Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Pád Christiana Wulffa
Nielen Slováci, aj Nemci prežívajú veľkú krízu dôvery voči svojim politikom. Minulý rok odišiel z verejného života najpopulárnejší minister Merkelovej vlády, Karl-Theodor zu Guttenberg, keď sa preukázalo, že jeho dizertačná práca bol pomerne drzý plagiát. A keď minulý týždeň požiadala prokuratúra nemecký parlament o zrušenie imunity prezidenta Christiana Wulffa, ten sa napokon rozhodol odstúpiť, než aby sa vystavil vrcholnej potupe. Zatiaľ najmladší nemecký prezident vydržal vo funkcii len 19 mesiacov. Predčasne odstúpil rovnako ako jeho predchodca, no kým Horst Köhler odišiel celkom neočakávane, keď ľudsky nezniesol verejnú kritiku niektorých svojich krokov, kresťanský demokrat Wulff bol už tretí mesiac pod paľbou médií a bez akéhokoľvek morálneho kreditu.  
Wulffov verejný obraz sa v priebehu krátkeho času závratne zmenil. Keď sa stal prezidentom, mal 51 rokov, za sebou výbornú politickú kariéru, seriózny imidž a pred sebou dlhé roky v úrade. Už ako premiér Dolného Saska požíval veľkú dôveru verejnosti a mnohí ho dokonca pasovali za budúceho kancelára. Bol miláčikom bulváru a práve bulvár stál na začiatku jeho konca. V polovici decembra Das Bild uverejnil informáciu, že Wulff si v roku 2008, ešte ako dolnosaský premiér, tajne požičal od jedného zámožného podnikateľa na kúpu domu 500-tisíc eur. Wulff splácal podnikateľovi veľmi výhodné úroky, na ktorých mohol ušetriť 20-tisíc eur ročne – ako krajinský premiér tak zrejme porušil zákon, ktorý takéto výhody pre verejných funkcionárov zakazuje. Wulff neskôr podnikateľa vyplatil, keďže si dohodol novú pôžičku od banky – lenže aj tá mu ponúkla neštandardne výhodné úroky. Po zverejnení týchto faktov sa strhla investigatívna lavína: novinári prinášali stále nové zistenia o tom, ako si Wulff, dovtedy politik s povesťou skromného muža, ktorý vyšiel z ťažkých pomerov, užíval luxusné dovolenky, ktoré mu preplácali jeho bohatí priatelia, ako mu tí uhrádzali aj hotelové pobyty či leteckú prepravu. Rovnako mu veľmi poškodilo, že ešte pred zverejnením prvých informácií, zatelefonoval šéfredaktorovi Bildu a nahnevane mu hrozil, aby článok nepustili. Wulff dlho odolával, zjavne chcel kauzy prečkať. Ale keď sa do vyšetrovania jeho káuz naplno angažovala prokuratúra, pochopil, že jeho kariéra sa predčasne skončila.
.mh

EÚ-audit

Európsky dvor audítorov, ktorý sleduje využívanie verejných fondov v EÚ, podal Európskemu parlamentu správu o nákladoch, finančnom manažmente a „operačnej efektivite“ 22 autonómnych úradov EÚ. Až 11 z nich v roku 2010 správne nedoložilo polovicu svojich výdavkov. Ako vyplýva zo správy, agentúry sa vyznačujú veľkým počtom personálu, vysokými rozpočtami a nízkou efektivitou.
.mg

EÚ proti Pešti

Európsky parlament väčšinou 315 hlasov proti 263 schválil rezolúciu, ktorá vyzýva Budapešť na rešpektovanie hodnôt a zákonov EÚ. Inak maďarská vláda riskuje začatie oficiálneho šetrenia, či neporušuje článok 7 Zmluvy o EÚ. Tento článok, ktorý umožňuje aj pozastavenie hlasovacích práv členského štátu, nebol ešte nikdy použitý. Hlavným kritikom Maďarska sú liberáli z Beneluxu.
.jd

Aplauz pre Montiho

Európsky parlament bol doslova nadšený z prejavu talianskeho premiéra Maria Montiho. Tento technokrat a ekonóm s dobrou povesťou hovoril najmä o potrebe naštartovania európskeho hospodárskeho rastu, ale aj o zdanení cirkevného majetku, ktorý sa používa na komerčné účely. Daň by mala do rozpočtu podľa odhadov priniesť od 650 miliónov do 2,6 miliardy eur.
.jd

Made in China

Čína posilňuje reguláciu svojich elektronických médií s cieľom obmedziť podiel zahraničnej, najmä západnej produkcie. Podľa nového nariadenia musí byť v televízii podiel cudzej produkcie menší ako štvrtina vysielacieho času denne a zahraničné programy nemôžu byť vysielané v najsledovanejšom čase. Miliardu divákov tak pravdepodobne čakajú napodobeniny Made in China.
.jd

ACTA pred súd

Socialistická frakcia poslancov Európskeho parlamentu požiadala Európsky súdny dvor o výklad ku kontroverznej protipirátskej Obchodnej dohode o boji proti falšovaniu (ACTA). Súd má rozhodnúť, či dohoda neobmedzí slobody Európanov a ich práva na internete. Eurokomisárka Viviane Redingová je presvedčená, že súd dohodu ACTA odobrí, v skutočnosti však jeho názor môže prijatie dohody ovplyvniť len nepriamo.
.lk


Whitney Houston/
Hudobní fanúšikovia smútia za speváčkou, ktorú v sobotu 11. februára našli mŕtvu v hoteli v Beverly Hills. Whitney Houston očarila svet krásnym a technicky vyspelým hlasom. Žiaľ, okrem talentu jej život ovplyvnilo nešťastné manželstvo a problémy s alkoholom a drogami.

David Cameron/
David Cameron prišiel na svoju prvú premiérsku návštevu Edinburghu, kde Škótsko debatuje o odpojení sa od Británie. Ponúkol Škótom väčšiu autonómiu a odmietol volanie po samostatnosti. Predseda škótskej vlády Alex Salmond vyjadril podozrenie, že ide o prázdne sľuby.

Jose Ignacio Wert/
Minister školstva v novej španielskej vláde vyhlásil, že vláda zmení občiansku výchovu, lebo podľa neho boli deti v štátnych, súkromných aj cirkevných školách indoktrinované socialistickými myšlienkami a radikálnymi predstavami o homosexualite.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite