Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Médiá

.časopis .médiá

TELEVÍZIE Moravec a tí ďalší
Súkromné televízie pred Licenčnou radou predstavili svoje plány na predvolebné diskusie, aby im ich v zmysle zákona rada odobrila. Čo sa aj stalo. Markíza sa spolieha klasicky na profesionalitu a popularitu Zlatice Puškárovej, TV JOJ prekvapila menom Václava Moravca, ktorého si hodlá pred voľbami zapožičať z Českej televízie. Je to trošku bublina, pretože je jasné, že Václav Moravec nie je do detailov informovaný o dianí na Slovensku, takže nemôže predviesť výkon, aký je jeho štandardom v Česku. TV JOJ však stačí, že ponúkne zaujímavé meno – hoci otázne je, čo toto meno povie tradičným divákom JOJ, asi to nie sú ľudia, čo pravidelne sledujú politické diskusie v českej verejnoprávnej televízii. Ale dobre – TV JOJ urobila z núdze cnosť. Keďže politickí moderátori na Slovensku akoby vymierali, pomôže si dovozom. Kde sú časy, keď mali slovenské televízie niekoľko dobrých moderátorov – a okrem Puškárovej tu fungoval aj Daniel Krajcer, Silvia Kušnírová či Beáta Oravcová. Moderátori akoby vymierali. Ale možno je to skôr tak, že kde nie je silný dopyt, nie je ani veľká ponuka. Verejnoprávna televízia sa síce usiluje oživiť tento vymierajúci stav, ale zatiaľ nemá veľké hviezdy a ani TA3 nevie prekročiť Rubikon, a ani experiment s Annou Ghannamovou nevyšiel. Takže voľby ukázali nielen to, že niektorí voliči nemajú koho voliť, ale niektoré televízie nemajú ani komu dať do rúk mikrofón.
.eva Čobejová

INTERNET Ženská sociálna sieť?

Internetová stránka, na ktorú si môžete pripínať obrázky a vytvárať z nich nástenky. Pozerať si obrázky z násteniek iných ľudí a pripínať ich na svoje nástenky. Mať rovnocenný a pohodlný prístup z mobilu. Ako by ste sa zatvárili ako investor, ak by vám nadšený vynálezca služby predostrel takýto nápad? Niekto povedal áno a vznikla služba, ktorá je miláčikom technologických médií. Pinterest vyzerá výborne, pretože stojí na pekných a lákavých obrázkoch. Komunita je priamo usmerňovaná, aby vkladala a následne vyberala len tie, ktoré vytvoria zo služby na pohľad pekné miesto. Výsledkom je, že tu máme prvú absolútne ženskú sociálnu sieť. Možno to ani nebolo zámerom, no tak to vyšlo. Služba je plná pekných detailov z domácností, jedál, oblečenia, záhradiek. Na začiatku februára je po dvoch rokoch testovania registrovaných vyše 10 miliónov ľudí a čo je kľúčové na prežitie, marketéri už vidia svoje produkty pripínané z nástenky na nástenku. Neznie to ako nezmysel, užívatelia často fotia veci so značkou sami od seba. Áno, technologická brandža zúfalo snorí, čo by mohlo byť „to ďalšie veľké” po Facebooku a niektorým nálepka možno prischne predčasne. A možno sama požiadavka stojí zle. Nemusí prísť okamžite niečo veľké, ale po všeobíjmajúcej sociálnej sieti na všetko a pre všetkých príde prirodzene viacero menších, špecializovaných. A Pinterest skutočne môže byť jednou z nich. A mimochodom, muži neobišli skrátka. Začali vznikať pornoverzie.
.radoslav Augustín

TLAČ Murdoch vstáva

Bol to silný úder a vyzeralo to na knokaut, keď sa vlani v lete prevalilo, že bulvárne noviny News of the World používali odpočúvanie telefónov ako pracovnú metódu a zneužívali informácie o súkromí celebrít, ale aj obetí zločinov a ich rodín. Rupert Murdoch, ktorému News of the World patrili, v júli 2011 rázne ukončil existenciu svojho plátku s poškvrnenou povesťou (hnaný najmä bojkotom klientov, ktorí mu odmietli zadávať reklamu). Zo seba však špinu celkom nezmyl. Nedalo sa totiž poprieť, že má až nadpriemerne dobré pracovné vzťahy s vedením redakcie News of the World, osobitne s bývalou šéfredaktorkou NOW Rebekah Brooksovou. Teraz sa Rupert Murdoch dvíha z podlahy ringu a možno aj vráti úder. Ohlásil začiatok vydávania nového periodika, ktoré sa bude volať The Sun on Sunday. Plánuje pri tom stavať na „hrdej histórii“ novín Sun, najpredávanejších novín jeho firmy News Corporation. A samozrejme, chce sa vyhnúť chybám spáchaným v minulosti. Práve tie však austrálskeho mediálneho magnáta stále prenasledujú. Cherie Blair, manželka expremiéra Tonyho Blaira, ktorá mala, mimochodom, kedysi veľmi priateľské vzťahy práve s Rebekah Brooksovou, minulý týždeň oznámila, že zažaluje firmu Ruperta Murdocha za nezákonné odpočúvanie svojej telefonickej odkazovej schránky. The Sun on Sunday o tom možno uverejní nejaký šťavnatý článok.
.marína Gálisová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite