Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Mrazy v Európe
Európa prekonáva extrémne chladné obdobie. Takýto ľadom obalený prelom januára a februára má aspoň ten dobrý dôsledok: mladšie generácie môžu s prehľadom krútiť hlavou pri lamentovaní tých starších, že „zimy už nie sú, ako bývali“. To je však asi jediná vtipnejšia stránka celej situácie.
Mrazy totiž neprinášajú len zlepšené podmienky na korčuľovanie pod holým nebom, na lyžovanie a iné zimné radosti. Mrazy aj zabíjajú. Na Ukrajine si minulý týždeň vyžiadali už vyše stovky obetí na životoch, 64 z týchto ľudí bolo nájdených mŕtvych na uliciach. Väčšinou šlo o bezdomovcov, ktorí by miernejšiu zimu prežili, teploty pod mínus 30 stupňov im však boli osudné. Veľká Británia sa triasla už pri mínus jedenástich stupňoch a na víkend sa obávala hustého sneženia. Taliansko hlásilo najstudenší týždeň za posledných 27 rokov. Na Balkáne sa celé dediny ocitli odrezané od sveta a najväčší boj nastával o osudy ľudí, ktorí akútne potrebovali lekárske ošetrenie. A takéto chladné dni budú podľa predpovedí ešte pokračovať.
Tvrdé jadro prívržencov teórie globálneho otepľovania má čo robiť, aby tento chladný čas začlenilo do svojho presvedčenia. Samozrejme, ako každá dobrá apokalyptická teória, aj táto sa dá zvrtnúť a prispôsobiť. A tak počuť nejedno vyhlásenie, že každý extrém, aj tento zimný, zapríčinil človek svojím zasahovaním do atmosféry.
Rôzne extrémne chladné obdobia však nie sú dejinám ľudstva neznáme. Napríklad v dvadsiatom storočí bola v roku 1912 zaznamenaná najdlhšia neprerušená séria dní s teplotami pod bodom mrazu. A v stredoveku, od roku 1550 do roku 1850, sa odohrala takzvaná „malá ľadová doba“, ktorá sa vyznačovala extrémne nízkymi teplotami. Už od 13. storočia sa začala expanzia ľadovcov. V Európe a v severnej Amerike to postupne znamenalo príchod čoraz chladnejších zím, zamŕzanie vodných tokov, celkové zhoršovanie počasia a pokles úrody. K otepleniu po dlhom čase došlo až v 19. storočí.
Tu v Európe, skrátka, len zažívame mimoriadne tuhú zimu. Zato na druhej strane Atlantiku sa nášmu trápeniu tentoraz s údivom a súcitne prizerajú: zima v Spojených štátoch je až nezvyčajne mierna a prakticky bez snehu.
.mg

Upravená rezolúcia

Keď Rusko vyhlásilo, že bude vetovať každú rezolúciu OSN k situácii v Sýrii, ktorá bude podľa neho neprijateľná, Bezpečnostná rada sklonila hlavu a návrh textu rezolúcie upravila. Už sa v ňom nespomína výzva prezidentovi Asadovi, aby odstúpil. Samozrejme, zmizla aj výzva členským štátom BR, aby zabránili dodávkam zbraní do Sýrie.
.mg

Zotavenie Európy?

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na návšteve Číny odhodlane presviedča, že Európa je na ceste k finančnému zotaveniu sa. Na túto cestu ju údajne priviedla minulotýždňová dohoda lídrov EÚ o prísnejších rozpočtových pravidlách. Ďalšími bodmi na programe stretnutia boli postoje Číny k Iránu a Sýrii.
.lk

Násilie v Egypte

V egyptských mestách Port Said a v Káhira vypukli na futbalových štadiónoch násilnosti. Podľa miestnej televízie zahynulo po útokoch fanúšikov víťazného mužstva v Port Said až 74 ľudí a tisíc bolo zranených, okrem iného aj bodnými ranami. Polícia čelila kritike, že nedokázala proti násilníkom účinne zasiahnuť.
.jd

Precedens v Číne

Obec Wutan v provincii Kuang-tung v juhovýchodnej Číne zažíva prvé voľby. Občania protestovali proti korupcii a zavinenému úmrtiu v policajnej cele a úrady im v reakcii na protesty povolili možnosť usporiadať slobodné komunálne voľby, v ktorých rozhodnú miestni občania.  Žeby komunisti po experimente s kapitalizmom skúšali experiment aj s demokraciou?
.jd

Imigranti

Britský minister pre imigráciu Damian Green sa vyjadril, že Británia už nepotrebuje medzi prisťahovalcami „stredných manažérov“ ani nekvalifikované pracovné sily. Ak sa tam chce občan cudzej krajiny usadiť, mal by mať ročný plat nad 31-tisíc libier. Imigrantov si treba vyberať tak, aby „prispievali ku kvalite života v Británii“, znie jeho presvedčenie. Podobný prístup k imigrantom už dávno uplatňuje napríklad Austrália či USA.
.mg


Nicolas Sarkozy/

Francúzsky prezident to nebude mať so znovuzvolením jednoduché. Pred minulými voľbami sa predvádzal ako obdivovateľ Ameriky, teraz to skúša s Nemeckom. V televízii vyhlásil, že Francúzi by mali napodobiť nemecké pracovnoprávne reformy a uľahčiť podnikanie.

Mitt Romney/
Zdá sa, že republikánov v prezidentských voľbách bude predsa len zastupovať pomerne liberálny mormón, ktorého si neželali. Romney porazil Gingricha na Floride, podporil ho Jeb Bush aj väčšina konzervatívneho establišmentu.  Na porazenie Obamu to zatiaľ nevyzerá.  

Dilma Rousseffová/
Populárna brazílska prezidentka navštívila Ostrov slobody. Stretla sa s kubánskym prezidentom Ráulom Castrom aj jeho bratom Fidelom. Rokovala o obchode, turizme a nových investíciách na Kube. Disidentov a dodržiavanie ľudských práv však ignorovala.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite