Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Výborných zahraničných seriálov je priveľa, bez srandy, človek si preto musí vyberať. Kým sa v tom naučí chodiť a prísľub potenciálnej kvality bezpečne identifikuje cez televíznu stanicu, ktorá ho produkuje, prípadne cez mená tvorcov, je takýto divák odkázaný na vonkajšie zdroje. Komu sa zdajú špecializované stránky plné insiderských komentárov príliš fanúšikovské a mediálny šum, čo urobila ktorá herečka, príliš bulvárny, ten môže siahnuť po seriáloch posvätených autoritami.

Všakovakých cien je neúrekom, relatívne spoľahlivým zdrojom bývajú nedávno udelené Zlaté glóbusy alebo ceny Emmy, ktoré zas a znova dokážu prekvapiť absurdným množstvom oceňovaných kategórií.
Aktuálny Zlatý Glóbus za najlepší dramatický, rozumej vážny seriál získal Homeland. Teoreticky by sme ho mohli vidieť aj u nás, ak by ho ktosi odvážny kúpil a presadil do vysielania, ale asi nás bude musieť prejsť chuť. Homeland je totiž špionážna dráma s tajomstvom, o extrémne paranoidnej agentke CIA, ktorej tak trocha švitorí, a o americkom vojakovi, ktorý sa po dlhých rokoch v zajatí dočkal zázračného vyslobodenia, avšak rovnako dobre ako o hrdinu môže ísť aj o sprisahanca, ktorý zradil vlasť a po návrate začne kuť teroristické pikle. Rozohrané je to veľkolepo, Amerika ovládaná strachom z terorizmu sa nedočkala lepšieho portrétu, dívanie sa na Homeland preto nie je pohodlné, ale veľmi znepokojujúce. Človek akosi automaticky začína premýšľať o hodnote a cene slobody a tak ďalej, a to už je čosi, čo naši dramaturgovia neradi vidia a mainstreamoví diváci si na to zvykajú iba ťažko.
Premýšľať? A pri televíznom seriáli? Kde sme?
Homeland je zaujímavý, ale kvôli čomusi inému a navyše čomusi, čo usvedčuje z pokrytectva väčšinu ľudí, ktorí tvrdia, že pôvodná domáca tvorba nemusí mať veľké ambície, ale bohato stačí, ak sa šolichá na našom malom ihrišteku. Homeland je totiž remakom lokálneho izraelského seriálu Hatufim a chtiac-nechtiac dokazuje, že je jedno, kde sa dobrý nápad objaví, ak sa objaví, správni ľudia ho nájdu a rozšíria do celého civilizovaného sveta. Britským seriálom sa to deje pravidelne, japonským tiež, teraz tento, izraelský, azda dakedy sa čosi podobné podarí aj nejakému nášmu seriálu.
Ale nie, žartujem, to by to tu muselo fungovať inak.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite