Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

O bratoch Grimmovcoch vieme, že boli zberateľmi rozprávok, vďaka nim poznáme Snehulienku, Popolušku, Červenú čiapočku, Šípkovú Ruženku, Vlka a sedem kozliatok, Žabieho princa, Janka a Marienku, Perinbabu, Kráľa Drozdiu bradu, Vtáka ohniváka, Kocúra v čižmách.

Hoci o Grimmovcoch vieme, že boli bratia a niektoré „ich“ rozprávky si s nimi dokážeme spojiť, inak o nich vlastne nevieme nič. Odborníci, samozrejme, vedia, ale reč je o nás, o laikoch. Veď ešte aj tie ich krstné mená sú natoľko neznáme, že v Milionárovi by mohli fungovať ako veľmi vysoko hodnotená otázka. Bratia Grimmovci, Jacob a Wilhelm, kto by si to pomyslel? Niekto určite hej, ale k všeobecnému prehľadu to asi nepatrí, tie rozprávky sú predsa len zaujímavejšie. Dvaja bratia a toľko všakovakých mysterióznych a mystických príbehov, dnes o nich uvažujeme ako o rozprávkach, ale čo ak to bolo inak?
Ako? Trebárs tak, ako to skúsil naznačiť režisér Terry Gilliam v nie najvydarenejšom filme Kliatba bratov Grimmovcov. Jacob a Wilhelm alias Jake a Will v ňom, veľmi zjednodušene napísané, rozprávky nezbierajú a nezapisujú, ale žijú a celé to mohlo byť fajn, keby bol mal Gilliam voľné ruky, ale to sa nestalo, a tak je z toho ťažko stráviteľný filmový paškvil. Idea alternatívneho výkladu však bola zasiata a dnes sa k nej vracajú americkí televízni tvorcovia, aby ponúkli ešte odvážnejšiu fikciu. Serál Grimm, ktorého prvú sériu aktuálne vysiela NBC, už nie je príbehom spred dvoch storočí, ale prítomnosťou a v nej žiadni bratia, ale jeden, jediný Grimm, jeden z posledných z kasty vyvolených likvidátorov nadprirodzena. Síce nič netušiaci, ale so špeciálnymi schopnosťami, vďaka ktorým žiadny z vlkodlakov nezostane skrytý. A nielen vlkodlak, na Grimma si musia dávať pozor všetci nie celkom ľudia, čo žijú medzi nami. Grimm je v civile policajt a zatiaľ veľa seriálovej vody nenamútil, potenciál tu však je a ak diváci na takúto hru pristanú, môže sa zo seriálu Grimm stať podobný kult ako svojho času z Aktov X. Pravda niekde tam vonku stále čaká a literárni historici na ňu patent určite nemajú. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite