Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iný pápež

.yoani Sánchez .časopis .klub

O niekoľko týždňov príde na Kubu pápež Joseph Ratzinger, ale už dnes zdiaľky cítiť čosi z vône jeho kadidla. V krajine, kde mnohí z tých, ktorí sa cez deň modlia v kostoloch, zapaľujú v noci sviečky africkým božstvám, prebúdza návšteva Jeho svätosti entuziazmus, ale aj zvedavosť.

Katolíci si pripravujú svoje liturgie a Benedikta XVI. sa chystajú privítať s pompou. Ostatní čakajú, či jeho návšteva prinesie nejakú významnejšiu zmenu v politickej alebo spoločenskej situácii v našej krajine. Ľudia chcú veriť, že Svätý Otec posunie reformný proces Raulovho režimu, aby mal väčšiu rýchlosť a hĺbku. Tí z nás, čo majú najväčšiu predstavivosť, snívajú, že najvyššie postavený muž Vatikánu dosiahne to, čo môže dosiahnuť iba ľudové povstanie. Teda skutočnú zmenu.
Medzi tohtoročným marcom, keď na letisku v Havane pristane Jeho svätosť Benedikt XVI. a januárom 1998, keď k nám prišiel Ján Pavol II. je však príliš veľa rozdielov. Predtým, než prišiel ten, ktorý bol známy ako „cestujúci pápež“, predchádzala ho povesť a príbehy o páde režimov vo východnej Európe. Zatiaľ čo Ratzinger príde v čase, keď u nás žije už celá jedna generácia mladých Kubáncov, ktorí sa narodili po páde Berlínskeho múru, ktorí ani nevedia, aký význam majú a čo znamenajú iniciálky ZSSR. Na konci 90. rokov zapálil Karol Wojtyla naše srdcia vrátane tých z nás, ktorí sú agnostikmi ako ja. Stačilo, aby na Námestí revolúcie povedal dvanásťkrát slovo sloboda.
Dnes bude vzhľadom na apatiu a pasivitu pre Ratzingera omnoho ťažšie, aby dokázal vyvolať rovnakú emóciu. Jeho návšteva bude len slabým odrazom tej predchádzajúcej. Pretože my nie sme tí istí, tak ako nie je ten istý pápež.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite