Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kriminálnici

.yoani Sánchez .časopis .klub

Môj priateľ Eugenio Leal sa pred pár rokmi rozhodol požiadať o výpis z registra trestov. Bola to podmienka, aby dostal prácu, o ktorú žiadal. Nemal dôvod sa ničoho obávať, nikdy žiadny zločin nespáchal. Čakalo ho však prekvapenie: vo výpise sa dozvedel, že sa dopustil násilnej lúpeže. Malo k tomu dôjsť v meste, kde sa narodil, hoci nikdy ani neprešiel na červenú.

Eugenio podal sťažnosť. Vedel, že to nie je žiadna byrokratická chyba. Jeho disidentské aktivity mu už spôsobili problémy aj v minulosti. Bol zatknutý, vyhrážali sa mu, zakazovali mu účasť na zhromaždeniach. Teraz k tomu pridali záznam o kriminálnej činnosti. Politická polícia získala nástroj na jeho diskreditáciu: disident sa stal bývalým zločincom.
Ak sa necháme ovplyvňovať propagandou, tak na tomto ostrove nežije ani jeden slušný človek, ktorý by nesúhlasil s režimom a nebol kriminálnik.  Každý, kto sa kriticky ozve, je označený za teroristu, zradcu, kriminálnika alebo nemorálneho človeka. Obvinenia, ktoré je ťažké vyvrátiť. Najmä v krajine, kde sa väčšina populácie kvôli prežitiu denne dopúšťa viacerých nelegálnych vecí. Sme národom 11 miliónov kriminálnikov, ktorí kupujú mlieko na čiernom trhu alebo majú na streche satelitný tanier.
Teraz, keď zomrel Wilman Villar Mendoza, to starý štátny systém skúša opäť. Správa v novinách Granma ho opísala ako kriminálnika a čoskoro zrejme príde aj televízny program v stalinskom duchu, ktorý nám o jeho zločinoch a obvineniach povie viac. Cieľom je minimalizovať politické dôsledky smrti 31-ročného muža, ktorého v novembri obvinili z ublíženia na zdraví a kladenia odporu.  Štátna propaganda sa pokúsi znevážiť jeho hladovku a jeho meno bude spájať s najrôznejšími hanlivými prívlastkami. Dozvieme sa aj o svedectve lekárov, ktorí sa o neho starali (a porušili Hippokratovu prísahu) a možno aj jeho matke, ktorá prehovorí proti svojmu zosnulému synovi. To všetko len preto, že kubánska televízia nemôže pripustiť ani najmenšiu pochybnosť medzi nami obyčajnými divákmi. Bolo by totiž veľmi nebezpečné, keby ľudia uverili, že oponent režimu obetoval svoj život len preto, že bol dobrý vlastenec a slušný človek. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite