Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán má veľa konfliktov naraz

.časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s politológom Zoltánom Kiszellym o povahe maďarskej politiky.

.prečo je dnes Maďarsko jednou z najproblematickejších krajín v EÚ?
Približne dva roky máme stredopravú vládu, ktorá sa správa celkom inak ako tie predchádzajúce ľavicové. Tie sa viac zameriavali na dohodu; na rozdiel od Orbánovej, ktorá ide cestou konfliktov. Pretože národné záujmy chápe iným spôsobom a bojuje za ne – aj za cenu spomínaných konfliktov. Pochopiteľne, Fidesz vníma prevládajúce pocity v spoločnosti, podľa ktorých Maďarsko zaostáva. Nielen v porovnaní so Západom, aj voči susedom.

.je to tým, že od pádu socializmu sa  nerobili zásadné reformy?
Nejaké boli, napríklad v penzijnom systéme, neboli však efektívne. To viedlo politikov k presvedčeniu, že Maďarsko musí byť modernizované. Majú na to iba štyri roky, jedno volebné obdobie. A preto sa ponáhľajú – za Orbána sa zmenilo 360 zákonov. Aj preto, lebo vidia, že euro čelí veľkým problémom. A obávajú sa aj globálnych problémov, ktoré sa Maďarska, pochopiteľne, dotýkajú.

.s kým je Orbánova vláda najviac v konflikte? S maďarskými občanmi či s medzinárodnými organizáciami?
Presadzujú modernizáciu krajiny. Otázka je, kto zaplatí za to účet. Vláda hovorí, že občania nie.

.kto teda?
Veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré tvoria dve tretiny nášho HDP a pre ktoré je Maďarsko iba trhom na odbyt ich výrobkov. Tak si to aspoň vláda predstavuje. Druhý veľký konflikt vedie Orbán s EÚ. Pretože Maďarsko chce maximálne využívať možnosti a výhody, ktoré mu členstvo v Únii poskytuje.

.proces modernizácie Maďarska, ako hovoríte, má však aj silných odporcov.
Isteže, v samotnom Maďarsku je mnoho takých, čo sa cítia jeho obeťami. Patria medzi nich aj elity; vysokoškolskí pedagógovia, ľavicovo či liberálne orientovaní intelektuáli či manažéri a podnikatelia.  Dnešná vláda je presvedčená, že Maďarsko je na zlej trajektórii od Trianonu v roku 1920.  A radi by ho vrátili na správnu cestu.

.to však nie je možné a nepomôže tomu ani problematická agenda vytvárania dvojakých občanov.
Samozrejme, no každý je vo výbere identity slobodný.

.identity áno, nie však občianstva.
Ale ak je šanca, že Maďar, povedzme, na Slovensku získa maďarské občianstvo, tak v čom je problém? Ja s touto agendou Orbána súhlasím. Tretina Maďarov žije za hranicami domovskej krajiny.

.súhlasíte s Orbánom aj v iných veciach?
V zásade áno, ako politológ však hovorím, že má príliš veľa konfliktov naraz. Maďarsko ako malá stredoeurópska krajine nemá prírodné zdroje nerastov alebo ropy či plynu, ako Venezuela či Rusko. Nemá ani veľkých spojencov, ani veľké zásoby zlata ako Švajčiarsko. To znamená, že Maďarsko musí spolupracovať, nemôžeme bojovať na mnohých frontoch. To vyčítam Orbánovi najviac. Musíme znížiť tempo a rýchlosť. Inak sa nedá krajina modernizovať. Osamotení nič nedosiahneme.

.ako vnímate problematické Orbánove kroky voči médiám?
Najdôležitejšia je ekonomika. Nazdávam sa, podobne ako Orbán, že najmenej 51 percent peňazí „vyrobených“ v Maďarsku musí ostať tu. Veľké nadnárodné spoločnosti musia svoje zdroje reinvestovať u nás. Neznamená to, že musia platiť vyššie dane, mali by však zamestnať viac ľudí, odoberať viac výrobkov od domácich dodávateľov a podobne. Táto vlastenecká ekonomická politika je, samozrejme, v konflikte s dominantnými hráčmi na trhu.  Orbán chce vytvoriť silnú strednú triedu. 

.euro za 320 forintov a neschopnosť splácať hypotéky ju však skôr likvidujú...
Uvedomte si, že štyri roky na také zásadné ciele nestačia. A potom, to, čo robí Orbán dnes, že získava vplyv nad centrálnou bankou, Sarkozy a Merkelová kritizujú, sami však skôr či neskôr budú donútení robiť to isté. A Orbán nemá čas čakať, kým to Brusel alebo Frankfurt pochopia a zmenia svoj názor.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite