Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Proti Gorile
V Bratislave vyšli minulý týždeň v súvislosti s kauzou Gorila do ulíc stovky prevažne mladých ľudí. Žiadali dôsledné vyšetrenie podozrení, ktoré zo spisu vyplývajú a vyvodenie zodpovednosti. Okrem iného tiež požadovali zbavenie mlčanlivosti všetkých aktérov, ktorí by mohli pomôcť pri objasnení celej záležitosti.
Prezident Ivan Gašparovič už v súvislosti s Gorilou rozhodol o zbavení mlčanlivosti riaditeľa SIS Karola Mitríka. Ten tak bude môcť vypovedať pred vyšetrovateľmi.  Nejasné zatiaľ je, kto zbaví mlčanlivosti jeho predchodcu na tomto poste, Jozefa Magalu. Prezident tvrdí, že on to nemôže urobiť, keďže Magala už nie je vo funkcii. SIS sa odmietla vyjadriť, či svojho predchodcu zbaví mlčanlivosti jej súčasný šéf Karol Mitrík.
Opäť sa objavil aj hlas bývalého policajta Jána Rejdu, ktorý sa spomína v spise Gorila. Ten vyhlásil, že disponuje dokumentmi, ktoré pravosť spisu potvrdzujú. Zároveň vyhlásil, že v súvislosti s Gorilou musí on a jeho blízki čeliť tlakom. „Môjho brata, ktorý so svojou manželkou robí v Národnom bezpečnostnom úrade, prišli jeho nadriadení upozorniť, že kazí dobré meno úradu a on má obavu o svoje ďalšie pôsobenie v úrade,“ povedal Rejda pre TA3. Rejdu a jeho bývalého nadriadeného, šéfa Úradu boja proti korupcii Tibora Gašpara, zbavil minulý týždeň mlčanlivosti minister Daniel Lipšic, a budú tak môcť rovnako ako šéf SIS vypovedať pred vyšetrovateľmi.
Televízia Markíza tiež informovala, že firma Pressburg Properties, ktorej zakladateľom je manžel odvolanej šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej Roman Bubeník, predala v roku 2008 halu v Medzilaborciach  podobne ako píše spis Gorila. Podľa Gorily sa mal uskutočniť fiktívny obchod, prostredníctvom ktorého mal investor zaplatiť cez firmu Elementa za tri analýzy trhu a halu v Medzilaborciach 200 miliónov korún. Podľa televízie spoločnosť Pressburg Properties zarobila v roku 2008 na predaji tovaru 67 miliónov Sk, pričom do tovaru investovala iba 18 miliónov. „Za 67 miliónov predala spoločnosť v roku 2008 iba jednu vec, a to halu,“ tvrdila Markíza. Roman Bubeník na informácie Markízy reagoval vyhlásením, že spoločnosť Pressburg Properties nikdy neobchodovala s halou v Medzilaborciach a spoločnosti Elementa ani Pressburg Properties za celý čas svojho trvania nepripravovali ani neposkytovali žiadne tri analýzy trhov za 200 miliónov korún.
.jm, sita

Nevymenuje Čentéša

Prezident Ivan Gašparovič nevymenuje Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, lebo mu nedôveruje. Podľa jeho hovorcu Mareka Trubača je dôvodom to, že voľbu šéfa prokuratúry sprevádzalo množstvo pochybností – od ignorovania predbežného opatrenia Ústavného súdu a označovania hlasovacích lístkov až po „vedomé skartovanie výpovede poslanca Matoviča prokurátorom Čentéšom“.
.vag

Sulíkove prepisy

Na internete sa objavili dokumenty s názvom Sasanka, v ktorých sú údajné prepisy sms správ predsedu SaS Richarda Sulíka a kontroverzního podnikateľa Mariána Kočnera. Podľa prepisov, ktoré nemajú oficiálnu hlavičku, sa spolu rozprávajú o voľbe generálneho prokurátora. Sulík nepoprel, že si písal s Kočnerom, dokument však označil za pamflet a „špinavý útok na SaS“.
.vag


Zadlžovanie opäť

Nedokončená transformácia nemocníc aj vyššie platy lekárov prispievajú k tomu, že nemocnice sa opäť zadlžujú. Tie očakávajú, že poisťovne navýšia svoje platby. Všeobecná zdravotná poisťovna zvýši objem prostriedkov pre malé a stredné nemocnice, podobný krok sa očakáva od jej konkurencie. Najvýraznejšie rastú dlhy veľkých štátnych nemocníc. Tie počkajú na novú vládu.
.eč, SITA

Hackerský protest

Aj slovenskí hackeri protestovali v súvislosti s Gorilou. Skupina Anonymous zaútočila v piatok na internetové stránky skupiny Penta aj na ďalšie firmy, ktoré sú s Pentou prepojené, ako aj na sránky SDKÚ a Smeru. Útok bol úspešný, lebo v ohlasovanom čase sa nedalo dostať na stránku Penty ani Dôvery, a takisto ani na stránky Smeru a SDKÚ, ako hackeri avizovali.
.eč

Účet za euro

Inštitút INESS vyčíslil možné náklady záchrany eura na jedného Slováka. Podľa údajov, zverejnených na ich internetovej stránke, dosahuje celkový objem prisľúbených úverov, garancií a nakúpených dlhopisov 1 851 eur na každého obyvateľa Slovenska. Z existujúcich záchranných mechanizmov boli doteraz poskytnuté úvery a nakúpené dlhopisy v celkovej výške 350 eur na hlavu.  
.lk


Juraj Široký/
Exšéf slovenského hokeja sa dočká ospravedlnenia od Petra Šťastného, a to v Hospodárskych novinách a v týždenníku Plus 7 dní. Finančné odškodnenie mu súd nepriznal. Široký cíti čiastočné zadosťučinenie. Vzhľadom na úctu slovenských súdov k slobode slova tento rozsudok nie je prekvapujúci.

Ivan Petranský/
Parlamentný výbor pre ľudské práva odporučil šéfovi Ústavu pamäti národa, aby prehodnotil výpovede, ktoré dal svojim deviatim zamestnancom. Vyzval tiež Správnu radu ÚPN, aby preskúmala situáciu, najmä či šéf Ústavu postupuje v súlade so zákonom.

Zdeno Chára/
Slovenský obranca Boston Bruins bude kapitánom jedného z mužstiev v tohtoročnom zápase hviezd NHL, ktorý sa bude hrať na konci januára v Ottawe. Spolu s ním si na tejto prestížnej akcii zahrajú aj ďalší dvaja slovenskí hokejisti Marián Hossa a Marián Gáborík.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite