu sa zabudlo aj pri stolovaní. Kedysi nesmel na sviatočne prestretom stole chýbať krčah naplnený pitnou vodou. Vo Francúzsku a Taliansku môžete tento starý dobrý zvyk videť skoro vo všetkých reštauráciách. Skúste si však na Slovensku od čašníka vypýtať krčah obyčajnej vody. Dopredu treba upozorniť, že ide naozaj len o to, aby ho naplnil vodou z vodovodu, prípadne, ak má dosť fantázie, do nej hodil zopár kociek ľadu. Najprv sa dozviete, že nemajú krčah. Keď sa spýtate, či majú trojdecové poháre, v ktorých by nejakú vodu z vodovodu mohli doniesť, začnú byť priamejší a upozornia vás, že vodu z vodovodu nepodávajú, ale môžete si objednať utešenú minifľaštičku vraj minerálnej vody, pričom ide v podstate, čo sa týka obsahu minerálov, o tú istú pitnú vodu z vodovodu, len obohatenú o kysličník uhličitý. Samozrejme, minimálne za dve eurá.  My sme na toto správanie na Slovensku pomerne zvyknutí, no vysvetlite tieto maniere hosťovi z Francúzska...
Všetci zahraniční hostia sú u nás uchvátení množstvom a výberom minerálnych vôd. Najlepšie to vystihol jeden český kamarát, ktorý v malom supermarkete skríkol: „člověče, já jsem snad v lázních nebo co!“  Minerálnych vôd máme naozaj požehnane, nie všetko však, čo sa v supermarkete za minerálnu vodu vydáva, ňou naozaj aj je. Existujú takzvané stolové vody, ktoré sa zložením blížia k našej vode z vodovodu. Čiže kupujete to, čo si môžete doma pokojne načapovať. Až pri vodách, v ktorých sa nachádza viac ako 500 mg na liter rozpustených tuhých látok môžeme hovoriť o plnohodnotných minerálkach. S tými, ktoré prekračujú 1 000 mg na liter však treba narábať opatrnejšie. Piť by sa mali striedmo, len ako liečivé digestívum po jedle.
Na prvý pohľad obyčajná voda si naozaj zaslúži trošku viac našej pozornosti, ako sa jej bežne dostáva. Môžeme začať tým, že si doma zaopatríme poriadny krčah alebo peknú karafu, ktorá sa našom stole pri spoločnom stolovaní bude pekne vynímať. HIT Večera z vody/
Komu predsa len priamočiara chuť vody príde ako málo a na slávnostnejšiu chvíľu potrebuje niečo onakvejšie, stačí zapojiť fantáziu a na stole sa okamžite objaví nápoj, ktorý sa určite stane hitom večera. Stačí do obyčajnej vody pridať zopár ingrediencií podľa vašej chuti. Nebojte sa do nej hodiť napríklad zrniečka granátového jablka spolu s limetkou rozkrojenou na osminky alebo skúste mix citrónovej šťavy a množstva čerstvej mäty. Netreba sa vyhýbať ani nezvyčajným kombináciám napríklad bazalkových listov a na jemno nastrúhanej uhorky.  V sekunde máte iskrivú náhradu všetkých hrôzostrašne presladených limonád plných nezdravých éčok. Keď do vody ešte hodíte zopár kociek ľadu, v ktorých ste zamrazili čučoriedky alebo ríbezle, máte nápoj, ktorý sa stane stredobodom vášho večera. Upúta nielen chuťou, ale aj tým, ako nádherne vyzerá.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite