Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Miliardy pre Grécko
Grécko, ktoré sa už tri roky zmieta v ťažkej dlhovej kríze, dostane v rámci druhého balíka pomoci od svojich európskych partnerov ďalších 130 miliárd eur. Dohodli sa na tom minulý týždeň ministri financií štátov eurozóny v Bruseli. Ešte v lete panovala dohoda na 109 miliardách eur. Táto suma však musela byť zvýšená. „Na palube“ je tentoraz aj Slovensko. Ručiť má za viac ako miliardu eur. Popri 130 miliardách z druhej pomoci má ďalších 27 miliárd Grécko dočerpať zo starého, vlaňajšieho záchranného programu. Súkromní veritelia si napokon odpíšu 53,5 namiesto pôvodných 50 percent gréckeho dlhu.
Podľa európskych politikov Atény splnili svoju domácu úlohu. Napriek masívnym nepokojom vrátane desiatok vyhorených a vyrabovaných budov Grécko odsúhlasilo trojmiliardový úsporný balíček. Hlavné politické strany tiež podpísali dohodu, ktorou sa zaviazali, že podmienky pomoci budú dodržiavať aj po prípadnej zmene vlády. Krajinu totiž v apríli čakajú parlamentné voľby. Ďalšie reformy sa majú týkať zdravotníctva, samosprávy, penzijného systému či trhu práce. Konečným cieľom má byť, aby sa grécky dlh ako percento HDP znížil do roku 2020 na 120 percent (z dnešných 160 percent). Lenže aj to bude iba čiastočný úspech, keďže stále ide o dvojnásobok maximálnej povolenej hranice v rámci eurozóny.
Deň po oznámení pomoci ministerstvo financií v Aténach prišlo s ďalšou neradostnou správou. Vinou hospodárskeho prepadu sa odhaduje, že tohtoročný grécky rozpočtový deficit narastie z predpokladaných 5,4 percenta na 6,7 percenta. Recesia totiž spôsobuje prepad daňových príjmov a naopak, nárast sociálnych výdavkov v dôsledku nezamestnanosti. Medzičasom silnejú obavy, že záchrana Grécka by mohla investorov ďalej odradiť od nákupov dlhopisov európskych krajín. To by si vyžiadalo, aby Európska centrálna banka suplovala finančné trhy ešte viac ako doteraz.
Ešte pred schválením pôžičky uskutočnil inštitút VPRC prieskum verejnej mienky, v ktorom zisťoval postoj Grékov voči Nemecku. Až 41 percent respondentov uviedlo, že krajina, ktorá sa najviac podieľa na ich záchrane, v nich vyvoláva „hnev“, „rozhorčenie“ a „zúrivosť“. Ďalších 30 percent Grékov hovorí o „sklamaní“, „odpore“ a „strachu“. Podobne nepopulárna je aj Angela Merkelová. Nemeckej kancelárke nedôveruje 81 percent Grékov.
.lk, .sita

Zlé prognózy

Eurokomisár pre ekonomiku Olli Rehn vo štvrtok minulý týždeň prezentoval ekonomickú predpoveď na rok 2012 pre krajiny Európskej únie. Hovoril, že ekonomiky EÚ očakáva „mierna recesia“, počas ktorej sa v 27 členských štátoch zastaví rast a nastane priemerne 0,3-percentný pokles HDP. Recesia má najtvrdšie zasiahnuť Grécko, Portugalsko, Taliansko a Španielsko.
.mg

Mocenská rošáda

V Austrálii prebieha ďalšia etapa súboja medzi Juliou Gillardovou (súčasnou premiérkou) a Kevinom Ruddom (expremiérom). V roku 2010 Gillardová zvrhla premiéra Rudda a ten jej to teraz vracia. Vyhlásil, že Gillardová stratila dôveru občanov, odstúpil z postu ministra zahraničia a kandiduje proti premiérke na post predsedu strany. Nuž, o rok majú protinožci parlamentné voľby.
.mg

Obama znižuje dane

Barack Obama navrhuje zníženie dane z príjmu pre firmy z 35 na 28 percent. Okrem zníženia sadzby by sa však mali zrušiť aj mnohé daňové výnimky. Zdá sa, že Obama sa pripravuje na tvrdú kampaň. Novým favoritom medzi republikánmi sa medzitým stal Rick Santorum. Vedie v celoamerickom prieskume a zrejme tento týždeň vyhrá aj v Michigane, kde Romney vyrastal.
.jd

Za mreže

Iránska polícia zatkla a uväznila desiatich iránskych kresťanov. Jediným dôvodom bolo, že sa stretli v súkromnom dome a spolu sa modlili. Táto razia a zatknutie je zatiaľ posledným príkladom protikresťanskej politiky islamského režimu. Jeden zo zatknutých, Mojtaba Hossejní, je zatknutý už druhýkrát. Prvý trest si odpykal za to, že konvertoval na kresťanskú vieru.
.jd

Maďarsko a Brusel

Brusel hrozí Budapešti, že ak nezníži deficit, príde o pol miliardy eur z eurofondov. Hrozba prišla po tom, čo Komisia podnikla právne kroky proti Maďarsku za oslabenie nezávislosti centrálnej banky a súdov. Maďarsko však žije aj inými témami. Parlament schválil formálne veľmi konzervatívny zákon o rodine, homosexuálne zväzky však ostávajú. Orbán sa tiež snaží reformovať zadlženú, ale inak úspešnú domácu filmovú tvorbu.
.jd


Dominique Strauss-Kahn/
62-ročný bývalý prezident Medzinárodného menového fondu ide z jedného škandálu do druhého. Minulý týždeň bol vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z defraudácie a organizovania sexuálnych služieb.

Kofi Annan/
Bývalý generálny tajomník OSN je vyslancom OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu. Jeho menovanie je zo strany OSN prejavom podpory voči Lige arabských štátov. Annan, nositeľ Nobelovej ceny za mier, by mal prispieť k mierovému riešeniu pre Sýriu.

JK Rowling/
Autorka slávnej série o Harrym Potterovi oznámila, že chystá svoj prvý román venovaný dospelým čitateľom. Dodala, že vďaka slobode, ktorú jej poskytol úspech Harryho, môže teraz preskúmať nové tvorivé oblasti. Dátum vydania knihy ešte nie je známy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite