Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA VARIŤ: Na krásnej modrej doske
To, čo vidíte na obrázku, nie je žiadna ďalšia hračička pre milovníkov Applu, ale prenosný indukčný varič pre malé kuchyne od Samsungu, ktorý nedávno získal prestížnu medzinárodnú dizajnérsku cenu iF Awards 2012. To, kedy príde na trh a koľko bude stáť, sa ešte nevie, už sa však vie, že tento kúsok bude krásne farebný a to nielen v capri modrej, ale aj v rubínovej, zelenej, štýlovo čiernej a krémovo bielej. Má intuitívne dotykové ovládanie, je nabitý inováciami vrátane detektoru, ktorý rozozná, v akom riade sa varí, bezpečnostné poistky na vypínanie aj proti vykypeniu, indikáciu zvyškovej teploty, 15 rôznych úrovní ovládania, automatické uvarenie vody aj funkciu na udržanie teplého jedla do príchodu stravníkov. Keď už sa to tak podobá na iPod, mohli tomu dať aj hudobný prehrávač, nie?  

TREBA NAKUPOVAŤ: A psa odložiť v búde
Zatiaľ čo veľa psíkov smutne čaká v útulku, kto by si ich osvojil, iné psíky sa aj kradnú. V USA údajne zmizne až 5 miliónov domácich miláčikov ročne. Nie všetky obchody dovoľujú majiteľom vodiť si ich miláčikov dovnútra, a tak zostávajú napospas zlodejom priviazané vonku. V nórskom Osle sa nedávno pred obchodom s potravinami objavili búdky od dizajnéra Henricka Eriksona s nápisom Hundehiet, v preklade psie dúpä, ktoré by tento problém mali za desať nórskych korún vyriešiť. Nie je veľmi jasné, ako sa tieto dvojposchodové psie dúpätá budú udržovať v čistote, vykurovať, respektíve v lete chladiť, v podstate nie je jasné ani to, kto by niečo také prevádzkoval a či by sa mi to oplatilo. Nad slnko jasnejšie je len to, že psom sa to páčiť nebude.

TREBA HVEZDÁRČIŤ: Astronomické krúžky a hvezdárne
Od 1. marca až do 30. júna funguje v Prírodovednom múzeu SNM v Bratislave každý druhý štvrtok popoludní Klub astronómov bez obmedzenia veku, vyžaduje sa len zvedavosť a záujem o vesmír, astronómiu a pozorovanie oblohy. Na prvom stretnutí bude prednášať profesor Porubčan z FMFI UK BA o zaujímavých historických dopadoch meteorických telies, napríklad dopad známeho meteoritu Sikhote Alin pre 65 rokmi; či objav „marťanských meteoritov“ pred desiatimi rokmi a pod. Ak nemáte cestu do Bratislavy, nezúfajte, na Slovensku je podľa stránky Ústrednej hvezdárne v Hurbanove suh.sk osemnásť ďalších hvezdární, ktoré ponúkajú pre miestnych priaznivcov hviezd zaujímavý program pre deti i dospelých, individuálne i kolektívne.  

TREBA SA STRETÁVAŤ: Pecha Kucha Night v Bratislave aj Trnave
Pecha Kucha čítaj Peča kuča znamená po japonsky rozprávanie či pokec. Z pôvodného zamerania tohto podujatia na architektúru sa záber tém rozšíril na dizajn, grafiku, výtvarné umenie, technológie a z Tokia sa rozbehol do celého sveta vrátane hneď niekoľkých slovenských miest. Prezentácie jednotlivých účastníkov musia byť veľmi hutné a krátke, každý má k dispozícii 6 minút a 40 sekúnd, 20 obrázkov, z ktorých každý môže komentovať 20 sekúnd. V Trnave sa 29. februára v Artklube uskutoční tretíkrát, v Bratislave 1. marca v MMC na Karpatskej už osemnástykrát. Okrem iných hostí uvedie legendu slovenskej výtvarnej scény a kultúry ako takej Rudolfa Sikoru, pyrografické techniky predstavia Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič, držitelia ceny Maľba roka 2011.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite