Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lebo medveď

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Pravidelne ním ohurujeme svet na výstavách a vyhrávame gastronomické súťaže. Málokto však na Slovensku o tom čo i len tuší. Ak môžeme byť, čo sa týka gastronómie, na niečo právom hrdí, je to náš med.

O mede nám prvé zmienky krásne nakreslili okolo roku 8 000 pred naším letopočtom istí občania Pyrenejského polostrova v jaskyni blízko Valencie. Na maľbe sa dve nahé občianky pokúšajú pomocou primitívneho rebríka vyškriabať na strom a ukoristiť evidentne podráždeným včelám med. Môžeme sa len dohadovať, či obrázok vznikol ako varovanie pre iné odvážne nahé občianky, alebo len ako erotická fantázia náruživého požívateľa medu. V každom prípade brtníctvo – koristenie medu od divokých včiel a poťažmo včelárstvo – je tu s nami už pekných pár rôčkov. Sladkú chuť sme vraj spoznali práve vďaka medu skôr ako tú slanú. Med ako základné sladidlo a nenahraditeľný liek sa s ľudstvom vlečie odnepamäti. V Egypte ním liečili rany hlavnou ingredienciou pri balzamovaní mŕtvych. Zasľúbená zem Izraelitov sa v Starom zákone opisuje ako zem „mlieka a medu“ a med je dodnes jediná kóšer potravina od nekóšer zvieraťa. Gréci od staroveku až podnes med dávajú takmer do všetkého.
Pre nás je dôležité, že už v roku 448 nášho letopočtu sa byzantský rétor Priskos zmieňuje, že ľud, žijúci v okolí stredného Dunaja, ho ustavične núkal medovinou. Uznajte, nemôže byť typickejšia prvá zmienka o mede v našich končinách. Brtníctvom sa naši predkovia zaoberali od piateho storočia a naozaj seriózne. Boli tým preslávení a táto tradícia starostlivosti o včely a neskôr profesionálneho včelárstva nám ostala. Celý stredovek bol med hlavným vývozným artiklom Slovanov a považoval sa za exkluzívny. Dôkazom, že pre našich predkov bol med skutočne dôležitý, je aj napríklad jeho základ v takom starom slove, ako je medveď. Identické je skoro vo všetkých slovanských jazykoch (pridružili sa ešte Maďari) a znamená „ten, ktorý je med“.
Med je zmesou rôznych cukrov a vody, ktoré vznikli včelím spracovaním nektáru. Podľa toho, kde a z akých kvetov včely nektár zbierali, medy rozlišujeme. Existuje dokonca aj vresový, mandľový, jojobový či trnkový med. V každom prípade ten agátový zo Slovenska sa radí medzi to najlepšie, čo svet v tejto oblasti má. Med je naozaj zvláštna potravina, je neuveriteľne výživný a má liečivé účinky. Niektorí ho radia medzi takzvané superpotraviny. Med sa totiž ani pri normálnej teplote nekazí. Môže za to minimálny obsah vody a antibakteriálne účinky cukrov. V mede sa nedokáže zakoreniť žiadna plieseň či rozmnožiť baktéria. Už v staroveku ľudia zistili, že med vie výborne liečiť rany a popáleniny, zabráni vstupu infekcie do tela a má schopnosť obnovovať ľudské tkanivá. Nehovoriac o tom, čo dokáže pri nachladnutí či chrípke v kombinácii s čajom a citrónom.
Ak od medu očakávate liečivé účinky a skutočný obsah deklarovaných vitamínov a nepreberné množstvo rôznych cukrov, rozhodne sa neuspokojte s medom, ktorý sa predáva v supermarketoch a obráťte sa radšej na svojho včelára. Na trhu alebo v blízkej či vzdialenej rodine určite nejakého nájdete. V súčasnosti sa totiž med už dá pokojne vyrobiť v Číne. Bez včiel a pochopiteľne aj bez všetkého toho, čo robí med superpotravinou. Včelár vám navyše okrem medu možno ponúkne aj iné včelie gastronomické vymoženosti. Nenechajte si ujsť zážitok med ochutnať priamo z plástu. A domov si zoberte najmenej štyri druhy. Neoľutujete. Pri mede sa totiž naozaj oplatí byť vlastencom.

Dva triky pre ochutnávačov/
Keď už máme doma štyri druhy medu, treba z nich urobiť poriadnu ochutnávku. Dávať ho po lyžičke do úst nie je celkom ono. Ale jedinečná vôňa a chuť medu sa dá vychutnať aj rafinovanejšie. Ponúkam dva jednoduché triky, namieru vyrobené pre trochu lenivých gurmánov, ktorí uprednostňujú minimum námahy s efektným výsledkom pred trojhodinovým patlaním sa v kuchyni. Prvý trik je grécky. Tento dezert dostanete v každej poctivej taverne. Poriadna lyžica gréckeho jogurtu a navrch lyžička medu. Ak však nemáte poruke pravý tuhý grécky jogurt, ani to neskúšajte. Radšej siahnite po vrecku so strúhaným kokosom. Zmiešajte ho s medom, aby sa dalo cesto tvarovať do mäkkých guľôčok. Urobte také guľôčky z každého druhu medu, čo doma máte a môžete ochutnávať a ochutnávať. Vôňa, farba a chuť medu na kokosovom základe neuveriteľne vynikne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite