Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Selah Sue: necítim žiadne napätia

.časopis .hudba

Má 22 rokov, no stále vyzerá ako tínedžerka. Má soulom osmahnutý hlas, ale je to blond Belgičanka. Z jej debutovej platne sa predalo 400-tisíc kusov a mnohí ju považujú za nástupníčku Amy Winehouse. Selah Sue.

.tvoj príbeh je ako z rozprávky. Ako tínedžerka si skladala pesničky, ktoré nie sú len komerčne úspešné, ale – a to je ešte rozprávkovejšie – sú aj hudobne zaujímavé. Ako sa to salo?
Neviem. Asi som bola v správnom čase na správnom mieste. Mojím cieľom nikdy nebol komerčný úspech. Keď som mala osemnásť, išla som študovať psychológiu a predstavovala som si, že budem psychologička. Potom som zahrala dve piesne v jednom bare a tam ma počul Milow (známy belgický producent – pozn. red.). Mám dobrý sluch, zvláštnu farbu hlasu, viem, čo v hudbe chcem a ľuďom sa to páčilo. Tak sme nahrali môj prvý album.

.kedy si začala skladať svoje piesne?
Mala som asi šestnásť rokov a trpela som silnými depresiami. Mala som, mimochodom, skutočne ťažkú pubertu. Bolo pre mňa pomocou, že som sa mohla v pesničkách vyplakať a posťažovať si na celý svet. Keď budeš počúvať texty, zistíš, že všetky sú o problémoch s prijatím samej seba. Celý album je o tom.

.teraz, keď si trošku staršia, nemáš so spievaním týchto tínedžerských piesní problém?
Ani nie. Obsah tých piesní je podobný mojim novým piesňam – vždy ide o to, vyrovnať sa sama so sebou. Hoci  je pravda, že už sa necítim tak zle a dnes by som už o takých intímnych veciach nespievala. Dnes sa cítim oveľa lepšie.

.ako skladáš svoje piesne?
Začínam vždy s melódiami, ktoré mi idú pomerne ľahko. Najťažšie sú texty. Angličtina nie je môj materinský jazyk, takže to nie je také jednoduché. Hľadanie správnych slov so správnym významom a správnym zvukom. O to ide.

.píšeš aj piesne vo flámčine?
Nie. Keby som bola francúzska Belgičanka, bolo by to úplne iné. Ale môj prízvuk vo flámčine je totálne nepoetický. Nefungovalo by to.

.na prvom albume si spolupracovala s ľuďmi ako Cee Lo Green, predskakovala si Princovi. Čo ďalej?
Neviem sa dočkať nahrávania nového albumu. Mám už viacero piesní nahratých v počítači. Jednoducho sa neviem dočkať. (Smiech.) V Amerike som podpísala zmluvu s vydavateľstvom Columbia Records a upravená verzia mojej debutovej platne by v USA mala vyjsť v apríli. Budú tam tri nové piesne, viacero ďalších bude prerobených.

.ako sa vyrovnávaš s tlakmi hudobného priemyslu?
Veľmi ľahko. Necítim žiadne napätia, len robím hudbu, ktorá sa mi páči a som rada, že sa páči aj ľuďom.

.si jednou z desiatich laureátov ceny EBBA. Úprimne, má táto cena pre teba nejaký význam?
Hm. Nechcem byť nevďačná. Tá cena je ocenením toho, čo robím. Asi sa vďaka nej cítim trochu istejšia. Ale nebudem vďaka tejto cene lepšie spávať ani robiť lepšiu hudbu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite