Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Hoci zmyslom existencie televízneho seriálu je dívanie sa na pokračovanie, mnoho seriálových fajnšmekrov tento model opúšťa. Ak totiž sleduje nejakých osem epizód rôznych seriálov týždenne, môže sa v tom stratiť, navyše, jedna epizóda môže slúžiť akurát tak ako potenciálna návnada bez zásadnejšej výpovednej hodnoty o kvalite celku.

Ideálnym modelom je dívanie sa po sériách. Človek si vyhliadne seriál, ktorý by ho mohol zaujímať, povedzme Terra Nova, jeden z najočakávanejších kusov poslednej sezóny, veľké ambície, veľké promo, veľký rozpočet. Počká, kým skončí prvá séria. Stalo sa, 16. decembra minulého roka. Vyhradí si čas – 13 epizód, približne 45 minút na jednu – spolu teda nejakých deväť a tri štvrte hodiny, s prestávkami desať a pol, nech, veď to nie je ani pol dňa, a môže ísť na vec. O šiestej večer začne, o pol piatej ráno skončí, ešte si aj schrupnúť stihne hodinku-dve a v práci hneď má o čom premýšľať. Stálo to zato?
Ak vydržal, tak určite hej. Terra Nova je žánrová záležitosť, dobrodružná scifi dráma, mysteriózna – teda s tajomstvom, ako sa momentálne patrí. Televízna stanica FOX sa jej prostredníctvom snažila prilákať stratených fanúšikov Nezvestných, teda Lost, ktorí len ťažko hľadajú za svoj milovaný seriál dôstojnú náhradu. Či sa jej to podarilo, je otázne, lebo, načo si klamať, hľadať má divák, nie seriál. Terra Nova, hoci začína v dvadsiatom druhom storočí po ekologickej kataklizme, odohráva sa hlboko v minulosti, medzi dinosaurami a viac-menej má všetko, čo by taký seriálový hit mal mať, akurát si to dav nevšimol, alebo ho to už nezaujíma.
Terra Nova nenaplnila plán byť mainstreamovým programovým hitom od prvej sezóny, hoci v jej zákulisí nie je nikto menší ako Steven Spielberg. A je to dobre, lebo fanúšikovia, čo naozaj dokážu tých jedenásť hodín dať, si pri nej za ten čas môžu prejsť všetkými fázami.  Od „hmmm fajn“ cez „zaujímavé“ k „tak, toto už nie“ až k finálnemu „wow“. Preto je prvá séria vždy najlepšia, a aj preto sú seriály tým zaujímavejšie (nie lepšie), čím viac sérií majú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite