Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.do pozornosti

.časopis .ostatné

  HUDBA I AM X   
PONDELOK 8.OKTÓBER
Chrisovi Cornerovi, bývalému spevákovi a frontmanovi kapely Sneaker Pimps, sa zjavne na Slovensku a v Čechách zapáčilo a do strednej Európy sa vracia už po niekoľkýkrát. Tentoraz si virtuózne temnú atmosféru kruto romantickej hudby v excentricky emotívnom podaní umelca a jeho projektu I am X, namočeného až po uši v osemdesiatych rokoch 20. storočia, budú môcť vypočuť návštevníci bratislavského Klubu Za zrkadlom. Ako predkapela vystúpi slovenský Noisecut.
  LITERATÚRA ŽILINSKÝ LITERÁRNY FESTIVAL
PONDELOK – NEDEĽA 8. – 14. OKTÓBER
Celý týždeň sa bude v Žiline niesť v duchu Žilinského literárneho festivalu. Na viacerých miestach mesta, hlavne však v priestoroch kníhkupectva Artforum a kultúrnej stanice Žilina-Záriečie, ktoré patria k hlavným organizátorom podujatia, sa postupne budú môcť Žilinčania stretnúť s množstvom spisovateľov, literárnych vedcov a fanúšikov dobrej knihy, ale aj vychutnať si koncerty netradičných hudobných zoskupení a iné sprievodné akcie. Viac informácií na www.zlf.sk.
  FESTIVAL ŠTYRI (+1)   
UTOROK –  SOBOTA 9. –  13.OKTÓBER
Banskobystrické Štúdio tanca organizuje už šiesty ročník festivalu súčasného tanca Štyri (+1) dni tanca pre vás, ktorý sa odohrá v priestoroch Komorného divadla Domu kultúry v Banskej Bystrici. Počas piatich dní vystúpia na festivale zástupcovia súčasného tanca zo Slovenska (Artyci, VerTeDance, Jaro Vinařský, Ján Gonščák, Petra Fornayová, Štúdio tanca…) i zo zahraničia (Salzburg Experimental Academy of Dance, Zawirowania z Poľska, Iona Mona Popovici z Rumunska či Constantin Leu z Francúzska)
  FESTIVAL HORSKÉ FILMY
STREDA  –  NEDEĽA 10. –  14. OKTÓBER
V Poprade sa bude v druhej polovici týždňa konať 15. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF). Počas piatich dní ponúkne jeho dramaturgia 36 filmových titulov zo štrnástich krajín, ktoré budú súťažiť o prestížnu cenu Grand Prix. Diváci uvidia aj nesúťažné snímky, zamerané na úzko špecializované skupiny športovcov (extrémne lyžiarske zjazdy, bouldering atď) či výstavy fotografií. Hosťami festivalu budú aj horolezecké hviezdy Jeff Lowe z USA a súrodenci Eneko a Iker Pouovci zo Španielska.
  HUDBA PPU V BB
ŠTVRTOK 11. OKTÓBER
V nedávno otvorenom banskobystickom Klube 77 bude vo štvrtok vystupovať na exkluzívnom koncerte legenda českého undergroundu Plastic People of The Universe. O deň neskôr je v tom istom klube na programe koncert Slobodnej Európy a v sobotu zahrajú českí folkoví klasici zo skupiny Neřež. A keď už sme pri tej Slobodnej Európe, bolo by dobré vedieť, že v stredu 10. októbra hrá v bratislavskom klube Randal a v sobotu 13. októbra v Liptovskom Mikuláši.
  FESTIVAL TRENČIANSKY JAZZOVÝ FESTIVAL
ŠTVRTOK  –  NEDEĽA 11. –  14. OKTÓBER
Štyri dni bude trvať štrnásty ročník Trenčianskeho jazzového festivalu. Vystúpia na ňom napríklad Jazzsmile, Acoustic Colours, Philipp Nykrin Trio z Rakúska, Ecce Jazz s hosťami, Mango Salseros, nemecká skupina Blindflug, Josef Vejvoda Quartet so Štěpánom Markovičom, poľská speváčka Ursula Dudziak, AMC Trio s fínskym gitaristom Ulfom Wakeniusom či americký saxofonista Dave Liebma. V piatok sa uskutoční aj Festival mladého jazzu  –  prehliadka mladých skupín.
  HUDBA VEČER JAPONSKEJ PIESNE
PIATOK 12. OKTÓBER
Japonská tradičná hudba je na slovenských pódiách zriedkavosťou, preto by ste mali skúsiť koncert japonského univerzitného zboru Toho Music University Choir, ktorý vystúpi v historickej budove SND. V prvej časti programu zaspievajú tradičné japonské piesne a po prestávke zaznie Symfónia č. 9 d mol Ludwiga van Beethovena s Ódou na radosť, kde hostí doplní časť zboru SND pod taktovkou Rastislava Štúra. Sólové party zaspievajú Adriana Kohútková, Jolana Fogašová, Ľudovít Ľudha a Peter Mikuláš.
  TANEC NAY TANEČNÝ DOM
PIATOK  –  SOBOTA 12. –  13. OKTÓBER
Petržalský Dom kultúry Zrkadlový háj sa opäť premení na tanečný dom. V piatok uvidíte Husľovačku II. a koncert skupín Bashavel a Muzička, v sobotu sú na programe tanečné workshopy rôznych tanečných žánrov. Večerný galaprogram Divný Janko je venovaný 60. narodeninám tanečníka, choreografa a pedagóga Janka Blaha. Pokračovať sa bude koncertom maďarskej cigánskej skupiny Romano Drom a voľnou zábavou pod taktovkou ľudovej hudby Michala Nogu.
  FESTIVAL VEČERY NOVEJ HUDBY
SOBOTA –  NEDEĽA 13. –  14.OKTÓBER
V bratislavskom Štúdiu 12 na Jakubovom námestí odštartuje počas víkendu 18. ročník festivalu tzv. novej hudby. Úvodným koncertom bude v sobotu svetová premiéra Deviatich prelúdií slovensko-amerického skladateľa Jozefa Kolkoviča, ktoré zahrá klaviristka Magdaléna Bajuszová. V nedeľu vystúpi rakúsko-kanadské trio Trapist, znejúce ako keby „Morton Feldman, John Cage (na obr.) a David Tudor založili rockovú kapelu“. Viac informácií o programe nájdete na  www.vecery.info.
  FILM TAJNOSTI
Julie má na prvý pohľad všetko potrebné  –  úspešného a dobre vyzerajúceho manžela, zdravú  a múdru dospievajúcu dcéru, prácu prekladateľky, oddaného milenca a nový, veľký dom, kam sa celá rodina práve presťahovala. Ale pod týmto zdanlivo spokojným povrchom sa skrýva mnoho tajomstiev, ktoré sa nebudú dať ukrývať donekonečna. Rozhodnutie kúpiť si klavír, na ktorom hrávala ako dieťa, ju vráti do iných čias.
Tajnosti (ČR/SR, 2007)
Réžia: Alice Nellis. Hrajú: Iva Bittová, Ivan Franěk, Karel Roden
  KINO NIET NÁVRATU
Newyorská rozhlasová moderátorka Erica mala úžasný život a snúbenca, ktorý zomrel pred jej očami pri lúpežnom prepadnutí. Erica sa nedokáže s tragédiou vyrovnať a začne sa s pištoľou túlať nočnými ulicami a sledovať mužov, o ktorých si myslí, že sú za útok zodpovední. Pri honbe za spravodlivosťou má v pätách detektíva newyorskej polície, pátrajúceho po páchateľovi nočných útokov.
The Brave One (USA, 2007)
Réžia: Neil Jordan. Hrajú: Jodie Foster, Terence Howard
  KINO KRÁĽOVSTVO
Špičkoví agenti FBI by mali byť pripravení na všetko. Vrátane situácie, keď musia po páchateľoch pátrať v nepriateľskom prostredí, kde stačí urobiť jeden chybný krok a roly prenasledovateľa a koristi sa v okamihu vymenia. Do takého prostredia privedie elitných vyšetrovateľov akčný triler Kráľovstvo, ktorý produkoval majster tohto žánru Michael Mann (Collateral, Miami Vice).
The Kingdom (USA, 2007)
Réžia: Peter Berg. Hrajú: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner
.vladimír Potančok, .peter Konečný
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite