Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cesty domov – prefarbená Ordinácia, kde dej nie je dôležitý

.juraj Koiš .časopis .médiá

Televízia Prima našla nové Rodinné putá. Získala si priazeň so seriálom Cesty domov, ktorý už druhým rokom láka k obrazovkám viac než milión divákov, a to dvakrát do týždňa. Za úspechom pritom nemusela ísť ďaleko, stačilo zlanáriť pár známych tvárí z konkurenčnej Ordinácie v ružovej záhrade, umiestniiť svoj nový seriál do lekárskeho prostredia a použiť osvedčený postup jednoduchej, ale zrozumiteľnej zápletky, ktorá je zasadená do kontextu príbehov „zo života“.

V tom je predpoklad úspechu všetkých pôvodných seriálov, od Ordinácie cez Ulicu, Panelák, Poisťovňu šťastia či Rodinné putá. Ak by ste si pri sledovaní ktoréhokoľvek seriálu vypli zvuk, zistíte, že s výnimkou dialógov sa prakticky v ničom nelíšia. Keď Markíza produkovala historicky prvý denný seriál Medzi nami, v preambule produkčného manuálu boli uvedené tri jednoduché princípy na ceste k úspechu: Je dôležité, aby v seriáli hrali pekní (atraktívni) herci, aby boli príjemne oblečení a aby v pozadí hrala atraktívna hudba. Pokiaľ sú splnené tieto tri podmienky, tak dej celého seriálu je úplne druhoradý. A všimnite si, že aj argentínske telenovely z dovozu spĺňajú tieto tri podmienky takmer dokonale. Aj vďaka tomu boli u nás úspešné.
Ale vráťme sa k Cestám domov. Na začiatku tohto projektu boli nezhody televízie Nova so známym režisérom Jiřím Adamcom. Ten po nútenom odchode z Novy oslovil konkurenčnú Primu a mal veľký podiel na vzniku nového seriálu. Pre tento projekt získal mnoho tvárí práve z Ordinácie v ružovej záhrade, čo bol základný kameň na ceste k úspechu. Dnes Prima dosahuje pravidelne čísla sledovanosti, aké jej v minulosti prinášali len Rodinné putá (tento seriál musela pred rokmi ukončiť pre nezhody so slovenskou produkčnou spoločnosťou Maya). Cesty domov sa ukázali ako plnohodnotná náhrada. Prima stavila na istotu aj vďaka tomu, že celý seriál zasadila do lekárskeho prostredia.
Aj tu ide o oživenie nostalgie za kultovou Nemocnicou na okraji mesta. Nemocničné prostredie však hrá v tomto seriáli len zástupnú úlohu. Celý dej sa inak tradične točí okolo „krehkých medziľudských vzťahov“ a plytkých dialógov. Kvalitatívne seriál ničím nevyniká, ani dejovo, ani produkčne. Ťažko by ste hľadali päť rozdielov s akýmkoľvek podobným dielom dnešnej doby. Cesty domov u divákov napriek tomu fungujú. Produkcia totiž zvládla základný postup, ktorý sme opísali vyššie. A k dobrému marketingu prispeli aj známe tváre, ktoré získali slávu v podobnom projekte na Nove. Z tohto pohľadu tak dávame Cestám domov jednotku za úspešné podanie. Ale z hľadiska kvality deja si tento seriál zaslúži len veľmi priemernú známku. Ak však máte radi Ordináciu, tak Cesty domov budete určite milovať.

Autor pracuje v Radiotv.cz.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite