Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

.časopis .médiá

TLAČ Slovenské súdy a sloboda slova
Týždenník Trend začal nový rok ročník veľmi neštandardne. Na svojej titulke priniesol fotografiu Roberta Fica s akýmsi zamysleným pohľadom a pod ním  veľké ospravedlnenie redakcie za titulnú stranu, ktorú Trend uverejnil v septembri 2007. Na kontroverznej titulke bol vtedy Robert Fico a text Zlodej budúcich dôchodkov. Fico zažaloval vydavateľa Trendu za zásah do jeho práv na ochranu osobnosti a Okresný súd Bratislava IV. ako aj Krajský súd v Bratislave nariadili, aby sa Trend za túto titulku (ako aj za komentár vnútri čísla) R. Ficovi ospravedlnili, a to na titulke aj vnútri čísla. Súdy teda rozhodli, že politikov treba chrániť pred kritikou médií. Lenže v tomto prípade nešlo o nejaký lacný bulvárny titulok, Trend si svoju metaforu o zlodejovi budúcich dôchodkov vytvoril na základe zistenia, že R. Fico v tom čase bez vedomia verejnosti rokoval o zmenách v dôchodkovom poistení a chcel znížiť odvody do druhého piliera. Súdy však rozhodli, že titulka a komentár Trendu nemali reálny základ. Trend sa síce ospravedlnil, ale bude sa ďalej brániť podaním sťažnosti na najvyššie súdne inštancie doma i v zahraničí, pretože je presvedčený, že sa siahlo na slobodu prejavu. Ide o exemplárny prípad, ktorý možno stanoví budúce štandardy na verejnú kritiku politikov v médiách. Skúsenosť so súdmi, ktoré nevnímajú slobodu prejavu ako silnú hodnotu demokracie, už majú viaceré médiá na Slovensku.
.eva Čobejová

TELEVÍZIE Ako sa darí Markíze

Aj keby človek v dobe videa na internete či tabletov povedal, že klasická televízia ľudí zaujíma čoraz menej, opak je pravdou. Dokonca aj výdavky na televíznu reklamu rastú, nielen vo väčšine dôležitých trhov, ale aj na Slovensku. Televízia by teda nemali kričať, že kríza ich pochováva. Naša najväčšia televízia Markíza sa napriek tomu necíti fit. V súlade so všetkými zákonmi nadväzovania na silné piliere programu (Tisíc a jedna noc) nasadila na každý večer turecký seriál Sultán. V rozpore so všetkými zákonmi televízneho programingu však nemala plán B. Keď jeho veličenstvo divák seriál odmietol, nasledovali okamžité zmeny. Ordinácia ani Modré z neba nie sú pripravené poslúžiť v premiérach, a tak (namiesto ich repríz) stanica nasadila každý deň rôzne filmy. Pre diváka je to úplne náhodný neohlásený program na Markíze verzus obľúbený Panelák a nový premiérový romantický seriál na Joj. Výsledok je absolútny prepad sledovanosti televízie Markíza a kontinuálne prvenstvo TV Joj v prime-time. Mladšia z televízií vie, že keď sú grafy pekné, treba sa nimi okamžite pochváliť, a tak výpadovky ozdobila bilbordmi s veľkým vyhlásením o tom, že televíziám s logom Joj je práve dobre. Aj keď Markíza robí (najmä pre zviazanosť globálnym vedením majiteľa) veľa zlých krokov, nie je až také dôležité, ako sa komu darí v januári. Televízie venujú energiu najmä do reklamne silnej sezóny od jari. Ak by Markíza neuspela tam, to by už bol vážny problém.
.radoslav Augustín

INTERNET Zatmenie Wikipedie

Wikipedia ukázala silu internetu netradičným gestom – na dvadsaťštyri hodín prerušila prevádzku a zatvorila svoje stránky. Predstavte si svet bez slobodného poznania, znela správa, ktorá sa zobrazovala namiesto ich tradičného obsahu. Celý svet sa tak mohol dozvedieť o dvoch značne rozporuplných návrhoch zákonov, ktoré zvažovali americkí senátori a proti ktorým Wikipedia protestovala. Tieto zákony, známe pod skratkami SOPA a PIPA, sú oficiálne zamerané proti internetovému pirátstvu. Podľa mnohých tvorcov a sprostredkovateľov internetového obsahu sú však v skutočnosti náhubkom pre slobodný internet. Právomoci, ktoré by podľa týchto zákonov, ak by prešli hlasovaním, získalo napríklad americké ministerstvo spravodlivosti, by mohli obmedziť slobodu slova. SOPA a PIPA by pod pláštikom boja proti porušovaniu copyrightu umožňovali elimináciu tých internetových stránok, o ktorých sa len predpokladá, že poskytujú prístup ku copyrightom chránenému obsahu. Dvadsaťštyri hodín bez Wikipedie, ktorej stanovisko podporujú aj eBay, Facebook, Google či Twitter, prinieslo ovocie. Po tomto štrajku 18 kongresmanov stiahlo podporu kontroverzným návrhom zákonov. Keďže sa na stranu otvoreného internetu v tejto veci postavil aj Biely dom, zostáva dúfať, že cenzúra pod pláštikom boja proti pirátstvu utrpela vážny úder. Manažment Wikipedie zdôraznil, že takýto protest je výnimočný, a nie je prejavom spolitizovania internetovej encyklopédie, ktorá sa od svojho vzniku usiluje o neutralitu.
.marína Gálisová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite