Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj dovolenkovať treba vedieť

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Prežiť krásnu letnú dovolenku je poriadna drina. Preto sa na ňu treba zodpovedne pripravovať už od zimy. My vám poradíme, ako na to.

Už vo chvíli, keď vyrazíte z domu na letisko, stanicu či sadnete do auta, smer letná dovolenka, vo vás začne narastať podráždenie a sklamanie. Zisťujete, že ste si zabudli zabaliť lieky na migrénu a slnečné okuliare, s kolegami po telefóne riešite, čo ste nestihli vybaviť do dovolenky a čo urobíte až po návrate. Dorazíte do vysnívanej destinácie s azúrovo modrou oblohou bez jediného mráčika ako z katalógu, len to páchnuce smetisko vedľa hotela na fotkách v katalógu nebolo vidieť ani cítiť, každý domorodec od nosiča kufrov po predavača na pláži na vás chce zarobiť, pláže, reštaurácie a všetky atrakcie vychválené v bedekroch sú preplnené, ak chcete vidieť ozaj nedotknuté miesto, musíte si prenajať auto a ísť do rezervácie na druhom konci krajiny, posteľ je príliš tvrdá alebo mäkká, piesok páli, v mori sú riasy a medúzy, kuchyňa hotela je príliš európska alebo, naopak, príliš miestna, deti sú otravné, partner otrávený a aj tá kniha, čo ste si narýchlo kúpili na letisku, je úplne nanič.

.šťastie je na kúpalisku
V jemnej modifikácii musel vyššie spomínané kazy na dovolenke zažiť každý, kto vytiahol päty z rodnej viesky. Napriek tomu, celkom nepoučiteľní, o rok kupujeme last minute znovu, iba zmeníme destináciu. Sila tešenia totiž dokáže odsunúť do pozadia aj predošlé zlé skúsenosti, tvrdí nórsky antropológ Thomas Hylland Eriksen, autor knihy Syndrom velkého vlka s podtitulom Hledání štěstí ve společnosti nadbytku. Tie zlé zážitky tu však nevyťahujem z pozadia preto, aby sme si nimi kazili ešte aj zimu a pri hľadaní dovolenky sa im pokúsili pre tento rok dôsledne vyhnúť, pretože tomu sa, jednoducho, vyhnúť nedá. Ak sa nejakým aj vyhneme, bezpečne nám pokazí náladu zase niečo iné, neočakávané. Taký je život. Tiež to tu nevyťahujem preto, aby som vám nahovárala, že nemáme nikam cestovať a dovolenku stráviť doma. I keď, ani to nie je až taký zlý nápad, pretože podľa Eriksena bez ohľadu na to, na ktorom mieste na svete sme, najspokojnejších ľudí vraj vždy nájdeme na miestnom kúpalisku.
Mám pre vás iný návod na skvelú dovolenku, ktorý som pred dvanástimi rokmi vyčítala v inZine v rozhovore Dada Nagya s psychiatrom Miroslavom Plzákom. Ten mu povedal: „S tým, ako dovolenka dopadne, nemôžete nič urobiť, ale nemali by sme odflinkať jej prípravu... Ak ľudia nevedia, ako majú cestu dopredu plánovať, a potom na ňu spomínať, sú negramotní a zbytočne sa pripravujú o kladné emócie.“ Aj podľa Eriksena tvorí tešenie sa na dovolenku a jej dôkladná príprava až deväť desatín radosti z nej. Samotná realita dodá len úbohú desatinu radosti, čo je, pozerajúc sa na to z nafukovačky niekde v Stredozemnom mori, dosť smutné, z okna panelákového bytu pomaľovaného ľadovými kvetmi je to však matematická perspektíva veľmi príjemná.
Takže, ak ste to ešte neurobili, je najvyšší čas utekať do najbližšej cestovnej kancelárie a vyžiadať si letné katalógy, alebo zapnúť internet a začať hľadať vlastné trasy, letenky, ubytovanie, plánovať výlety, návštevy, zisťovať si podrobnosti, pozerať fotografie, videá, nakupovať knihy a bedekre, preberať to s priateľmi a príbuznými, trénovať a pripravovať sa, ale najmä snívať, snívať, snívať. Tu je niekoľko našich tipov bez nároku na komplexnosť.

.za jedlom, vínom a Bohémou
Náš spolupracovník Jozef Koleják napríklad nedá dopustiť na Toskánsko, napokon, v lete o tom v článkoch o jedle niekoľkokrát písal. Ak teda máte podobné gurmánske sklony, v Toskánsku nájdete Chianti aj olivový olej na každom rohu, skvelé potraviny aj v tom najmenšom obchode, a pre ducha a oči potravu vo forme stredovekej a renesančnej architektúry. More tiež nie ďaleko a ak si to naplánujete po 20. júli, tak to môžete spojiť aj s návštevou Pucciniho operného festivalu v Torre del Lago. Stačí si len dostatočne včas cez internet zarezervovať nejaký pekný domček s bazénom, nakúpiť všetky bedekre o Toskánsku a začať s dôkladnou dovolenkovou prípravou, do ktorej môžete zahrnúť pravidelné ochutnávky toskánskych vín či videovečierok s Bertolucciho Zvodnou krásou. Za poznávaním a degustáciou vína však nemusíte chodiť ďaleko, aj na Slovensku sa už rozbieha vinárska turistika, i keď v susednom Česku či Rakúsku je podstatne rozvinutejšia.

.za športom a inou zábavou
Ak žijete športom, môžete v lete vyraziť do Londýna a naživo absolvovať tlačenicu a Letné olympijské hry, ale ak sa chcete dôsledne držať hesla, že v aktívnej príprave je kľúč k plnohodnotnému prežitiu dovolenky, potom si skúste naplánovať iné méty, napríklad sa prihlásiť na jesenný newyorský maratón, poctivo začať trénovať a nevynechať v rámci zahrievania ani beh Devín Bratislava. Alebo sa prihláste na tanečné kurzy flamenca, salsy či argentínskeho tanga a v lete to dotiahnite do víťazného konca v Andalúzii, Havane (odporúčame počkať až na pád Castrovho režimu, a tak si dovolenkový pôžitok oddialiť na neurčito) či Buenos Aires. Alebo niečo celkom iné, podľa vlastných preferencií a záľub.

.za davom a trendmi
Ak inak nedáte a potrebujete byť tam, kde všetci, potom môže byť pre vás vhodná navigácia najvychytenejšími turistickými destináciami podľa CNN, kde dali dokopy tipy najrešpektovanejších cestovateľských bedekrov. V prvom rade už spomínaný Londýn okrem olympiády ponúka aj svoju kráľovnú a oslavy jej korunovácie, ale aj rôzne podujatia pripomínajúce 200 rokov od narodenia Charlesa Dickensa. Koniec civilizácie, respektíve mayského kalendára priťahuje pozornosť na Belize, Guatemalu, Mexiko a Honduras, ale zvyšuje záujem turistov aj o destinácie typu „vidieť raz za život a zomrieť“, veď, čo ak je to predsa len pravda? Barmská jar (o ktorej sme písali v minulom čísle .týždňa) a zrušenie ekonomických sankcií Západu, najmä  však dlhoročná nesloboda a ovládanie vojenskou juntou, ktoré krajinu akoby zakonzervovali v minulosti, robí z Barmy ďalšiu zaujímavú turistickú destináciu.

.last minute dokonale
No, ale späť do našej reality last minute zájazdov a vypekania sa pri mori v relatívne lacných destináciách. Čo už tam sa dá naplánovať a natešiť? Všeličo. Môžete už odteraz starostlivo vyberať knihy, filmy, hudbu či hry, ktoré si tam zoberiete. Môžete začať pracovať na skvelej postave do plaviek či výslovnosti sto najpoužívanejších fráz v domorodom jazyku, zdokonaliť plavecký štýl a naplánovať si trasu na preplávanie, rozbehnúť doma turnaj v pokri alebo pexese, ktorý bude mať finále práve na dovolenke, naučiť sa fotografovať či filmovať, zapísať sa do kurzu tvorivého písania a na dovolenke napísať román, alebo aspoň básničku.

.prežiť a fixovať
Môžete sa tiež zapísať do nejakého sebazdokonaľovacieho kurzu, naučiť sa, ako si nebrať k srdcu drobné nepríjemnosti a na dovolenke to dotiahnuť do zenovej úrovne. Vychutnávať tu a teraz, všetko a všetkými zmyslami, to pomalé plynutie času. Aj nudu. Po návrate z dovolenky rýchlo zabudnúť na všetko, čo sa príliš nevydarilo, a uchovať si len to pekné. Najlepšie v spoločnosti priateľov. Taký večierok s chutnými a pitnými špecialitami z dovolenky, s tematickou výzdobou, hudbou, suvenírmi a s rozumným množstvom fotiek dokáže radosť predĺžiť, znásobiť a fixovať.
Tak čo, už viete, kam sa začnete už dnes dlho a pomaly tešiť?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite