Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Sulík a Kočner
Komunikácia predsedu SaS Richarda Sulíka s kontroverzným podnikateľom
Mariánom Kočnerom má ďalšiu dohru. Po zverejnení SMS správ vyplávali
na verejnosť aj videonahrávky z ich vzájomného stretnutia. Sulík sa na nich
s Kočnerom rozpráva o voľbe generálneho prokurátora a situácii vnútri
vládnej koalície. Sulík napríklad hovorí, že ho niekto oslovil s možnosťou
vymeniť predsedu vlády a pripúšťa, že by si vedel predstaviť, aže by Ivetu
Radičovú vystriedal Ivan Mikloš. Tiež Kočnerovi opisuje situáciu, ako premiérka
počas rokovaní o zvýšovaní DPH niekoľkokrát zmenila názor. V súvislosti
s voľbou generálneho prokurátora Sulík hovorí o tom, že sa k nemu dostali
informácie, podľa ktorých dostali niektorí poslanci ponuku úplatku 300-tisíc
eur za hlas pre Dobroslava Trnku. Túto informáciu mu údajne poskytol poslanec, ktorého na nahrávke volajú Ďuro. Poslanec za SaS Juraj Droba pre denník Sme pripustil, že by mohlo ísť o neho, zároveň však tvrdí, že on žiadnu takú ponuku nedostal. Sulík pre médiá zopakoval, že stretávanie sa s Kočnerom bola chyba a jediné, o čo mu išlo, bolo vypátranie zradcov v koalícii. „Pokúšal som sa získať tieto informácie, ale ukázalo sa, že ako tajný agent by som kariéru nespravil. Namiesto toho som sa stal súčasťou vykonštruovaného príbehu,“ hovorí predseda SaS. Kočner odmieta podozrenia, že za nahrávkami stojí on sám a tvrdí, že v najbližšom čase predloží o celej záležitosti nové informácie.
Na zverejnené nahrávky reagovala aj opozícia. Podľa podpredsedu Smeru
Roberta Kaliňáka mal Sulík v prípade informácií o korumpovaní poslancov podať trestné oznámenie. Premiérka Radičová len zopakovala svoje predchádzajúce vyjadrenie, že takéto kontakty politikov diskvalifikujú.
V médiách sa už objavili informácie o tom, že Sulík pre stretnutia s Kočnerom
zvažuje odchod z volebnej kandidátky. Sám predseda SaS sa však takto
priamo nevyjadril a novinárom len povedal, že o situácii bude hovoriť so svojimi straníckymi kolegami. Rokovanie sa uskutočnilo až po uzávierke .týždňa. Ešte pred ním však viacerí politici SaS deklarovali svojmu predsedovi podporu. „Je to absolútny nezmysel, podľa mňa by o tom nemal ani uvažovať,“ povedala na túto tému generálna manažérka SaS Jana Kiššová. Verejne Sulíka podporili aj poslanci Martin Chren a Juraj Droba.
.jm, sita

Český nákup
Slovensko emitovalo vzhľadom na záujem investorov dlhopisy v českej mene a v aukcii ich predalo v objeme 12,5 miliardy českých korún. Ako uviedla ČTK, predaj obligácií v českej mene je na Slovensku vzácny a má ísť iba o jednorazový krok. Jeho dôvodom bol záujem zo strany českých investorov. Hospodárske noviny to komentovali titulkom: Česi kúpili náš dlh za miliardy korún.
.eč

Detektor a Matovič
Igor Matovič, šéf hnutia Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti sa pochválil, že
v Londýne úspešne absolvoval vyšetrenie na detektore lži. Otázky, ktoré si
sám položil, sa týkali korupcie a krátenia štátu na cle alebo na daniach. Jeho
bývalí kolegovia z kandidátky mu položili iné otázky, napríklad či je autorom
svojej diplomovej práce alebo či on osobne pozval Jozefa Špirka na rokovania o programe hnutia. Na tieto otázky Matovič zatiaľ na detektore neodpovedal.
.eč, SITA

Pápežova návšteva
Navštívi Benedikt XVI. Slovensko? Český primas kardinál Duka minulý týždeň
návštevu potvrdil s tým, že už sa dolaďujú iba detaily. Neskôr svoje slová
korigoval, že rozhodnutie oznámi až Vatikán. Návšteva by mala byť oslavou
1 150. výročia príchodu Cyrila a Metoda. Benedikt bude mať čoskoro 85 rokov a jeho cesty závisia aj od jeho zdravotného stavu.
.jd

Odhad rastu
Európska komisia Slovensku mierne zvýšila odhad hospodárskeho rastu na tento rok na 1,2 percenta, a to ako jedinej krajine menovej únie. Spoločne s Estónskom sa tak staneme najrýchlejšie rastúcou ekonomikou eurozóny. Tá má ako celok upadnúť do miernej recesie. Eurozónu ťahajú dole najmä hospodárske prepady krajín, čeliacich dlhovej kríze ako Grécko, Portugalsko, Taliansko či Španielsko.
.lk

Odvolanie
Minister financií Ivan Mikloš odvolal v pondelok z funkcie šéfa finančnej správy
Igora Krnáča. Nahradí ho Mária Machová. Tá už oznámila, že odvolá aj šéfa
kompetenčného centra finančných operácií Miroslava Mikulčíka. Príčinou zmien je nezvládnutie chaosu vo finančnej správe, ktorý nastal v súvislosti s nábehom na nový informačný systém. Prezident Ivan Gašparovič odvolať Mikloša odmietol, no poznamenal, že minister financií za vzniknutý stav nesie politickú zodpovednosť.
.lk


Chuck Norris/
Vedie v ankete vyhlásenej Bratislavským samosprávnym krajom na tému, ako by sa mal volať nový bratislavský most. Norris získal takmer 3 000 hlasov. Správa zaujala aj svetové médiá. Reuters citoval župana Freša, ktorý v tomto prípade sľúbil  rešpektovať vôľu obyvateľov.

Juraj Šupler/
Slovenského trénera nečakane odvolali z trénerského postu v ruskom klube CSKA Moskva. Stalo sa tak krátko pred koncom základnej časti KHL po prehre CSKA s Avtomobilistom Jekaterinburg. Šupler prišiel do CSKA po tom, ako úspešne pôsobil v klube Diname Riga.

Lucia Žitňanská/
Odchádzajúca ministerka spravodlivosti povedala, že po voľbách je pripravená vyzvať Dzurindu a kandidovať na post predsedníčky SDKÚ. Odpoveď na otázku, či toto svoje vyhlásenie myslí vážne, alebo išlo len predvolebný trik, sa zrejme dozvieme až po voľbách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite