Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá Gazeta verzus Kaczynski

.časopis .udalosti

Kampaň pred októbrovými parlamentnými voľbami v Poľsku sa dostáva do záverečnej fázy a miestni politici si už nedávajú servítku pred ústa.

Kampaň pred októbrovými parlamentnými voľbami v Poľsku sa dostáva do záverečnej fázy a miestni politici si už nedávajú servítku pred ústa.
Naposledy pritvrdil aj premiér a šéf strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski. Obvinil väčšinu poľských médií z toho, že sú pod kontrolou skorumpovaných oligarchov. Najťažší kaliber odpálil Kaczynski na liberálny denník Gazeta Wyborcza, ktorý označil za nástroj miestnej oligarchie a jeho angažovanosť v prospech jedného myšlienkového prúdu prirovnal k stalinistickým novinám Trybuna Ludu z roku 1953. Zároveň premiér priznal, že na prepojenie Gazety so skorumpovanými oligarchami nemá konkrétne dôkazy. Vydavateľstvo Agora, ktoré Gazetu Wyborczu vlastní, sa rozhodlo Kaczynského zažalovať za urážku na cti. „Naša kritika vlády je založená na argumentoch, premiér však na ňu nedokáže vecne odpovedať a len chrlí nepodložené obvinenia,“ napísal komentátor Gazety Piotr Stasinski pre internetový portál Gazeta.pl. Agora patrí medzi najväčšie poľské mediálne koncerny a jej spoluzakladateľom bol známy intelektuál a disident Adam Michnik. Boj proti skorumpovaným postkomunistickým elitám patrí medzi hlavné predvolebné témy strany Právo a spravodlivosť, pričom nárast jej preferencií v posledných týždňoch ukazuje, že Poliakov to oslovuje. Výroky Kaczynského na adresu Gazety Wyborczej sú už skôr predvolebnou snahou vnútiť svojim sympatizantom predstavu, že nepriateľ na nich číha na každom rohu. Keď nie reálny, tak aspoň virtuálny. 

.jozef Majchrák
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite