Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Základňa na Mesiaci

.daniel Bútora .časopis

Životný cyklus mnohých politických ideí sa zvykne začínať v akademickom prostredí, na univerzitách a v think-tankoch, inštitútoch, ktoré prichádzajú s konceptmi a nápadmi a kde sú tieto idey skúšané a konfrontované s inými, často protichodnými; obyčajne pokračuje v médiách a v skupinách, ktorých sa idey týkajú a ktoré sa ich ujmú; a po tomto preskúmaní a testovaní sa nápadov, ktoré prežijú, ujímajú politici.

K zaujímavým kríženiam však dochádza, keď sa chrliči nápadov objavia rovno medzi politikmi, a namiesto testovania svojich ideí  v debate na seminári ich púšťajú na verejnosť ako hotové koncepty a plány. Iba tak sa dá vysvetliť, že štyria uchádzači o republikánsku nomináciu na amerického prezidenta diskutovali minulý týždeň v naživo vysielanej televíznej debate desať minút o nápade jedného z kandidátov, bývalého kongresmana Newta Gingricha, aby Spojené štáty revitalizovali vesmírny program a aby vybudovali základňu na Mesiaci. Gingrich bol v minulosti úspešným politikom, a v roku 1994 priviedol republikánov po polstoročí k víťazstvu v kongresových voľbách. Je autorom mnohých nápadov (a mnohých kníh), a žiarenie jeho politickej hviezdy aj v týchto voľbách sa podobá osudu mnohých jeho ideí: je nevyspytateľné. Gingrichova kandidatúra bola už pred pol rokom pokladaná za beznádejnú a vopred stratenú. Všetci uznávali, že Gingrich je svelý človek na brainstorming, nikto ho však nepokladal za lídra. V novembri sa však Gingrich dostal na čelo preferencií republikánskych voličov a držal sa tam niekoľko týždňov. Ale v prvých dvoch republikánskych hlasovaniach v Iowe a New Hampshire, naopak, úplne prepadol a mnohí republikánski politickí veteráni si s úľavou vydýchli; Gingrichov štýl chrlenia ideí a politickej nevyspytateľnosti ho pár rokov po „republikánskej revolúcii ‘94“ doviedol do konfliktu s väčšinou republikánskych kolegov a k ich nechuti s Gingrichom spolupracovať. Zdalo sa, že je všetko pod kontrolou a že primárky budú nudnou povinnou jazdou, v ktorej všetky trofeje nakoniec vyzbiera dlhodobý favorit Mitt Romney. V primárkach v treťom štáte – Južnej Karolíne – však Gingrich celý zápas znova otočil, Mitta Romneyho porazil o dvanásť bodov a aj v celoštátnych preferenciách sa ocitol na prvom mieste medzi republikánskymi kandidátmi.
Veľký podiel na týchto nepredvídateľných výkyvoch nálad majú dve veci. Prvou je veľká pozornosť, ktorú republikánskym primárkam venujú médiá. Prezident Obama nastúpil ako kandidát nádeje a zmeny, jeho výsledky sú však skôr rozpačité a v Amerike pretrváva „blbá nálada“, najmä v súvislosti s ekonomikou a nezamestnanosťou. Pre republikánov tak vzniká šanca poraziť prezidenta v úrade. Za posledných osem mesiacov odvysielali televízie 19 naživo prenášaných debát medzi kandidátmi.
Druhým dôvodom výkyvov v popularite kandidátov je, že mnohí republikáni síce neznášajú súčasného prezidenta Obamu, takmer rovnako však neznášajú aj hlavného favorita svojej strany Mitta Romneyho. Časť republikánskej základne hľadá nielen Antiobamu, ale aj Antiromneyho. Výsledkom je, že takmer všetci ako-tak zaujímaví republikánski kandidáti sa aspoň na chvíľu dostali na čelo preferencií. Gingrich je tam v súčasnosti už po druhý raz. Je silný najmä medzi ľuďmi, ktorí sa charakterizujú ako veľmi konzervatívni, ktorí sa hlásia k hnutiu Tea Party a medzi republikánmi na juhu Spojených štátov. Problémom je, že republikáni musia proti Obamovi  postaviť niekoho, kto napokon bude súťažiť o priazeň všetkých Američanov, nielen konzervatívcov. Mitta Romneyho by dnes Barack Obama porazil o 6 %, Newta Gingricha však o 18 %.
Najbližšie primárky budú na Floride túto stredu, a mal by v nich zvíťaziť Romney. Tomu by naviac mohlo pomôcť, že televízie si dávajú mesiac pauzu s debatami, a tak môžu viac vyniknúť jeho televízne reklamy, v ktorých nezostane na Gingrichovi suchá nitka.
Môžeme predpokladať, že terčom Romneyho kritiky bude aj Gingrichova mesačná základňa. Mimochodom, v tej poslednej debate Gingricha s jeho nápadom základne na Mesiaci nikto nepodporil, kongresman Ron Paul mu iba lakonicky odkázal, že on by na Mesiac vystrelil niektorých politikov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite