Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Rozchod
Kandidačnú listinu strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti opustilo minulý týždeň tridsať kandidátov. Stále pritom nemusí ísť o konečné číslo. Rozpad odštartoval konflikt medzi Igorom Matovičom na jednej strane a zástupcami OKS a KDS na kandidátke, ku ktorým sa pridali aj lídri Martin Mojžiš a Štefan Bučko. Odchodom reagovali na Matovičovu požiadavku, aby kandidáti podstúpili test na detektore lži a odpovedali na otázku, či niekedy zobrali úplatok. Hoci Matovič tvrdil, že skúšku na detektore navrhoval len pre seba a Vladimíra Palka s Petrom Zajacom, odídenci ho obvinili z klamstva a tvrdia, že to chcel od všetkých 150 kandidátov. „Jeho návrh je prejavom politického primitivizmu, je to debilný návrh. Ako k tomu prídu ľudia, ktorí boli dlhé roky v politike a bývajú v tom istom panelákovom byte v Petržalke, zatiaľ čo tí, ktorí si nahrabali a topia sa v prachoch, sa budú smiať,“ reagoval na Matovičovu iniciatívu predseda KDS Vladimír Palko. Nápad s detektorom odmietol aj šéf OKS Peter Zajac. Tvrdí, že ide o prekročenie hraníc  normálnej a demokratickej politiky.„To, čo Matovič nazýva detektorom, sa najviac podobá na previerky z komunistického režimu, po ktorých nasledovali čistky. On zabíja svoje vlastné dieťa a dieťa nás všetkých.“ Kandidáti spochybnili aj test na detektore, ako dostatočne dôveryhodnú metódu zisťovania korupcie.
Matovič svoju požiadavku na lídrov KDS a OKS zdôvodnil aj tým, že ide o jednu z požiadaviek protestujúcich proti Gorile. Odmietol, že by sa jeho kandidátka rozpadala. „Nie, že sa kandidátka rozpadá, ale očisťuje sa. Od ľudí, ktorí buď nechceli ísť na detektor lži, alebo chceli kryť ľudí, ktorí nechceli ísť na detektor lži. „
Okrem kandidátov z KDS, OKS a Martina Mojžiša so Štefanom Bučkom odišli z Matovičovej kandidátky aj novinár Eugen Korda, bývalá veľvyslankyňa pri Svätej stolici Dagmar Babčanová a matematik Pavel Brunovský.
Mená odídených kandidátov zostanú vzhľadom na krátkosť času do parlamentných volieb uvedené na hlasovacích lístkoch. Informácia o ich odstúpení však bude vyvesená v každej volebnej miestnosti. Ak niektorí z voličov odídencov zakrúžkujú, ich preferenčný hlas sa nebude počítať. Zaráta sa však ako hlas v prospech celej politickej strany.
.jm

Vláda ľutuje

Vláda SR ľutuje, že napriek väčšinovej podpore sa nenašla ústavná väčšina, ktorá by v parlamente zrušila amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998. Vláda zdôraznila, že amnestie boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány. V parlamente odmietol za zrušenie amnestií hlasovať Smer.
.eč, SITA

Novela neprešla

Novela, ktorá mala zjednodušiť možnosti domáceho vzdelávania, v parlamente neprešla. Domáce vzdelávanie tak bude naďalej možné len pre žiakov na prvom stupni ZŠ a vzdelávať ich bude môcť iba osoba, ktorá má vysokoškolské vzdelanie pre učiteľov na prvom stupni ZŠ. Je škoda, že poslanci na poslednom rokovaní nedokázali uvoľniť zbytočne prísne pravidlá pre domácu školu.
.eč

Penta zažaluje Lipšica

Minister vnútra Daniel Lipšic uložil Privatbanke, ktorá patrí finančnej skupine Penta, pokutu 15-tisíc eur. Banka mala totiž zatajiť takmer 250 podozrivých operácií za pol miliardy korún. Banka sa bráni, že sporných malo byť päť prípadov, pričom len jednu operáciu vyhodnotila polícia ako neobvyklú. Finančná skupina už avizovala, že Lipšica zažaluje.
.vag

Škandál 99-percent

Podnikateľ Ivan Weiss, ktorý stojí za stranou 99-percent, a bývalý predseda SDĽ Marek Blaha mi ponúkali 666-tisíc eur, ak zariadim, aby mohli pri hlasovaní ovplyvňovať poslankyňu SaS Natáliu Blahovú, tvrdí bývalý šéf SDĽ v Trnave Anton Železník. „Tóno, však skús vybaviť tú kočku a máš dosť vaty na 4 roky,“ napísal Blaha Železníkovi. Weiss aj Blaha podozrenia z korupcie odmietajú.
.vag

Nižší rast

Ministerstvo financií opäť znížilo odhad vývoja hospodárskeho rastu v roku 2012, a to z 1,7 na 1,1 percenta. Dôvodom je citlivosť malej otvorenej slovenskej ekonomiky na situáciu v eurozóne. Úsporné opatrenia v Taliansku alebo Francúzsku krátkodobo spomalia hospodársky rast v týchto krajinách. Ministerstvo však nepredpokladá, že Slovensko bude eurozónu nasledovať tento rok do recesie. V roku 2013 by ekonomika mala narásť o 2,7 percenta.  
.lk


Stanislav Zvolenský/
Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska sa stretáva pred voľbami s predstaviteľmi politických strán, aby im pripomenul zásadné hodnoty katolíckej cirkvi. Ide mu najmä o podporu rodín.

Miroslav Mikulčík/
Priateľ ministra financií Ivana Mikloša a bývalý šéf daňovákov, ktorý musel pre kauzu Daňového riaditeľstva v Košiciach odstúpiť z funkcie, je späť. Od januára riadi Kompetenčné centrum finančných operácií v Banskej Bystrici. Výberovým konaním Mikulčík neprešiel.

Juraj Miškov/
Minister hospodárstva pozastavil prijímanie kontroverznej protipirátskej dohody ACTA. Podľa neho je písaná príliš zoširoka a pripúšťa rôzne možnosti výkladu. Juraj Miškov si praje verejnú debatu o tomto spornom dokumente.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite