Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trh s liehovinami je už plný

.jozef Ryník .časopis .týždeň v ekonomike

Igor Miček, riaditeľ výroby Pálenice v Jelšovciach pri Nitre o trhu s liehovinami.

.prečo sa vo svojej pálenici zameriavate na výrobu destilátu a nerobíte liehoviny?
Vyrábame iba prémiové ovocné destiláty, ktoré sú vyrobené z prvotriedneho, ručne oberaného ovocia. Keď nedokážeme také kvalitné ovocie obrať alebo vykúpiť, radšej daný ročník vypustíme z výrobného programu. Myslím si, že trh s liehovinami je na Slovensku už preplnený, a preto vôbec neplánujeme ísť do tohto segmentu.

.máte vlastné sady alebo ovocie vykupujete?
Máme vlastné sady v okolí Nitry, ktoré sú vysadené na základe dlhoročného skúšania jednotlivých odrôd ovocia. Vyrábame destiláty aj z divých druhov ovocia, ako sú divá čerešna, mirabela či baza. Pri dodávateľskom odbere ovocia si zber kontrolujeme už v sade. Sledujeme stav ovocia, cukornatosť a senzorické vlastnosti počas celého zrenia. Takže sa nemôže stať, že dostaneme druhotriedny materiál.

.rozlišujete pri pálení nielen druh ovocia, ale aj jednotlivé odrody? Iste, rozlišujeme odrody, ale aj ročníky ovocia. Každá odroda má svoje špecifické vlastnosti, ktoré sa každý rok dokážu ukazovať. Akú technológiu používate na pálenie?
Na destiláciu používame destilačný kotol s viacstupňovou rektifikačnou kolónou.

.je starnutie ultrazvukom dobrá metóda na zrenie destilátu?
S ultrazvukom nemám osobné skúsenosti. Starnutie robíme prirodzenou cestou v nerezových bareloch, sklenených demižónoch a v dubových barikových sudoch.

.myslíte si, že spotrebné dane na alkohol budú ešte rásť?
Je to určite možné, ale nič s tým nenarobíme. Našťastie, spotrebná daň tvorí len malé percento z ceny našich produktov. Väčší problém v tejto oblasti majú určite výrobcovia liehovín a macerátov.

.pri pálenici máte aj reštauráciu. Je nevyhnutné v tomto biznise spájať pálenie s ochutnávkou či gastronómiou?
Určite idú tieto dva smery ruka v ruke. Podobne ako sa dobre víno vychutná s dobrým jedlom, to isté platí aj pri destilátoch. Dobrý sekt alebo ľahké víno sú vhodné ako aperitív. Pohárik dobrého destilátu sa hodí ako digestív.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite