Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Posledná možnosť
Americkí republikáni vyberajú svojho kandidáta na prezidenta a zdá sa, že po minulom týždni je tu posledná možnosť, že ich kandidátom nebude favorizovaný Mitt Romney. V troch stredne dôležitých štátoch totiž prekvapivo vyhral bývalý senátor z Pennsylvanie Rick Santorum. Missouri, Minnesota a Colorado mali podľa očakávaní voliť Romneyho, zvolili však konzervatívneho a rodinne založeného katolíka talianskeho pôvodu Ricka Santoruma. Je to prekvapenie hneď z niekoľkých dôvodov. Po tom, ako 4. februára vyhral Romney v Nevade, sa očakávalo, že nemôže prehrať ani v Minnesote, kde ho aktívne podporoval bývalý guvernér štátu Tim Pawlenty a ani v Colorade, kde sa mohol spoľahnúť na hlasy početnej mormónskej menšiny. Nestalo sa a hoci pred štyrmi rokmi tu vysoko porazil Johna McCaina, tentoraz výrazne prehral, v Minnesote skončil dokonca až tretí. Prekvapivé to je aj preto, že po Romneyho presvedčivom víťazstve na Floride sa za jeho kandidatúrou začala združovať väčšina strany, pričom jeho donedávna najvážnejší vyzývateľ Newt Gingrich čelil výzvam, aby z primárok už odstúpil. Teraz je všetko inak a Santorum sa pokúsi o malý zázrak. V celkovom rozdelení hlasov totiž naďalej zostáva s pomerne výrazným odstupom až na treťom mieste. Santoruma síce podporili vplyvné sociálne konzervatívne organizácie, dokonca aj majiteľ vplyvnej televízie Fox News Rupert Murdoch, Santorum však nemá na kampaň dostatočné finančné zdroje. Otázkou teda je, či entuziazmus, ktorý sa mu podľa týždenníka Economist podarilo pred poslednými primárkami vyvolať, dokáže zhodnotiť aj v najbližších týždňoch pred takzvaným Super utorkom, keď sa 6. marca bude hlasovať vo viacerých južanských štátoch naraz.
Kto je vlastne Santorum? Podľa viacerých charakteristík ideálny republikánsky kandidát. Jeho nespornou výhodou je, že zatiaľ čo Romneyho od republikánskych voličov vzďaľuje jeho mormónska viera a obrovské finančné zázemie, Gingricha zase jeho „clintonovský“ životný štýl, opakovaná nevera a bizarné poňatie morálky, tak Santorum je kandidát strednej triedy s usporiadaným rodinným životom. Keď bol senátorom, vo všetkom podporoval prezidenta Busha, za čo – v súvislosti s Irakom – doplatil aj stratou mandátu. Dnes hovorí, že by dal bombardovať Irán. Pred trhom uprednostňuje rodinu a jeho názory na najdôležitejšie otázky sa nemenia. Santorum teda predstavuje spojenie sociálnych konzervatívcov a neokonzervatívcov. Na porážku Romneyho to síce pri troche šťastia môže ešte stačiť, ale na Obamu asi nie.
.jd

Bašarovi spojenci

Rusko a Čína zablokovali na Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu, ktorá mala podporu Ligy arabských štátov a vyzývala sýrskeho prezidenta Bašara Asada, aby zastavil násilie a vzdal sa moci. Ruský minister Lavrov si za to vyslúžil triumfálne privítanie v Sýrii. Násilné konflikty armádnych jednotiek s oponentmi režimu pokračovali v mestách Homs aj Aleppo.
.jd

Koniec hladomoru

Podľa správ OSN možno konštatovať, že hladomor v Somálsku sa skončil. Za uplynulých osem mesiacov zahynulo niekoľko desiatok tisícov ľudí, tretina populácie je však podľa OSN naďalej ohrozená nedostatkom potravín a vody a potrebuje pomoc zo sveta. Účinnú pomoc postihnutým obmedzujú lokálne ozbrojené bandy, najmä s al-Káidou spojená organizácia Šahab.
.jd

Nová vláda

V Rumunsku odstúpil extrémne nepopulárny premiér Emil Boc. Dôvodom boli dlhodobé masové protesty, ktoré reagovali na prísne šetrenie, ktoré spočívalo v znižovaní platov, dôchodkov aj masívnom prepúšťaní štátnych zamestnancov. Novým premiérom je Mihai Razvan Ungureanu, bývalý šéf kontrarozviedky. Jeho kabinet s polovicou nových ministrov už dostal dôveru parlamentu.
.jd

Grécko chce šetriť

Grécki politici sa dohodli na novom šetrení, čo je podmienka na poskytnutie ďalšej finančnej pomoci. Výdavky vrátane vojenských sa majú znížiť o 1,5 percenta HDP, o štvrtinu sa zníži minimálna mzda a 15-tisíc úradníkov príde o prácu. Policajní odborári protestujú a chcú vydať zatykač na zahraničných veriteľov krajiny.  EÚ považuje úspory za nedostatočné.
.lk          

Priama voľba

Česi zmenili voľbu prezidenta. Náhradník súčasného prezidenta Václava Klausa už bude volený priamo občanmi. Podľa prieskumu je favoritom bývalý úradnícky premiér Jan Fischer, nasledovaný ekonómom Janom Švejnarom, ktorého podporuje ČSSD a exotickým Tomiom Okamurom. Minister Karel Schwarzenberg z TOP09 aj kandidáti ODS Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová sú zatiaľ hlboko pod 10 percentami. Tak ako bratia Česi, ešte si myslíte, že to bol dobrý nápad?
.jd


Vladimír Putin/

Ruský premiér sa snaží pred prezidentskými voľbami zaujať neortodoxnými nápadmi. Navrhuje napríklad, aby privatizéri z 90. rokov zaplatili mimoriadnu sankciu za pochybný spôsob, ako nadobudli svoj majetok a štát za tým nakreslí hrubú čiaru.

Viktor Orbán/

Maďarský premiér vystúpil so svojím každoročným prejavom o stave krajiny. Tentoraz sa venoval obhajobe ústavy, ktorú chce za každú cenu brániť. S Bruselom sa však predtým dohodol a prisľúbil, že zmení svoj návrh a centrálna banka ostane nezávislá.  

Buti Tlhagale/
Juhoafrický katolícky arcibiskup vyhlásil, že od roku 1996, keď boli v Juhoafrickej republike legalizované potraty, zahynulo už vyše milióna nenarodených detí. Potraty boli zavedené ako súčasť takzvaných reprodukčných práv, milión základných práv však pošliapali.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite