Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Varšavy píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

Takáto udalosť sa stala v Poľsku prvýkrát. Na začiatku roka zorganizoval vojenský prokurátor plukovník Mikolaj Przybyl tlačovú konferenciu, na ktorej sa prezentoval ako obeť diskreditačnej kampane. V jednom momente požiadal novinárov o päťminútovú prestávku na vyvetranie sály. Vzápätí po tom, ako všetci vyšli von, zaznel z miestnosti výstrel. Keď novinári vošli späť do sály, plukovník ležal v kaluži krvi. Ukázalo sa, že si strelil do hlavy a prvé správy hovorili o tom, že v nemocnici bojuje o život.

Prečo sa plukovník rozhodol pre taký drastický krok? Jeho čin mal byť protestným gestom proti plánom generálnej prokuratúry zrušiť vojenskú prokuratúru a začleniť ju do systému civilnej prokuratúry.  Informoval o tom samotný plukovník, ktorý v nemocnici ešte v ten istý deň poskytol médiám dva rozhovory. Na človeka, ktorý mal mať mozog na kašu, sa cítil veľmi dobre a dokonca duchaprítomne komunikoval. Lekári potvrdili, že dôstojník si prestrelil iba tvár.
Neskôr sa nad samovražedným pokusom prokurátora v mundúre vynorilo viacero otáznikov. Novinári si ešte predtým, ako ich poslal von zo sály, všimli, že mu začína puchnúť a tŕpnuť tvár – akoby by použil injekciu s prostriedkami proti bolesti. Okrem toho krátko pred výstrelom otvoril okno a guľka vyletela z miestnosti. Tým spôsobom sa vyhol riziku, že projektil sa odrazí od steny a postrelí ho.
Przybyl tiež nepredvídal, že jeden z televíznych kameramanov pred opustením miestnosti nevypne kameru. Tá zachytila moment, ako po výstrele vstúpil dovnútra jeden z plukovníkových spolupracovníkov. Namiesto toho, aby bežal k obeti, volal lekára, alebo poskytol svojmu známemu prvú pomoc, pokojným krokom sa prešiel po miestnosti, ľahostajným pohľadom pozrel na ležiaceho a bez nervov vyšiel von niekomu telefonovať.
Komentátori začali okamžite hovoriť o tom, že pravdepodobne nešlo o skutočný pokus o samovraždu, ale o dobre zrežírované divadlo, ktoré malo vyvinúť na politikov tlak, aby zmenili rozhodnutie o likvidácii vojenskej prokuratúry. Tá vo svojej súčasnej forme predstavuje relikt komunistických čas a je svojským štátom v štáte. V posledných rokoch sa vojenská prokuratúra stala známa najmä sabotovaním vyšetrovania korupčných afér v poľskej armáde.
Akcia plukovníka Przybyla sa odohrala ešte pred plánovaným vyhlásením generálneho prokurátora o budúcnosti vojenskej prokuratúry. Ak ju naozaj zrušia, množstvo starých dôstojníkov ešte z čias bývalého režimu stratí výsady, vplyvy a penzie. Možno práve preto takýto spektakulárny čin zúfalého dôstojníka. Problém spočíva v tom, že sa zachoval spôsobom, typickým pre ľudí zo svojej inštitúcie, teda neprofesionálne.  V dôsledku toho nikto nebral jeho pokus o samovraždu vážne, ale všetci sa naň pozerali ako na nešikovné vydieranie.  Celá akcia tak v konečnom dôsledku priniesla opačný efekt. Iba jazva na tvári zostane do konca života. A hanba.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite