Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Načim sa detoxovať!

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Skončili sa fašiangy, v mestách sa doplesalo, folkloristi v utorok pochovali basu, nastal čas trochu sa upokojiť, očistiť, myseľ i telo. Kedysi sa tomu hovorilo pôst, teraz je v móde slovo detox.

Štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou už len málokto prísne dodržiava, pritom ho dnes, pri súčasnom sedavom a prejedavom spôsobe života, potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým. Nechceme tu nikomu vstupovať do svedomia a viery, nechceme kázať. Nechceme ani kaziť náladu a chuť do jedla, pripomínať, aby ste sa postavili na váhu a pozreli poriadne do zrkadla na tie opuchnuté vačky pod očami a šedivú pleť. Iba pripomíname celkom racionálne, že v našich končinách nastalo najvhodnejšie obdobie na odľahčenie jedálneho lístka a návrat aspoň k prirodzenej strave našich predkov, ktorá bola bez hypermarketov dostupná v tomto predjarnom období aj v tej najchudobnejšej vieske. Ponúkame niekoľko možností, ako na to.

.daniel Lipšic a staré matere
Prvým inšpiratívnym príkladom je práve dosluhujúci minister spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý sa nám takto pred rokom priznal, že má rád sladké veci, a preto ich cez pôst neje, nepije ani alkohol, iba mäso konzumuje, pretože človek si podľa neho musí dať záväzok, ktorý je aj schopný splniť. Správne. Treba si stanoviť dosiahnuteľné ciele a potom ich dodržať.
Ak sa rozhodnete variť až do Veľkej noci v štýle slovenských starých materí, potom sa treba poobzerať po múčnych a zeleninových jedlách, pričom hovoríme o zelenine pestovanej u nás a prirodzene skladovanej v zime, ako je cvikla, kapusta, mrkva či strukoviny. Okrem odľahčenia tela od mäsa a živočíšnych potravín, by ste si tým teoreticky mali zabezpečiť aj hospodársky úžitok, konkrétne dlhé rezance vám údajne prinesú dlhé klasy na poliach, kaša z prosa hojnosť peňazí. Základom slovenských ľudových pôstnych jedál boli najmä polievky, napríklad obilninová, cesnaková, hubová, ovocná, strukovinová či kapustnica, ďalej prívarky zo strukovín, kapusty a zemiakov a kaše z obilnín. Ak to myslíte s pôstom vážne, potom by ste nemali konzumovať ani mlieko a mliečne výrobky a na dochucovanie namiesto masla či masti použiť len rastlinný olej. V našej kresťanskej tradícii sa za pôstne jedlo považovali aj ryby, žaby, raky a slimáky. Typickým pôstnym jedlom v povodí Hrona boli napríklad varené žabacie stehienka v kapustnici. Pre tých, čo zvyknú prenášať cez cesty migrujúce žaby, toto asi nie je najšťastnejšia informácia, v každom prípade, ak ste sa práve chceli vydať na lov žiab a rakov, zostaňte doma, dnes sú prísne chránené a aj slimáky sú v rôznych sezónach a regiónoch zbierať zakázané.

.jogíni, pšenica a slaná voda
Ak netrváte na lokálnej a kresťanskej tradícii, môžete v rámci jarného pôstu vyskúšať jogínsku očistnú kúru. Tá sa však neodporúča držať viac ako týždeň a častejšie ako dvakrát do roka. Základom je uvarená, alebo naklíčená pšenica. Tá pri prechádzaní črevami pôsobí ako čistiaca kefa. Tri razy do dňa zjete pol šálky pšenice, ktorú si môžete ochutiť nastrúhaným jablkom alebo mrkvou, prípadne pridať med, jogurt, orechy. Medzitým zaženiete hlad kúskom ovocia alebo zeleniny. V čase kúry treba úplne vynechať alkohol, kávu, sladené malinovky, čierne čaje. Z bylinných čajov by sa mali piť len také, ktoré príliš nedráždia žalúdok. Ideálne je piť len prírodné zeleninové a ovocné šťavy a prírodné vody (o vode čítajte viac na poslednej strane).
Od jogínov pochádza aj ďalšia očistná technika, táto je však jednorazová a oveľa drsnejšia. Volá sa šankaprakšalána, jej veľkým propagátorom je aj Sting. Ráno nalačno treba postupne po pohároch vypiť asi dva litre teplej slanej vody (dve polievkové lyžice soli). Po každom pohári sa robia špeciálne cviky, ktoré vodu spolu so všetkým, čo po ceste stretne posúvajú, po črevách von. No a potom sa treba ísť vyprázdniť, čo vám tu detailnejšie nebudeme opisovať. Ak vás táto dôkladná očistná metóda nadchla, cviky aj podrobný návod si poriadne naštudujte na internete alebo v jogínskych knižkách.
Skutočná hladovka, pri ktorej sa naozaj neje nič a pije sa len čistá voda, je len pre silné a odvážne charaktery, ale aj tie by sa najprv mali poradiť so svojím lekárom, či im to skôr neublíži ako prospeje. V každom prípade, odborníci radia na dlhodobý pôst sa pripravovať kratšími hladovkami, začať jednodňovou a postupne po mesiaci zvyšovať počet dní. Či sa vám to podarí, to závisí nielen od vašej vôle a zdravotného stavu, ale najmä od vášho okolia a povahy práce, pretože málokto si dnes môže dovoliť odísť na mesiac do pustovne.

.za detox sa platí
V lesklých módnych časopisoch sa momentálne skloňujú dva druhy detoxikácie – mechanická a stravovacia. Mechanická nie je nič iné, ako klystírová črevná sprcha. Hydrokolonoterapia túto nevábnu metódu očisty hrubého čreva dramaticky vylepšila a urobila z nej v podstate príjemnú, čistú a pohodlnú hodinku v salóne krásy za nejakých 120 eur, ku ktorej sa bez začervenania priznávajú známe tváre. Známe tváre, rozumej herečky ako Demi Moore či Gwyneth Paltrow, propagujú aj trojtýždenný program Clean kardiológa Alejandra Jungera. Podľa knižky si ju môžete namiešať aj sami, ale za pekných 450 dolárov vám pošlú (nie však na Slovensko) balíček so špeciálnymi detoxikačnými koktailmi a vitamínovými doplnkami. Popri tom dodržiavate špeciálnu diétu, založenú najmä na bezlepkovej strave, teda na vylúčení pečiva a cestovín. Je to vlastne presný opak toho, čo jedli počas pôstu naše matere. Nuž, proti gustu žiaden dišputát.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite