Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Olé, Nole!

.miki Kočan .časopis .šport

Grandslamový turnaj Australian Open dodal novú svetovú jednotku medzi ženami Viktóriu Azarenkovú z Bieloruska a potvrdil hegemóniu Srba Novaka Djokoviča v súčasnom mužskom tenise.

Zverenec Mariána Vajdu „Nole" Djokovič obhájil v Melbourne titul, triumfoval na štvrtom z ostatných piatich podujatí veľkej štvorky a radoval sa piaty raz celkovo (aj Australian Open 2008). Po Wimbledone a US Open 2011 tretíkrát v rade zdolal v súboji o trofej na „Majors" Španiela Rafaela Nadala. „Jeden šampión, dvaja hrdinovia. Pripomenulo to boxerský zápas Muhammada Aliho a Joa Fraziera v roku 1975 v Manile," vytiahli analógiu s oveľa rezolútnejším športovým odvetvím španielske noviny AS aj pod vplyvom situácie zo slávnostného ceremoniálu, keď obaja aktéri zjavne privítali stoličky počas čakania – akoby sedeli v rohoch ringu. Až v 30. vzájomnom súboji potrebovali päť setov, tie naozaj stáli za to.

.djokovičovi už odoláva iba Paríž
Nadal sa dostal z extrémne kritického stavu 1:2 na sety, 3:4 a 0:40 pri vlastnom podaní, neskôr Djokovič prehrával v rozhodujúcej časti 2:4. Zápas napokon trval 5:53 h, skončil sa o 1.37 h ráno miestneho času. Bolo to najdlhšie grandslamové finále v histórii a Vajdu pomklo vyhlásiť: „Obaja dnes písali dejiny. Novak posunul hranice fyzických aj psychických možností. Predviedol nadľudské schopnosti. Takéto niečo sa asi už nikdy nezopakuje a ja som veľmi rád, že som mohol byť pri tom." V máji 2006 v prvom vzájomnom dueli s Nadalom odstúpil Djokovič pre problémy s chrbtom. Po necelých šiestich rokoch uštval povestne odolného Španiela hernými prednosťami a nezaostal ani fyzicky. V koncovke sa prejavila jeho výsledkami podporená sebadôvera, väčšia úderová guráž a mentálna sila. Vajda v júli pre .týždeň povedal: „Novak potreboval pochopiť, že musí nájsť odvahu zrealizovať tú svoju hru a udržať si to. Pochybnosti o sebe v ére Federera a Nadala mu pomohli stať sa dôstojnejšou jednotkou, ktorú si naozaj každý zapamätá."
Nadalov mentor, niekdajší občasný tlmočník a v minulosti takisto líder renkingu ATP Carlos Moya cez Twitter upozornil: „Myslel som si, že potrvá dlho, kým zažijeme niekoho s ‚Rafovou´ víťaznou mentalitou. Ono však nie." Napriek situačnému pátosu vytiahol vzrušujúcu nadčasovejšiu tému srbský denník Blic: „Kto povedal, že Djokovič nemôže zopakovať svoju sezónu 2011?" Hralo sa v Aréne Roda Lavera, od roku 1969 posledného držiteľa kalendárneho Grand Slamu. Parížska antuka zostáva pre 24-ročného Belehradčana jediným nedobytým územím. Roland Garros má zatiaľ vyárendované Nadal, ktorého však Djokovič prekonal v ostatných siedmich súbojoch. Medzinárodné otvorené majstrovstvá Francúzska sa začnú 22. mája.

.rovnaká prémia, raz toľko času
Azarenková prevzala post jednotky od svojej kamarátky Caroline Wozniackej. Na rozdiel od Dánky je rebelkou z podstaty, nie na afektované zastretie nudnosti – takej kritizovanej aj na kurte. Bieloruska prichádza na dvorec so slúchadlami v ušiach a žuvačkou v ústach. Keď jej Ellen DeGeneresová decentne podsunula, že po triumfe sa asi trochu oslavovalo, Vika zavalila: „Šampanské len tak striekalo. Samotnej 22-ročnej rodáčke z Minska, ktorá však väčšinu mladosti strávila aj vďaka hokejovému brankárovi Nikolajovi Chapibulinovi v arizonskom Scottsdale sa počas dozrievania často uvoľnila zátka. Agentúra AFP ju doslova označila za „madam výbuch". Vlani v Ríme po zisku prvého setu proti  Marii Šarapovovej – práve tú Ruska teraz deklasovala vo finále 6:3, 6:0 – hrubo zanadávala. Neskôr sa kajala: „Sama sebe som počas duelu nahlas povedala čosi, na čo spätne veru nie som hrdá. V žiadnom prípade sa to však netýkalo súperky." Možno pravda. Až na to, že verbálny výpad mal byť určený rozhodkyni Eve Asderakiovej.
„Najdôležitejšie je zostať sám sebou. Nepredstierať, že ste niekým iným. Nemá zmysel niečo skrývať," vyhlásila v Melbourne Azarenková, ktorú kedysi pre časté odstúpenia zo zdravotných dôvodov podozrievali z nečistého konania. „Je to ponižujúce, takže pre ľudí, ktorí si myslia, že som to zámerne vypustila, či čosi podobné: Určite nemáte (píííp) potuchy...," vyzúrila sa Bieloruska v apríli 2010, pričom priamo použila najznámejší anglický vulgárny výraz. O rok neskôr priznala, že uvažovala o konci kariéry, pretože ju deptala stagnácia: „Vyhlásila som pred starou mamou, že nechcem robiť niečo, čo ma dostatočne nenapĺňa. Pripomenula mi, ako tvrdo musela v určitom období pracovať aj na troch miestach, aby udržala rodinu pokope. Uvedomila som si, že treba sklapnúť a makať, pretože mám čertovský dobrý život." Azarenková zarobila na Australian Open 2,3 milióna AUD, Djokovič takisto. Srb strávil na kurte 20:51 h, Bieloruska 10:33 h.

Autor je športový spolupracovník .týždňa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite