Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zdravotníctvo pod psa

.peter Skladaný .časopis

Mám ambulanciu v Ružinove. Starám sa o štvornohých pacientov, ktorí bývajú v mojej lokalite. Ak má nejaké zvieratko zdravotný problém, jeho majiteľ zdvihne telefón, stručne povie, o čo ide, a je ihneď bezplatne objednaný na konkrétny termín na vyšetrenie. Môže tak urobiť aj on-line cez internet. V dohodnutý čas príde, zaparkuje na priľahlom parkovisku a spolu s pacientom sa usadia do vždy čistej a voňavej čakárne s toaletou a wifi pripojením.

Na minútu presne sú pozvaní do ambulancie, kde im založíme elektronickú kartotéku. V obsiahlej anamnéze pacienta najprv riadne vyspovedáme, čo nezriedka samo osebe vedie k diagnóze. Medicínsky rozhovor je úľavou aj pre majiteľa, ktorý si sám ujasní relevantné skutočnosti a ochotu na liečbu.
Počas vyšetrovania na stole k pacientovi pristupujeme s citom, minimalizujeme jeho strach z bolestivosti a úkonov. Po vyšetrení  majiteľovi vysvetlíme jednotlivé nálezy, na tabuľu mu rozkreslíme biologické deje. Konzultujeme s ním postupnosť a zmysluplnosť všetkých nasledujúcich opatrení a podrobne opisujeme účinok nasadených liekov. Na záver majiteľa vybavíme tlačenou lekárskou správou a v prípade potreby ho referujeme na špecializované veterinárne pracovisko, trebárs  aj do zahraničia. Zaplatí v hotovosti alebo platobnou kartou a personál ho vyprevadí s úsmevom na tvári.
Takto to naozaj funguje. A ak raz náhodou nebudem daný štandard stíhať kapacitne, s hrdosťou si zamestnám mladšieho kolegu a rozšírim priestory ambulancie.
Prečo to funguje na veterine a v humáne nie? Chýba trh. Okrem iného. Chýba základný vzťah medzi dopytom a ponukou. Je veľa pacientov a málo poskytovateľov. Univerzity pritom ročne vychrlia stovky absolventov medicíny. Podľa toho, čo o tom viem, si staré kapry nerady púšťajú do rybníka mladé šťuky. Zajedno sú zrejme až v otázke bodov a štrajkovania. Potom však platí to, čo povedal Minister Zajac, že pacienta nezabije choroba samotná, ale nefunkčný systém.
Dnes som volal na gastroenterológiu, kam by som potreboval zájsť so sebou. Zmilovali sa nado mnou a objednali ma – už na budúci mesiac! Keď sa nám narodila dcéra a mala zdravotný problém, horko-ťažko nás na podobné vyšetrenie objednali za tri mesiace.
Vážení kolegovia, cvengrošovskí Hippokrati: o tri mesiace môže byť aj po mne! Trápi to ešte niekoho z vás, alebo už všetci počítate iba cash?

Autor je veterinárny lekár.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite