Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na špičke noža

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Stačí len siahnuť do skrinky s koreninami vo vašej kuchyni, aby ste držali v ruke vec, ktorá je zhmotnením intríg, krvavých bojov a dokonca aj jednej genocídy. Malé voňavé jadierko, ktorému hovoríme muškátový orech.

Semienko muškátovníka voňavého, krásneho stromu s pyramidálnou korunou, malo tú smolu, že sa vyskytovalo len a výhradne na ostrovoch Moluky v Indonézii. To však, našťastie, dlho, až do šestnásteho storočia, v Európe nikto netušil. Do Benátok veľké zásoby muškátového orieška vozili Arabi a pôvod tejto vzácnej koreniny poriadne tajili. Zatiaľ čo pri škorici si vymýšľali príhody o vtákoch škoričníkoch, ktorí si zo škoricových drievok stavajú hniezda, tu sa snažili cenu muškátového orieška vyhnať pikantnejšou reklamou. Vraj ide o superúčinné afrodiziakum. Stačí si len v kuchyni nastrúhať oriešok, prachom z neho si ponatierať patričné miesto a dotyčný bude v priľahlej spálni zabávať dámu prinajmenšom dva dni. Uznajte, že pri tejto správe cena jednoducho nemohla klesnúť.
Arabi sa však opäť prerátali. Chtivosť Európanov po milostnom zázraku bola taká veľká, že okamžite naskákali do lodí, pustili sa smerom na Indiu a chtiac-nechtiac na ostrovy Moluky napokon narazili. Konkrétne to boli Portugalci. Ihneď začali s muškátovým orechom vo veľkom obchodovať, kým ich z ostrovov nevyhnali Holanďania, ktorí do lodí naskákali o niečo neskôr. A tí sa s Molukmi vonkoncom nemaznali. Aby zvýšili výťažok, neváhali zmasakrovať celé pôvodné obyvateľstvo ostrovov. Keď sa v alžbetínskom Anglicku rozchýrila fáma, že muškátový oriešok je fantastický liek na mor, Holanďanom viac nebolo treba a cenu orieška vytiahli do astronomických výšok. Napríklad aj „náhodnými“ požiarmi skladov s touto koreninou v Amsterdame. O Moluky a oriešok napokon s Holanďanmi Angličania viedli dlhé vojny, kým sa im naoniec nepodarilo orieška zmocniť, tajne ho vyniesť a presadiť ho do svojich kolónií na Zanzibar a Grenadu. Grenada je dodnes jedným z najvýznamnejších producentov tohto korenia a muškátový oriešok má dokonca na svojej zástave.
Také nenápadné zvráskavené semienko a toľko zloby okolo neho. Pričom zdiaľky môže na strome pripomínať divokú marhuľu. Keď oranžový plod praskne, semienko vnútri je zrelé a môže sa ďalej spracovať. Suší sa nad ohňom z dreveného uhlia a neskôr sa namáča do vápenného mlieka, aby nezačalo plesnivieť alebo klíčiť. Práve preto má muškátový oriešok na sebe jemný biely poprašok. Navnivoč nevyjde ani dužina. Tá sa najskôr suší, neskôr drví, aby sa napokon predávala pod názvom muškátový kvet. Má jemnejšiu chuť ako oriešok a svojou zlatistou farbou pripomína šafran. Z muškátovníka sa v Indonézii ešte extrahuje muškátový olej, ktorý je vraj súčasťou tajnej receptúry na Coca-Colu a muškátové maslo.
V devätnástom storočí muškátový oriešok upútal pozornosť verejnosti – predovšetkým však námorníkov, bohémov, umelcov a napokon aj vedcov – vďaka svojej schopnosti pri väčších dávkach spôsobovať halucinácie. Jeho účinky medzi prvými opísal napríklad Jan Evangelista Purkyně. Ľudia začali hltať prášok z orieška vo veľkom, kuchtili si vývary, skrátka, drogovali len taký fukot. Kto by to chcel dnes nebodaj skúsiť, nech si to radšej dvakrát rozmyslí. Konzumentov holdujúcich muškátovému orieška čakajú otrasné a dlhotrvajúce fyzické bolesti po odoznení jeho účinkov. Námorníci, bohémi a umelci potom radšej prešli na kokaín.
Muškátový oriešok sa postupne stal nenahraditeľnou ingredienciou do mäsových a zeleninových jedál, ktorým dodáva správny šmrnc. Nebojte sa ho však nastrúhať aj do koláčov či pudingov, pozdvihne skoro všetko, kam ho dáte. Samozrejme, v primeranej miere – akurát na špičku noža. Nikto predsa nechce riskovať, že po nedeľnom obede začne najbližšia rodina halucinovať alebo rovno upadne do delíria.

Autor je scenárista.

Bešamelová omáčka/
Okrem mäsových jedál sa muškátový oriešok najkrajšie vyníma v omáčke, ktorú celý svet pozná pod názvom bešamelová. Je to pôvodne jednoduchá biela omáčka, ibaže namiesto vody sa opražená múka na masle zaleje mliekom a varí až do jemného zhustnutia. Nastrúhaním muškátového orieška sa však bešamel mení na malý gastronomický zázrak. Mnohí si myslia, že omáčku pomenovali podľa svojho vynálezcu, no nie je to tak.  Louis de Béchameil bol finančník Ľudovíta IV. a len náhodou sa ocitol pri stole, kde slávny kuchár la Varenne podával túto omáčku. Z túžby zalichotiť najvzácnejšiemu hosťovi pri stole túto omáčku la Varenne po Béchameilovi pomenoval. Kto má rád bešamel, predovšetkým ako chrumkavú pokrývku lazaní či mäsových jedál pripravovaných v rúre, máme tu malé vylepšenie. Skúste do mlieka s múkou, soľou, čienym korením a muškátovým orieškom rozšľahať jeden bielok a potom to všetko priviesť do varu a miešať až do zhustnutia. Taký chrumkavý a voňavý bešamel vaši hostia ešte nejedli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite