Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Chaos u daniarov
Ak existuje jeden druh úradov, na ktorého funkčnosti si štáty zvyčajne dávajú mimoriadne záležať, tak je to daňová správa. Z jej činnosti totiž štát žije. Na Slovensku sa v posledných týždňoch ocitla na pokraji kolapsu. Ľudia nemali k dispozícií tlačivá pre daňové priznania za rok 2011. Úradníci neboli schopní vydávať potvrdenia o platobnej disciplíne ani overovať ďalšie dokumenty. Hospodárske noviny oznámili, že štát takmer 400 miliónov eur vyplatil od začiatku roka na vratkách DPH naslepo. Vinou nefungujúceho informačného systému totiž finančné úrady nevedia overiť, či firmám skutočne patria. So situáciou sú nespokojní aj samotní úradníci. Vedeniu Finančného riaditeľstva SR adresovali sťažnosť, v ktorej odmietajú niesť zodpovednosť za vzniknuté chyby a škody. Nefunkčnosť informačného systému im vraj znemožňuje riadne plniť svoje zákonné povinnosti.  
Problémy zapríčinil prechod na nový informačný systém, ktorý mal byť v prevádzke od 1. februára. Úradníci sa sporia o jeho dodávateľa. Systém mala pôvodne dodať firma Novitech. Ten však odmietol Miroslav Mikulčík. Ide o bývalého šéfa Daňového riaditeľstva, ktorý odstúpil z funkcie po kauze prenájmu budovy pre Daňový úrad v Košiciach. Prípad vtedy proti sebe postavil premiérku Ivetu Radičovú, žiadajúcu jeho odchod a ministra financi Ivana Mikloša. V súčasnosti Mikulčík vedie kompetenčné centrum Finančného riaditeľstva, ktoré má na starosti zjednotenie daní, ciel a odvodov v rámci projektu UNITAS. Zainteresované firmy a ministerstvo financií si zodpovednosť prehadzujú ako horúci zemiak a zvažujú, že na seba podajú žaloby.  
Situáciu v daňovej správe minulý týždeň ostro kritizovali poslanci finančného výboru Národnej rady. Jeho členovia sa v piatok zúčastnili aj na prieskume v jednom z bratislavských daňových úradov. Podľa Jozefa Kollára (SaS) je situácia havarijná. Anton Marcinčin (KDH) vyzval Ivana Mikloša, aby okamžite odstúpil. Jozef Burian (Smer) situáciu podľa denníka SME prirovnal k sabotáži. Výbor rozhodol, že Najvyšší kontrolný úrad a vedúci Úradu vlády uskutočnia vo finančnej správe okamžitú kontrolu. Podľa štátneho tajomníka MF SR Vladimíra Tvarošku bude systém riadne sprevádzkovaný do konca februára. Ivan Mikloš sa pred výbor nedostavil.  
.lk

Priveľa snehu

Intenzívne sneženie prinieslo snehovú kalamitu. Na niektoré cesty padli lavíny, horské priechody boli ťažko prejazdné a niektoré dediny ostali odrezané od sveta. Najhoršia situácia bola na Kysuciach, kde v dlhých kolónach uviazli stovky kamiónov. Dokonca aj železničná doprava z Čadce smerom do Česka bola zastavená. V Čadci namerali 104 cm snehu, čo je najvyššia hodnota od čias merania.
.eč, SITA
 
Nedohoda o zonácii

Zonácia Tatier opäť rozhádala vedcov, lesníkov a vyprovokovala na silné slová aj ministra životného prostredia Jozefa Nagya (Most-Híd). Ten vyhlásil, že návrh vedcov, aby sa zastavila výstavba v TANAP-e, je boľševický. Lesníci a vedci vytvorili každý svoj návrh zonácie a nevedia sa zhodnúť na spôsobe ochrany chránených území, ako je Tichá a Kôprová dolina. Spor je o vysvetlenie pojmu „bezzásahová zóna“.
.eč, SITA

Uhliarik vs. LOZ

Lekárske odborové združenie vyzvalo KDH, aby stiahlo z kandidátky Ivana Uhliarika, lebo on je zodpovedný  za to, že ľudia spojení s Pentou ovplyvňujú dianie v jeho rezorte. Uhliarik kontroval výzvou, aby LOZ predložilo etický kódex vzťahu lekára k pacientovi a návrh protikorupčných opatrení v nemocniciach, ako sa to odborári pred časom zaviazili urobiť v memorande s vládou.
.eč, SITA

Antigorila

Hoci organizátori protestov proti Gorile odvolali nedeľný pochod pred sídlo Penty, v protestných mítingoch chcú pokračovať. Protestovať sa malo v Martine, Ružomberku aj v Prešove a vyvrcholenie protestov má byť deň pred voľbami. Organizátori z celého Slovenska sa minulý týždeň stretli a potvrdili vôľu pokračovať. Trvajú aj na svojich požiadavkách. Niektorí ľudia však organizačný tím opustili pre rozdielnosť názorov.
.eč

Tri prieskumy

Agentúry Focus, Polis a MVK zverejnili svoje predvolebné prieskumy. Zhodne vedie Smer, KDH je s odstupom druhé. Matovičovej kandidátke namerali od 5 do 9 percent, Hnutiu 99 % od 3 po 7 percent. SaS a Most sú tesne nad hranicou 5 percent, ale najväčšiu drámu prežívajú v SDKÚ.  V dvoch prieskumoch tesne prekročili 5 percent, podľa MVK by sa však do parlamentu nedostali.  
.jd


Dobroslav Trnka/
mal zrejme podiel na zastavení vyšetrovania Gorily, vyhlásil  minister Lipšic. Generálna prokuratúra potom zverejnila Trnkov list, ktorý poslal vojenskej prokuratúre. Podľa Trnku ide o „nedokázanú a nepreukázateľnú, možno nejakú spravodajskú hru“.

Mikuláš Dzurinda/
Žiadny politik nečelí pred voľbami takému tlaku, ako bývalý premiér a predseda SDKÚ. Čokoľvek spraví, všetko je zlé. Hrozí mu dokonca, že pod vodu stiahne aj celú stranu. Sťažovať sa však pán predseda nemá na koho. Platí iba účty, ktoré sám vyrobil.

František Mikloško/
Je nositeľ najvyššieho štátneho ocenenia Arménskej republiky – medaily cti. Ocenenie mu za zásluhy pri schválení rezolúcie o genocíde Arménov na Slovensku a ochranu práv Arménov žijúcich v Náhornom Karabachu odovzdal šéf arménskeho parlamentu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite