Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec nitrianskeho mafiána

.tom Nicholson .časopis .týždeň doma

Po bratislavských zločineckých skupinách sýkorovcov, jakšíkovcov a piťovcov polícia zadržala ďalšieho významného člena podsvetia. Tentoraz ide o Ľuboša Ferusa, ktorý operoval v okolí Nitry. Kto je a čím sa živil tento vplyvný mafián, ktorý pracoval aj pre Lexovu SIS?

.spolu s Ľubošom Ferusom (48) polícia minulý týždeň zadržala aj 42-ročnú Zuzanu P. a 50-ročného Ondreja V. „Ľuboša F. obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite z trestného činu podielnictva. Prípad súvisí s nelegálnym príjmom z daňovej trestnej činnosti. V súčasnosti prebiehajú ďalšie procesné úkony,“ povedala hovorkyňa polície Denisa Baloghová.
Podľa denníka Nový Čas boli Ferus a spol. zadržaní v súvislosti s prípadom, keď mala organizovaná skupina zarobiť na neoprávnených odpočtoch DPH viac ako tri milióny eur. Minulý rok v marci polícia v tejto súvislosti zadržala 11 ľudí vrátane hlavy gangu Máriana Zorka.
Ferus, ktorého považujú za bosa nitrianskeho podsvetia, už dávnejšie čelí aj obžalobe z vydierania a útoku na verejného činiteľa.
Známy je aj prípad, keď mu v novembri 2008 niekto brokovnicou rozstrieľal garáž v Nitre, pričom poškodil aj dve jeho luxusné autá.

.na obede s gangstrom
Kýva na čašníčku mohutným predlaktím a zdvorilo sa spýta na denné menu.
Guláš a zemiaková polievka na kyslo, znie odpoveď. „Dáme si,” rozhodne a
starostlivo sa ma opýta, čo si dám piť. Minerálku? Kávu? Nealko? Pivo?
Voľakedy mi bolo divné, ked si gangstri robili starosti o moju pohodu, ale
u Ľuboša Ferusa som si už zvykol. Ak si uňho, on sa o teba postará.
   
Píše sa júl 2009. Sedíme na terase v Nitre, v časti nad Zoborom. Píšem knihu o podsvetí – hlavne o tom v politike. Pýtam sa Ferusa, ako sa stal jednou z najstarších a najznámejších záujmových osôb na Slovensku. Zapáli si a prekríži ruky na stôl. Vzhľadom na jeho protivládne sympatie ho myšlienka knihy osloví. Ale vidí to ako boj s veternými mlynmi.
„Niečo ti teraz poviem, lebo si mi sympatický,” vypúšťa dym. „Je pekné, že píšeš knihu. Aj ja som bol podobný, tiež som chcel za niečo bojovať, ale dnes sa z toho smejem. Tí, za ktorých som bojoval, majú teraz iný
majetok než ja. Neviem, čo tým sleduješ. Nevyhráš nič. Prečo sa nevenuješ
životnému prostrediu?”

.podvody s DPH
Z polície som sa dozvedel, že jeho zatknutie sa ma týkať podvodov s
DPH, o ktorých som písal minulý rok pre týždenník Trend. Chudobný manželský pár Praženicovcov kedysi pracoval pre menšieho nitrianskeho mafiána Mariána Zorka. Podľa vlastných slov vytiahli za fingované obchody s nadmerným odpočtom DPH cez bratislavské eseročky Dream plus a Penton 500-tisíc eur.
Keď už chceli z hry vystúpiť, niekto im vraj hodil do predzáhradky pred ich dom vo Vrábľoch trhavinu. Zorko sa im aj vyhrážal, že za tým stojí Ferus, ktorý to s nimi bude riešiť násilím, keď sa budú snažiť vycúvať.  
Keď sa o tom dozvedel nahnevaný Ferus, schoval Praženicovcov vo svojom hoteli na Zobore, kde som s nimi vtedy nerobil rozhovor len ja, ale aj policajti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK).

.začínal ako vekslák
To, či neskôr Ferus na odplatu prebral Zorkovu trafiku, keď Zorka zatkli, neviem. Určite má však dosť skúseností s podobnými transakciami. „Sedel som za socializmu za veksláctvo. Keď som mal 20 rokov, ukradli sme tri prehrávače,” povedal mi Ferus v roku 2009. „Ako samostatný referent som mal 1 500 korún mesačne, ako vekslák som spravil 500 korún za deň.”
Po zmene režimu sa Ferus zapojil do malej privatizácie. „Fabriky sa vtedy predávali za haliere. Išli sme na dražbu a prihlásili sa. Nikto iný sa neodvážil zdvihnúť ruku, vtedy sme boli silní.” Ferusa si vtedy všimla aj polícia. „Raz si okolo mňa sadlo okolo 30 kukláčov, podnikatelia zdvihli ruku a ja som musel byť ticho. Potom to pre nás robili taxikári.”
Ferus sa poznal so všetkými hlavnými postavami slovenského podsvetia – vrátane Mikuláša Černáka z Banskej Bystrice, Miroslava Sýkoru z Bratislavy či Tibora Pápaya z Dunajskej Stredy. Prvý je vo väzení, druhí dvaja boli zavraždení. V ére Ivana Lexu chvíľu pracoval aj pre SIS, pomáhal pri sledovaní Róberta Remiáša.
Neskôr vypovedal aj v kauze jeho vraždy. Ferus zabezpečil aj falošných svedkov, ktorí tvrdili, že syn bývalého prezidenta Michal Kovač mladší sa uniesol sám. „Sýkorovci ma presvedčili, že poďme pracovať pre Lexu. Ale ja som z toho po chvíli vycúval, čomu som dnes rád. Všetci, ktorí pre nich pracovali, sú dnes mŕtvi.”

.policajti v pozore
Príbehy, ktoré som riešil s Ferusom na viac ako desiatich osobných stretnutiach, už patria k akémusi folklóru slovenskej kriminality. Týkajú sa aj zatiaľ najväčšej bankovej lúpeže na Slovensku z roku 1996, keď zmizlo z pobočky VÚB v Nitre viac ako 173 miliónov korún. Hoci v tejto súvislosti sa spomínalo aj jeho meno, Ferus tvrdí, že s prípadom, ktorý dodnes nie je uzavretý, nemá nič spoločné.
Riešili sme aj veľký podvod s diaľničnými nálepkami za 65 miliónov korún, kde bol Ferus jedným z obvinených. Pár mesiacov strávil aj vo vyšetrovacej väzbe, v roku 2009 ho však súd pre nedostatok dôkazov oslobodil.
Na prvom stretnutí mi navrhol, aby sme sa išli povoziť na jeho veľkom čiernom mercedese. Ferus si nasadil obrovské čierne slnečné okuliare, kmotor ako vyšitý. Počas jazdy sme prešli okolo niekoľkých policajných áut, ktoré stáli na okraji cesty. Posádky vždy spozorneli, pričom Ferus im po celý čas s úsmevom na tvári vulgárne nadával.
Raz mi rozprával, ako ťahá podsvetie od podnikateľov peniaze za vymyslené hriechy. „Predstav si, že nejaký podnikateľ ide von s mojou frajerkou. Vieme, že má peniaze, tak si to nahráme a urobíme naňho divadlo. Čo si si to dovolil? Dones mi desať či stotisíc eur, lebo ťa podrežem. Toto je špecialita sýkorovcov. Alebo sa dozvedia, že niekto spravil dobrý kšeft, a tak mu povedia, že im ho vyfúkol a zinkasujú od neho takzvanú pokutu.”
    
.piťov človek
Ťažko odhadnúť, akú má dnes Ferus pozíciu v rámci podsvetia. Podľa aktuálnych mafiánskych zoznamov, ktoré nedávno unikli z polície, patrí k piťovcom. A Ferus hovorí o šéfovi skupiny Jurajovi Ondrejčákovi alias Piťovi naozaj lichotivo. Iní policajti z ÚBOK-u však tvrdia, že je skôr bosom nitrianskeho regiónu, ktorému platia podnikatelia „všimné”, aby mohli bez problémov podnikať.
Určite mu nechýbajú peniaze, pričom občas má nemiestne nápady. V garáži mu stojí bentley aj jaguár – a minulý rok si kúpil aj biely jaguár športiak, ktorý mi ponúkol, aby som sa v ňom povozil po nitrianskych cestách. „Neboj sa, je to poistené,” ubezpečil ma, ako keby to bol väčší problém než to, že niekto uvidí novinára vyvážať sa v gangsterskom aute.
Občas bol Ferus až prekvapujúco úprimný. „Keby sa dalo, nemám problém ukradnúť, keď je to štátne. Ale nikdy by som neokrádal obyčajných ľudí a dôchodcov ako bytová mafia.” Naposledy sa mi ozval krátko po tom, ako sa vynorila kauza Gorila. „Teraz vidíš, o čom je tento národ. Polovica je skorumpovaná a zvyšok sú hlupáci,” filozofoval Ferus. V prípade preukázania viny mu hrozí sedem až dvanásť rokov väzenia.

.autor je investigatívny novinár
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite