Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putinov comeback

.daniel Bútora .časopis

Necelý týždeň pred slovenskými parlamentnými voľbami budú iné ostro sledované voľby – hoci ich výsledok je ešte predvídateľnejší ako ten slovenský. Zaváži veľkosť krajiny: 4. marca budú Rusi voliť prezidenta. Otázkou nie je, či Vladimír Putin zvíťazí, ale či Vladimír Putin zvíťazí už v prvom kole. Donedávna by takáto otázka bola zbytočná, Putin je najpopulárnejší politik Ruska. Od vlaňajšej Arabskej jari však o svojej „jari“ hovorí veľa krajín. Vlna demonštrácií v hlavnom meste inšpirovala niektorých hovoriť aj o Moskovskej jari.

Zvolenie premiéra za opätovného prezidenta bude Putinovým návratom k moci po štyroch rokoch, a podľa pôvodného plánu znova na dve obdobia. Putin by tak zotrval na špičke ruskej politiky dvadsať rokov: po prvých dvoch funkčných obdobiach na poste prezidenta nasledovala rošáda s Dmitrijom Medvedevom, aby sa vyhovelo litere ústavy – a po nich čaká Putina znova návrat do Kremľa.

Najnovšie dejiny Ruska môžeme ľahko periodizovať podľa troch kľúčových predstaviteľov krajiny. Zosobnením konca komunistickej éry, vrátane neúspešných pokusov o zachránenie ako zvyškov komunizmu, tak aj Sovietskeho zväzu ako krajiny, bol Michail Gorbačov, v kontexte sovietskych vládcov človek s ďaleko najväčšou otvorenosťou voči demokratickým myšlienkam. Symbolom 90, rokov už samostatného Ruska bol jeho prvý prezident Boris Jeľcin. Okrem nevídanej slobody a demokracie, ktorú ruská spoločnosť zažívala v takej miere historicky po prvý raz, však bolo Jeľcinovo obdobie aj obdobím chaosu, korupcie, násilia, slabého štátu a veľmi silných záujmových skupín na čele so oligarchami, ľuďmi, ktorí často nečestným spôsobom prišli k úžasným majetkom. Po 70-tich rokoch komunizmu, ktorý bol s výnimkou glasnosti počas posledných pár rokov obdobím brutálnej kontroly, naraz prišla sloboda, a ľudia často stratili kontrolu sami nad sebou. Jeľcinovo obdobie bolo smutným pripomenutím, že Rusko sa ani nemalo k čomu vrátiť, že celú občiansku spoločnosť, schopnú žiť v demokracii, musí vytvoriť nanovo.

V takomto stave prevzal v roku 2000 Rusko Vladimír Putin, bývalý dôstojník KGB a muž, ktorý mal predstavu o zavedení poriadku. Nový prezident urobil policajnými metódami poriadok s oligarchami a kyvadlo posunul späť k silnému štátu. Nebol to až návrat späť ku komunistickej centralizácii, ale ruský model dnes možno charakterizovať ako štátny kapitalizmus a riadenú demokraciu. Štát hrá najdôležitejšiu úlohu v ekonomike (často ako najväčší podielnik v akciových spoločnostiach), a štát kontroluje verejný život, mediálny priestor, fungovanie politických strán a organizácií v oveľa vyššej miere než je typické pre liberálne demokracie Západu. Dobrým príkladom je korupcia: Rusko je na tom podľa porovnaní horšie ako absolútna väčšina európskych krajín, v riadenej demokracii sa však médiá (a tiež polícia s súdy) takýmto témam venujú iba selektívne, podľa toho, ktorá skupina oligarchov práve upadla do nemilosti.

Štyri Medvedevove roky v úrade priniesli jemnú zmenu v rétorike (súčasný prezident má modernejší a oveľa demokratickejší jazyk), a priniesli aj užitočnú diskusiu o potrebe zmeniť ruskú ekonomiku, závislú od ťažby ropy, plynu a nerastov. Medvedev však bol napriek najvyššiemu postu v krajine človekom závislým od Vladimírovia Putina. Ešte vlani na jeseň sa uvažovalo, že by sa Medvedev mohol pokúsiť zostať v úrade, teda znova vo voľbách kandidovať. Nakoniec súčasný prezident ustúpil svojmu faktickému šéfovi a takejto úvahy sa vzdal.

Aj tak je však otázka, či sa s očakávaným Putinovým znovuzvolením nezačal odpočítavať začiatok konca Putinovej éry. Keď v  parlamentných voľbách v decembri 2011 Putinova strana Jednotné Rusko nebodovala podľa predstáv, museli volebné komisie upravovať (teda falšovať) výsledky. V zradnej ére mobilného internetu sa to kde-tu nafilmovalo a dostalo na internetovú stránku. A hoci to štátom ovládané televízne stanice ignorovali, blogeri a weboví aktivisti zorganizovali v Moskve najväčšie demonštrácie za desaťročia. Porovnanie s Arabskou jarou je možno príliš schematické, po dvadsiatich rokoch však v Rusku vyrástla nová generácia, ktorá sa s Putinovou ponukou štátneho kapitalizmu a riadenej demokracie už nemusí uspokojiť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite