Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Santorum, hlas konzervatívcov

.časopis .profil

Americkí republikáni majú viditeľný problém s výberom ľudí, ktorí by mohli v prezidentských voľbách ohroziť Baracka Obamu. Prvá štvorka republikánskych prezidentských kandidátov jasne odzrkadľuje ich dilemu.

Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich, Ron Paul. Je z čoho voliť? Sotva. Posledný menovaný nie je človek, ktorého by si Republikánska strana na svojom nominačnom zjazde vybrala. Už jeho momentálna pozícia je prekvapením a dôsledkom znechutenia Američanov z ideologického zbližovania dvoch hlavných strán. Pre väčšinu republikánov je však Ron Paul príliš veľký konštitucionalista a libertarián.
Mitt Romney okrem toho, že je mormón (a to teraz nevyzerá ako veľký problém) ponúka šikovné manažérske schopnosti a rodinne orientovanú rétoriku. Jestvujú však pochybnosti o tom, či by Baracka Obamu dokázal poraziť, pretože sotva osloví tzv. umiernených voličov.
A Newt Gingrich so sebou vlečie príliš ťažké bremeno minulých hriechov – politických i osobných.
Rick Santorum, ktorý má v politických debatách svoje hviezdne chvíľky, ale aj okamihy bezradnosti, sa profiluje ako kandidát „pravých konzervatívcov“. To by bolo pre republikánov v poriadku. Táto strana dnes veľmi potrebuje podporu svojho tvrdého jadra, dlhodobo znechuteného ťahom k stredu, ktorý pred voľbami predvádzajú mnohí kandidáti. Rick Santorum múdro volí opačnú stratégiu – od ideového stredu sa vzďaľuje tak rýchlo, ako len vládze.

.syn prisťahovalca
Rick Santorum sa narodil v roku 1958 v meste Winchester v štáte Virgínia, vyrástol však v Pennsylvánii. Jeho otec bol Aldo Santorum, ktorý ak sedemročný pricestoval s rodičmi z Talianska. Rodina Santorumovcov sa úspešne zakorenila v americkom prostredí, Aldo získal vyskoškolské vzdelanie a stal sa klinickým psychológom. Keď sa Aldo oženil s taliansko-írskou Američankou Catherine Dughiovou, mali spolu tri deti a prostredným z nich bol Rick – dnešný kandidát na prezidenta.
Rick Santorum sa už na strednej škole vyznačoval záujmom o politiku. Na vysokej škole bol predsedom miestnej pobočky mladých republikánov. Vyštudoval politológiu, ale aj ekonomiku a právo. V praktickej politike začal ako dobrovoľný asistent senátora Johna Heinza. V roku 1990 ho zvolili do Snemovne reprezentantov za východné predmestia Pittsburghu. Od roku 1995 do roku 2007 slúžil v Senáte, keď sa však pokúsil o znovuzvolenie, aby mohol zostať aj na tretie volebné obdobie, porazil ho demokratický oponent Bob Casey. Odvtedy pôsobil Rick Santorum v súkromnom sektore ako právnik a politický konzultant.

.naozaj ten pravý?
Pri pohľade do súkromia Ricka Santoruma nie je možné pochybovať, že je to kandidát, za ktorého môže s čistým svedomím hlasovať najkonzervatívnejšie jadro republikánov. Na rozdiel od Newta Gingricha, ktorý svoje prorodinné zameranie prejavuje najmä priebežným zakladaním nových a nových rodín, má Rick Santorum od roku 1990 stále tú istú manželku. Spolu s Karen, rodenou Garverovou, majú sedem detí. Okrem šťastných udalostí ich postihli aj tragédie – v roku 1996 porodila Karen predčasne syna Gabriela, ktorý dve hodiny po príchode na svet zomrel. A posledná dcéra Isabelle, narodená v roku 2008, trpí pomerne vzácnym Edwardsovým syndrómom, pri ktorom je aj prežitie dieťaťa dlhšie ako jeden rok zriedkavé. Bella, ako ju doma nazývajú, je však stále nažive a Rick Santorum o nej hovorí ako o úžasnom „strede“ rodinného vesmíru.
Hoci v rodinnom živote niet Santorumovi čo vyčítať, najkonzervatívnejší voliči majú stále pochybnosti o tom, či je rovnako odhodlaný zastávať ich názory aj v politike. A to napriek tomu, že sa netají odporom proti umelým potratom, ba dokonca, čo už je medzi mainstreamovými politikmi zriedkavé, hovorí kriticky o antikoncepcii. Prečo sú teda takí skeptickí?

.prízrak Arlena Spectera
Obávajú sa, že keď príde na rozhodovanie medzi hodnotami a politickým výmenným obchodom, Santorum ustúpi tlaku straníckych štruktúr – a tie sú neraz omnoho menej konzervatívne ako on. Majú už o tom aj dôkaz.
Santorum sa totiž v roku 2004 dopustil politického prešľapu, keď podporil už vtedy veľmi liberálneho republikána Arlena Spectera pri kandidatúre proti inému republikánovi, konzervatívnejšiemu kongresmanovi Patovi Toomeymu. Specter a Toomey bojovali o druhé pennsylvánske kreslo v Senáte.
Vyhral Specter, a to Santorumovi nemôžu konzervatívci zabudnúť. Specter totiž v roku 2009 prestúpil do Demokratickej strany. Práve on sa stal tým šesťdesiatym hlasom, ktorý na odsúhlasenie potrebovala „Obamacare“, prezidentova reforma zdravotného poistenia. Tá, ktorú konzervatívci kritizujú ako socialistickú.
Santorum dnes hovorí že keď uvažoval, či bude (aj napriek ťažkému postihnutiu svojej najmladšej dcérky) robiť prezidentskú kampaň, presvedčila ho práve socializácia amerického zdravotníctva – Obamacare. To, že k Obamacare nechtiac prispel podporou Arlena Spectera, už nespomína.
Voliči na to však nezabudli. A nezabudol na to ani Mitt Romney, ktorý to v debate minulý týždeň Santorumovi ani nie tak pripomenul, ako skôr poriadne silno otrieskal o hlavu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite